ce credeti ca putem face noi romanii sa iesim cu bine din criza

ce putem face noi , simplii cetateni ,sa iesim cu bine din acesta criza? sa facem munca volumtara 1 ora pe saptamana acolo unde este nevoie?

Postat pe 14 Ianuarie 2009 15:04
In primul rand , sa ne gandim ca in aceeasi criza sunt ata de multi altii, care au acelasi nivel financiar , sau mai redus, fara a ne mai gandi doar la cei ce au prea mult si nu dau altora ce le prisoseste. Cei care au mult, pierd mult... Ceilalti ar trebui sa gandeasca la binele personal in asa fel incat sa sprijine si pe altii, ajutandu-se pe sine sa supravietuiasca.
maria_zada
Postat pe 13 Februarie 2009 01:05
Am fost 40 % la vot. Eu cred ca noi romanii am facut destul, mai departe minoritatea va decide. Restul ce crezi ca ar mai putea face? Unde am mai auzit asta?
taur_atipic
Postat pe 14 Februarie 2009 00:16
in primul rand sa ne-o scoatem din cap. credem atat de tare in ea incat pana la urma inevitabilul se produce : intram in ea. din cauza mediatizarii am ajuns sa credem ca suntem afectati de CRIZA. de fapt, noi suntem afectati de idee.de ce atunci s-au infiintat 4300 de firme noi si doar 300 au disparut?
cercelmarilena
Postat pe 14 Februarie 2009 03:13
Daca e sau nu, o resimtim in particular fiecare. Dar e clar ca unii se cam prevaleaza de ea. Guvernantii ingheata salarii si restructureaza. Unii nu platesc salarii, iar altii raman fara locuri de munca. E un efect in lant, in care adevaratii specialisti vor trebui sa gaseasca solutii adecvate. Financiar daca se iau masuri proaste, vom vedea cat de curand rezultatele.
In definitiv, mai toti schimbam ce e vechi uneori, casa, masina, mobila...nevasta sau amanta

taur_atipic
Postat pe 14 Februarie 2009 21:56
Draga cercelmarilena, se vede ca nu ai nicio treaba cu ceea ce se intampla in aceasta perioada in tara si in lume!! Eu personal nu am crezut deloc in criza, pana cand m-a lovit in moalele capului concedierea colectiva (alaturi de alti multi colegi) si am realizat ca este efectul acestei nenorocite de crize!! Oricat as incerca eu acum sa mi-o scot din cap, sa stii ca nu reusesc. Poate voi reusi doar in cazul in care imi voi gasi repede alt job. Legat de mediatizarea de care tu pomenesti, presa nu a facut altceva decat sa prezinte situatia reala in care ne aflam in perioada aceasta. Referitor la numarul firmelor care s-au infiintat sau au disparut, sa stii ca daca e criza, nu inseamna neaparat ca se inchid foarte multe firme, ci inseamna ca in primul rand isi reduc activitatea. Infiintarea de noi firme (foarte multe in ultima perioada) reprezinta un artificiu pe care il folosesc persoanele juridice. Da dragilor, criza exista in aceasta perioada chiar daca nu ne convine!!

Postat pe 15 Februarie 2009 01:23
Exista o criza financiara la nivel mondial, chiar daca multi nu cred sau nu inteleg ce inseamna. Inainte de toate, este criza de lichiditati. Este de ajuns ca o banca internationala uriasa sa ramana in criza de lichiditati, aceasta va atrage o reactie in lant iar fiecare eveniment va produce o alta reactie in lant. Cam asta s-a intamplat, bancile au dat credite uriase cu garantii imobiliare, clientii nu au mai platit creditele iar valoarea imobilelor a scazut foarte mult, pe langa faptul ca nu mai acopera valoarea creditelor, nu le cumpara nimeni. De ce? Pentru ca acelesi banci ar trebui sa dea credite pentru achizitionarea imobilelor respective, ori nemaiavand lichiditati, s-au stopa creditele, ori au devenit extrem de dezavantajoase pentru potentialii clienti, ori foarte greu de obtinut.
Spre exemplu, o companie internationala nu mai are banii necesari sa plateasca furnizorii, salariile, taxele. Automat furnizorii respectivivor intra si ei, la randul lor, in criza de lichiditati la randul lor nemaiavand posibilitatea sa plateasca servicii, salarii, taxe etc. Si tot asa. In conditiile aceastea, salariatii nu mai au banii necesari sa plateasca eventuale credite (ajungem la banci care nu-si incaseaza restantele), nu mai au bani sa cumpere la acelasi nivel ca inainte de "criza", etc. Ar fi foarte multe de spus despre aceasta situatie, la nivel mondial.

