Este o diferenta imensa intre cresterea si educarea unui copil. Afla de la un psiholog ce inseamna de fapt sa educi un copil:

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut


„Omul nu poate deveni om decat prin educatie.” (Immanuel Kant)

De nenumarate ori am remarcat in cabinet faptul ca parintii nu inteleg diferenta dintre a creste si a educa un copil. Mai mult decat atat, am vazut cat de agresivi devin daca se pune cumva in discutie calitatea lor de parinte, cat si modul in care inteleg sa isi petreca viata alaturi de proprii copii. Pentru a nu fi inteles gresit, am sa incep prin a spune faptul ca este o diferenta imensa intre cresterea si educarea unui copil.
A creste un copil presupune: sa il hraniti, sa il culcati, sa il trimiteti la scoala, sa il lasati la joaca….
A educa un copil inseamna:
1. Sa il hranesc gandindu-ma la calitatea si cantitatea mancarii. La orele de masa si la lipsa altor activitati atunci cand mananca. La mesele in familie ce pot constitui o traditie.
2. Sa il trimit la somn la anumite or, in functie de varsta copilului. Atunci cand este mic sa ii citesc povesti, cand se mareste sa citim impreuna si sa discutam ce a inteles, sa vizionam un film, un spectacol ingrijindu-ne de dezvoltarea lui culturala.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Foto: nuvolanevicata/ shutterstock.com
3. Scoala, este bine sa o alegeti macar in clasele primare, cat mai aproape de casa, pentru a nu-l solicita foarte tare, ducandu-l deja obosit la cursuri. Sa tineti indeaproape legatura cu invatatoarea pentru a sti in permanenta ce face si ce trebuie sa faca, dar si ce abilitati native are.

4. Joaca. Se stie ca un copil in primii ani invata prin imitatie. De aceea este bine sa va petreceti cat mai mult timp cu el, jucandu-va in cat mai multe feluri. De la jocuri de inteligenta la jocuri de perspicacitate sau memorare. Acesta este modul in care va asigurati ca dezvoltati in copil mai multe abilitati ce ii vor fi absolut necesare mai tarziu.

5. Mediul. Cand copilul creste aveti grija sa stiti cine sunt partenerii lui de joaca si modul in care acestia aleg sa isi petreaca timpul. Daca nu, veti putea descoperi, uneori prea tarziu, ca propriul copil a invatat sa fure, sa minta, sa scuipe, sa injure, sa se bata sau sa ia parte la grupuri rau famate sau la activitati antisociale.

7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

6. Sa demonstrati prin propriul comportament ca tot ceea ce ii cereti lui va caracterizeaza. Astfel va vadea si modelul pe care sa il imite nu doar un parinte autoritar care cere lucruri pe care el insusi nu le face.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri