lasagna

A facut cineva? Vreau si eu o reteta sigura :D Asa gasesc pe net dar parca e altceva cand e testata. Sarumana

Postat pe 8 Iulie 2008 17:35
Buna Ruxi34,
pt lasagne bine reusite ai nevoie de urmatoarele:
* foile de pasta (uscata sau proaspata dupa preferinta)
* ragù de carne
* besciamella
RAGù - mod de preparare:
- 500g carne tocata (mixta 300g de vita+200g de porc),
- 1 ceapa mijlocie, 1 morcov si 1 telina nu prea mare se toaca marunt, se dau la tigaie sa sa inmoaie bine, se adauga carnea si se lasa sa se evaporeze din sucul pe care-l lasa, se stinge 1/2 pahar de vin alb si se lasa sa se evaporeze si acesta, in final se adauga o conserva de rosii in bulion (din care in prealabil au fost eliminate semintele si cojile); se sareaza si pipereaza dupa gust (la inceputul fierberii se poate adauga un praf de zahar->taie aciditatea rosiilor) si se adauga o foaie de dafin sau o ramurica de rozmarin dupa preferinta. Segretul ragù-ului este timpul indelungat de coacere: 2-3ore la foc redus; trebuie mentinuta consistenta lichida a acestuia.
BESCIAMELLA - mod de preparare:
- 150g unt
- 100ml lapte
- 2linguri cu vàrf de faina
- sare dupa gust, un praf de nucsoara pt a da gust
Se lasa la topit tot untul in tigaie la foc redus, se adauga faina si se amalgameaza bine pana ce devine ca o crema, se incorporeaza treptat laptele, avànd grija sa nu se formeze cocoloase. Se fierbe timp de 10min. circa, dupa care se sareaza si se condimenteaza cu nucsoara.
Daca foile de pasta sunt uscate, se fierb inainte de a fi utilizzate jumatate din timpul lor de fierbere, daca sunt proaspete nu este necesara fierberea.
Se utilizeaza un vas dreptunghiular Pyrex, Yena sau Teflon, se alterneaza 1strat de besciamella+ 1strat de ragù+ 1strat foi de pasta, deasupra e preferabil sa se termine cu besciamella presarata cu parmezan ras, ca sa se rumeneasca frumos. Pt un gust deosebit, intre straturi se pot adauga felii de branza topita sau felii de mozzarella.
Ca alternativa, in locul carnii pot fi folosite diferite tipuri de ciuperci tocate, cu aceeasi modalitate de preparare, sau in ragù-ul de carne se poate adauga mazare fiarta(50g).
POFTA BUNA!!!
susidallyama
Postat pe 15 Iulie 2008 15:53
eu pregatesc lasaqna exact dupa reteta scrisa pe cutia cu lasaqna monte banato in plus eu la sosul bechamel folosesc 1L ,lapte pentru a se face ca lumea foaia de lasaqnq.va asigur ca este delicioasa.
popaemili2006
Postat pe 21 Octombrie 2008 08:52
exact, lasagna dupa reteta de pe cutia Monte Banato e excelenta, urmati instructiunile de pe cutie si nu veti regreta

Postat pe 16 Ianuarie 2009 12:00
Oau,fetelor, si eu as vrea sa fac lasana, dar locuiesc in strainatate si nu am nici o punga de paste Monte Banato. Daca aveti cumva timp, scrieti va rog si pt mine reteta.
emyia
Postat pe 17 Ianuarie 2009 11:50
Am fiert si eu lasagna prima data,dar apoi am inceput sa nu le mai fierb si, daca sosurile sunt din abundenta, totul e minunat si nu-ti ajunge o tava pentru 3 persoane!!!!!
simonaputinelu
Postat pe 22 Februarie 2009 12:13
lasagna cu spanac si branza de vaci trebuie sa incercati!!!!
se ia spanac congelat de preferinta si se incalzeste in oala
se pun foile de lasagna in tava...se pune 1 rand de spanac dupa care se pune branza de oaie sau feta apoi iar foitza noua si tot asa...la ultima foitza deasupra de pune mai multa branza si daca aveti si nijte mozarela,se baga la cuptor la 200 gr si se lasa cam in jur de 30 min
atentie!!!!!!!
NU SCURGETI SPANACUL!!!!!!!!!!
sa incercati...e mortala!!!!
asa mai inlocuiesc si eu carnea...k m am saturat d atata carne mereu si sotul meu ar manca numai paste bolognese sau paste in general...cu carne bineinteles
anna_pit
Postat pe 3 Martie 2009 02:58
Eu nu fierb foile de lasagna,banuiesc ca depinde de firma.reteta lui Susiyama este foarte buna,asa prepar si eu cu mici diferente:mie imi place sa pun pe fundul tavii niste suc de rosii,putin bechamel,apoi foi de lasagna,umplutura (sosul ragu in care de obicei adaug si ciuperci chiar daca e de carne),bachamel,presar oregano si pun parmezan sau cascaval ras ,apoi urmatorul strat.Ultimul strat foi,deasupra bechamel si sos tomat,oregano si branzet.Inca o deosebire e ca in ragu' eu pun si putin busuioc.

Oricum ar fi iese minunat si abia astept sa fac urmatoarea lasagna.
Grazzia
Postat pe 6 Aprilie 2009 10:26
eu fac o reteta nu foarte complicata dar care iese delicioasa...
400 grame carne tocata se pun la prajit cu o ceapa tocata si o cutie de ciuperci maruntite si se amesteca pana cand carnea se rumeneste un pic. apoi se adauga o conserva si jumatate de rosii tocate si se condimenteaza dupa gust.eu pun sare, piper si un pic de chili.se lasa sa fiarba 40 de min mestecand din cand in cand.sosul alb se face din 200 ml lapte, doua linguri de faina si un pic de unt. se amesteca bine intr-o cratita pana se ingroasa apoi adaugati cascaval ras, 150 gr.
lasagna se asambleaza asa..pui o treime din sosul de carne, un rand de foi,jumatate din sosul de carne ramas, jumatate din sosul alb, foi, restul de sos de carne, restul de sos alb si nivelezi bine.presari niste cascaval ras si dai la cuptor pentru 45, 50 de min..daca aveti timp puteti sa o lasati si mai mult la foc mic..dar 45 de min sunt de ajuns..daca se rumeneste prea tare cascavalul puneti folie de aluminiu si scoateti-o aproape de sfarsit..este reteta mea preferata de lasagna, langa o salata verde cu rosii, ceapa si castraveti. pofta buna!! sa-mi spuneti daca v-a placut!!
ancaiavny
Postat pe 14 August 2009 16:18
eu fac reteta clasica ca cea scrisa de susyama, doar ca besciamella o fac cu amidon in in loc de faina.

Postat pe 21 Septembrie 2009 07:56
In ultima vreme folosesc si eu amidonul in loc de faina in bechamel si nu numai.Imi place mai mult cum reactioneaza precum si consistenta,plus nu face cocoloase.
Grazzia
Postat pe 21 Septembrie 2009 10:21
Exista si lasgna cu legume sau cu branza?
aime
Postat pe 6 Martie 2010 22:16
sall!..lasagna se face in foarte multe feluri,poate fii cu carne,legume sau brinzeturi..dar mai cunoscuta este acea cu sos bolognese..sos bolognese se face aproximativ in 3 ore....pentru ca este din carne de vita mai precis pulpa..LASAGNA..ingrediente:pulpa vita 500g,ceapa 200g,morcov 150g,telina 150g,vinete 400g,mozzarella 250-300g (sau cascaval),suc de rosii 200ml,oregano,sare,piper si binenteles foile de lasagna...mod de preparare:pulpa se da prin masina de tocat..apoi se taie marunt ceapa,morcovulsi telina sau prin razatoare..si se pun la calit in ulei indoit cu putina apa..dupa ce sau muiat legumele se adauga carnea si se inabusa timp de 5 min,apoi se toarna apa si se lasa la fierberepina se moaie carneadupa mine daca avetzi circa 2 ore ce-l putzin,turnatzi apa de fiecare data cind scade,apoi cind sa muiat carnea si legumele nu se mai vad lasatzi sa scada apa si turnatzi sucul de rosii,apoi asezonam cu sare piper si oregano dupa gust..sau putetzi pune busuioc fresh,(sos basilico).daca nu va place oregano...in prealabil punetzi o oala cu apa la fiert..adaugatzi sare si un pic de ulei..cind apa clocoteste bagatzi foile de lasagna de preferat sa fie de la barilla sunt cele mai bune.sa nu le fierbetzi prea tare le lasatzi un pic mai aldente..dupa ce au fiert le trecetzi prin apa rece..taiati cotorul la vinata si pe lung taiatzi felii.luatzi o tava mai adinca sau un vas care putetzi sa-l bagatzi la cuptor..punetzi un strat de foi ca un pat,apoi vinetele feliate subtziri,si apoi un strat din compozitia facuta,presaratzi cu nozzarella.si iar un strat de foi lasagna,iar vinete ca la musaca pina se termina compozitia si foiile la sfirsit presaratzi din nou mozzarella si bagatzi la cuptor la 180 de grade 25-30 de minute ...apoi dupa ce o scoatetzi taiatzi in forma dorita...putetzi servi un pahar de vin rosu demidulce..POFTA BUNA
cheef_tony
Postat pe 10 Martie 2010 01:24
ps:este pentru 4 persoane..chiar daca este buna cu bechamel nu inseamna ca este si sanatos...putetzi gasi si altceva sa legatzi lasagna..improvizati..mult succes!

cheef_tony
Postat pe 10 Martie 2010 01:33
daca nu va este cu suparare sos ragu este de origine franceza

si se face in circa 7-8 ore...
cheef_tony
Postat pe 10 Martie 2010 01:41
De la: aishwa, la data 2010-03-06 22:16:56Exista si lasgna cu legume sau cu branza?