La noi in tara, sunt persoane care resimt din plin criza, altele inca nu. Inca mai sunt foarte multi care produc bani fara a fi contabilizati, fara a plati impozite, TVA, salarii etc. Si inca mai sunt persoae care au ceva rezerve, economii, prin banci, insa curand se vor termina si alea.

Cum spunea cineva, noi ne-am panicat inainte de a simti intr-adevar criza economica. Si da, presa si guvernul au cam batut toba despre criza, inainte de a se resimti din plin la nivel national. Pentru ca s-au promis mariri de salarii, mariri de pensii, fara a se sti exact situatia bugetului.
Este extrem de adevarat ca sunt foarte multe firme care nu mai au posibilitatea sa plateasca salariatii (reactia in lant de mai sus) si atunci fac reducere de personal. Insa in acelasi timp romanii prefera sa se planga sau sa plece aiurea prin tari straine decat sa-si ia joburi pe care le considera sub nivelul lor de pregatire. Sunt foarte multe firme care si angajeaza, insa nu se duce nimeni pe acele posturi, pentru ca nu e de nasul lor.
Administratia si institutiile bugetare gem de angajati care nu-si gasesc nici locul, nici rostul. Astia sunt toti platiti din bugetul de stat, care in principal este "alimentat" din taxe. Unii au salarii uriase, desi nu se justifica. Luand cazul zonei in care traiesc, vilele apar ca ciupercile dupa ploaie, pe strazi sunt masini care in 2008 nu le gaseai nici pe site-ul oficial al producatorului, iar la noi erau inscrise in circulatie cu nr final, adica platite cash.
Ca sa acopere gaurile bugetare, statul roman mareste taxele, desi firmele sunt in blocaj financiar, sar cu tot felul de controale si dau amenzi in draci, desi de multe ori nejustificate, sa nu zic ilegale. Insa cine va intra intr-un proces cu statul roman??? Spre exemplu, eu am bani de incasat de la altii, la randul meu am bani de platit, nu pot plati pentru ca n-am lichiditati, bancile dau credite in niste conditii imposibile si cu niste dobanzi uriase etc.

Ce-ar trebui sa facem noi? Noi (cei care discutam aici) nu prea putem face multe. Ce-ar trebui sa se faca ar trebui sa porneasca de sus, adica reduse salariile alea de sute de mil vechi de prin administratie, reduse cheltuielile in acest domeniu. Spre exemplu, sunt foarte multe persoane pensionate pe cz de boala fara a suferi de nicio boala. Sunt foarte multe persoane declarate cu handicap si insotitor, fara a avea vreun defect, desi acestea incaseaza pensie de handicap, insotitorul salariu ca-i ingrijeste. Revizuite aceste cazuri.
Sunt enorm de multe exemple unde ar putea fi reduse aceste cheltuieli. Nu le va reduce nimeni, ca doar corb la corb nu-si scoate ochii. Insa vor impovara tot mai multe societatile cu dari, taxe, amenzi, firmele respective vor ajunge ori sa creasca preturile, ori sa reduce personalul, ori sa se inchida. Vor fi tot mai multi someri, care vor trebui sa cumpere aceleasi produse si servicii la costuri ridicate, bugetarii vor tipa iar ca vor salarii mai mari, pensionarii la fel, vor ameninta cu greve etc.

Concluzia??? Traim intr-o tara extrem de frumoasa si bogata, pacat ca-i locuita de romani.
redrose
Postat pe 15 Februarie 2009 09:34
redrose...ai raspuns asa de bine, incat cred ca s-a lamurit toata lumea. taman cand vroiam sa ma dau si eu desteapta si sa explic ce si cum, mi-ai luat-o tu inainte...

lipsa de lichiditati e baiul, stai sa se dea drumu' la credite, si sa vezi ca se iese din criza...
wife_de_zmeu
Postat pe 15 Februarie 2009 12:44
Eu personal consider ca ar trebui sa consumam cat mai multe produse romanesti,incepand de la cela alimentare si terminand cu cele cosmetice.astfel putem ajuta economia nationala si nu imbogatim strainii,nemaivorbind de faptul ca anumite categorii de produse romanesti sant mai ieftine.
teodosia
Postat pe 15 Februarie 2009 19:26
ha...teodosia...zi-mi si mie un parfum romanesc decent...


femeia...tot femeie....repede cu gandul la smacuri...
wife_de_zmeu
Postat pe 15 Februarie 2009 20:17
Nevestico, multam de apreciere .