Se poate face lasagna cu spanac si tofu de pilda.
-pui intr-o tava pe fundul ei putin sos de rosii.
-un rind de paste pentru lasagna (fierte in prealabil)
-amesteci tofu cu putin zahar, lapte de soia, un pic de usturoi, o lingurita zeama de lamiie, sare in blender si apoi acoperi pastele cu un strat din amestecul rezultat
-un strat de spanac (fiet si foarte bine scurs)
-iar sos de tomate
-paste
-tofu
-spanac
Poti termina cu un strat de paste si sos de rosii sau doar sos de rosii.
tineti la cuptor pentru 25-30 de min la temp. medie.
Aemulus
Postat pe 10 Martie 2010 04:10
Cheef Tony daca nu iti e cu suparare nu mai fi asa de carcotas pentru ca:
- in primul rand ragu' este un sos italian,inrudit indeaproape cu cel francez ragout (scuze nu am accentele pe tastatura),dar nu e aidoma lui.Nu se gateste in 7-8 ore,ci in circa 2 1/2 ore.Este un sos din regiunea Emilia Romagna,din traditia bologneza;
- in al doilea rand ,presupunand ca ce ai spus tu e corect (poate ai urmat niste scoli inalte de arta culinara si cu amabilitate vii sa ne impartasesti si noua celor umili cate un strop,ca sa nu gresim cand facem lasagna in casa),nu vad niciun motiv sa fierb un sos ragu' italian 7-8 ore oO,cand este perfect dupa 2 ore sau 2 ore jumatate;
- in al treilea rand,doar ca sa zic si eu ceva in plus,cum vad ca se poarta,lasagna prefiarta Barilla sau alt tip de pasta italiana de mai buna calitate nu trebuie neaparat sa o fierbeti sau sa o opariti inainte:e suficient dupa ce montati lasagna sa o acoperiti cu folie de aluminiu primele 20 de minute la cuptor (200C),dupa care sa o indepartati si o mai lasati cca 10 minute.

Bineinteles acestea sunt doar sugestii,fiecare face dupa cum doreste si cum ii vine mai usor.Se stie ca asa s'a dezvoltat retetarul universal al omenirii,prin contributia fiecarui om care a experimentat.Nici prin gand nu imi trece sa imi arog pretentia de a fi esenta adevarului^^.
Oricum ar fi,pofta buna la lasagna prieteni!
Grazzia
Postat pe 10 Martie 2010 10:03
In lumea mare sunt diferite feluri de paste speciale pt. lasagna.
unele, chiar trebuiesc fierte daca nu le ai la indemina pe cele barilla.
Aemulus
Postat pe 10 Martie 2010 18:21
sal all!!! ..daca ai fi citit cu atentzie ai vedea ca am zis..lasagna se face in multe feluri....eu nu am precizat ca a mea ar fii corecta..doar am prezentat o modalitate iar in privintza sos ragu(nici eu nu am semnele corespunzatoare pe tasta)....ce am zis este adevarat,daca esti atenta este chiar in franceza cuvintul ca si sos bechamel tot de la francezi...imi place specificul italian...dar sunt cu mult depasitzi de francezi in ceea ce priveste in general bucataria..sa nu uitam ca acum 300 de ani francezii minacau cu tacamuri.iar italienii tot un fel de barbari,ca serveau cu mina...cele mai complexe preparate le au francezii sunt primii in lume..cred ca foarte multzi stiu ce sunt finetzurile....nu vreau sa critic pe nimeni,doar sa nu se faca confuzie...oricum apreciez ca sunt contrazis asa se poate invatza foarte multe..toate cele bune!!
cheef_tony
Postat pe 10 Martie 2010 21:49
acum am observat..GRAZZIA..cred ca locuiesti in italia si eu am o sora care locuieste in italia de 12 ani...si cind ne vedem de putinele ori avem discutzii contracdictorii..
cheef_tony
Postat pe 10 Martie 2010 21:59

Recomandari

SubiectMesajeUltimul Mesaj
servici1De la: aura70 16 August 2010 07:51
cum sa rtec peste faptul ca am fost inselata?13De la: si_totusi 31 Martie 2010 22:51
Romnii n-au valoare?!4De la: psychotech 8 Martie 2011 01:13
AMINTIRI DE NEATINS3De la: iasomia 19 Martie 2010 12:38
Concurs Silan2De la: eu_vio 26 Iunie 2010 13:21
Setari Cookie-uri