Legat de credite, problema e ca foarte multe societati au apelat deja la credite, ori fiind blocaj financiar, nu pot sa le achite la timp, apar cu restante. Mai vin si finantele cu blocaje de cont pentru datorii la stat, iar dobanzile la credite la momentul actual sunt uriase. Deh, tre sa traiasca si bancile, nu? .

Teodosia, ce produse romanesti sa consumam? Chiar si la produsele alimentare, compozitia este importata. Carne importam, legume si fructe importam. Chiar si la banala paine, se foloseste faina din grau importat.
Din pacate, suntem o tara bazata pe consum, nu pe productie. Iar daca ai curajul sa incepi o firma bazata pe productie, pana la faza finala te omoara... "anministratia". Daca ai norocul sa rezisti nervilor si banilor aruncati aiurea, sa vezi nene controale. Eu stiu cum e . Cand o sa am timp, o sa va povestesc aberatii de care m-am lovit eu pe la oficiile institutiilor de stat.
redrose
Postat pe 16 Februarie 2009 09:54
Ai 100% dreptate.Nu au fost pregatiti profesionisti in combaterea crizei.Nimeni nu stie nimic.Nu exista manageri TO SAVE.Este un haos total in domeniul bugetar.Romanii nu economisesc, consuma si mai mult. Toti vor salarii mari( bugetarii), nimeni nu se duce la privat.(ah, ce l-as freca pe un functionar din primarie, sa spele wc).
micky04
Postat pe 21 Februarie 2009 02:29
Eu am aceeasi parere ca si Teodosia. Cand cumperi produse alimentare macar, ai grija sa fie fabricate in Romania. Cred ca e bine si sa ne sporim eficienta la munca si sa nu mai tragem chiulul daca avem ocazia. Eu sunt sculptor. Din 1 ianuarie ora 9 dimineata m-am apucat de treaba. Am considerat ca e momentul sa fac ceva inainte ca efectele crizei sa fie devastatoare si sa nu mai pot incepe nimic. Asa ca am lasat talentele in cui si m-am apucat de bijuterii. Asta imi va da posibilitatea sa depasesc momentul de criza, fara sa devin bogata.
AAA si nu in ultimul rand am invatat ca pot sa cumpar DOAR ce imi trebuie .
e_l_e_n_a
Postat pe 21 Februarie 2009 08:13
Eu cred ca in primul rand, trebuie sa intram in ea.Daca tot calcam in criza, si tot va trebui sa facem baie, parerea mea ca acum este momentul sa ne aruncam de-a dreptul in criza cu capul inainte si sa vedem daca mai putem iesi afara din ea.Ca daca vom iesi, ne dam noi cu parfum si mai scapam de mirosuri.
Ioana007
Postat pe 21 Februarie 2009 08:29
Romanii sunt in criza de multi ani.Acum s-a recunoscut asta oficial,intrucat inaintea noastra au facut-o si multe alte tari.Diferenta e ca ceilalti abia acum sunt in criza,iar noi abia acum recunoastem.Criza economica din romania e generata de faptul ca noi,romanii consumam mult mai mult decat producem,asadar salariile si pensiile mai mari n-ar ajuta aproape deloc.De aici pana la inflatie mai e doar un pas.Varianta cu acordarea de credite e la fel de buna cum a fost in S.U.A.Nu cumva de acolo a inceput criza mondiala?La noi,ca si expresie inseamna...pielea ursului din padure.Dupa '89 cei mai multi romani s-au orientat spre comert(cumperi cu un pret,vinzi mai departe cu altul...)rapid si eficient.Guvernul actual si cele ce vor veni,ar trebui sa incurajeze productia,normal este ca mai intai sa produci pt.ca mai apoi sa ai ce vinde,nu?Vanzand mai mult produsul celorlalti,e firesc sa-i imbogatim pe ei,iar noi...
liviu_k
Postat pe 21 Februarie 2009 10:06
Sa gandim cum a gandit Albert Einstein, ca restul va veni de la sine...:

Sã nu pretindem cã lucrurile se schimbã dacã ntodeauna facem aceleași lucruri. Criza este cea mai binecuvntatã situație care poate apãrea asupra ãrilor i oamenilor, pentru cã ea atrage dupã sine progrese.
Creativitatea se nate din necesitate precum i ziua se naște din noapte. n perioada de criza se nasc invențiile, descoperirile i marile strategii. Cine depãsește criza se depãșește pe sine nsui, fãrã a rãmne depãit. Cine atribuie crizei eșecul, ș ameninț propriul talent și respectã mai mult problemele dect soluțiile.
Adevãrata crizã este criza incompetenei.
Problema persoanelor i ãrilor este lenea i indiferena pentru a gsi soluții și ieșiri din astfel de situații. Fr crizã nu existã duel, frã duel viaa este o rutinã, o agonie lentã. Fãrã o crizã nu existã valoare. n perioada de crizã nflorete ce-i mai bun n fiecare, pentru cã fãrã crizã orice vnt este o mngiere. Dacã vorbim de crizã o promovãm iar tãcerea este o exaltare a conformismului.
n loc de toate acestea, este mai bine sã muncim! Sã terminãm odata cu singura crizã ameninãtoare: tragedia de a nu dori sã luptãm pentru a o depãi.

Albert Einstein

Postat pe 21 Februarie 2009 12:59
liviu...ce productie, nene ? ce producem noi? pt asta ar trebui investitii...he...he...

cand ma gandesc la deficitul de cont curent...ma ia capu'

la noi exportul e mai mic decat importul...plus ca aproape toate produsele au accize...pana si detergentii si sapunul...ca si astea sunt considerate produse de lux...
wife_de_zmeu
Postat pe 21 Februarie 2009 13:33
cita dreptate ai redrose. dar nu toata lumea stie de ''treburile murdare'' (sa le spunem asa). trimite ce ai scris tu aici la un ziar, poate se sesizeaza cineva si sa se rezolve macar 10% din problemele crizei.
vivacedonna
Postat pe 21 Februarie 2009 13:39
un parfum romanesc poate ca nu este, nici nu am incercat pt ca imi place o anumita firma, dar in loc sa ne dam pe fata cu niste creme ordinare ca lorealsi alte firme mediatizate, care e adevarat miros acceptabil, dar in rest nu sunt bune de nimic, putem incerca cremele romanesti de la FARMEC de 100 ml, alea ieftine pina in 10 lei, de fata si de corp, care sunt extraordinar de bune.
vivacedonna
Postat pe 21 Februarie 2009 13:45
pe aici, prin vest, se vorbeste deja de colaps international.Se vorbeste de necesitatea si iminenta celui de.al 3lea razboi mondial pt a distrage atentia de la criza si nu numai(sunt interese...).Apoi se mai vorbeste de caderea marilor banci (care pana acum au fost sustinute cu sume incrdibile) ...asteptati sa vada bancile elvetiene, englezesti sa vedeti cum vine dominoul ca un uragan prin romania si peste tot.Se vorbeste..si nu de catre neica nimeni de faptul ca de craciun...nu ne vom plange ca nu vom putea avea cadouri sub brad..ci de faptul ca nu vom avea mancare. Poate ca pare prapastios scenariul dar in cercuri inalte si nu numai se vorbeste de o criza nemaintalnita...Pana la urma, ma gandesc la acea interpretare a apocalipsei in care antihristul este descris ca fiind OMUL NEGRU...care va aduce sfarsitul lumii... Se pare ca multi il vad acum pe Obama ca fiind omul negru, cel ce va aduce sfarsitul lumii...Deja criza au adus.o ei, americanii...si zvonuri cu privire la un nou razboi apar din ce in ce mai des...Se stie doar ca americani si.au rezolvat mereu crizele prin distrugerea altora...Aici unde traiesc eu...exista oameni care au inceput sa cumpere "pachete" de mancare posibil de pastrat 10 20 de ani...Exista deja asa ceva in jurul meu iar pe mine aceste realitati ma ingrozesc...
baltina
Postat pe 21 Februarie 2009 15:00
Mi-as permite cateva comentarii:
Criza asta, scuzata sa-mi fie expresia, mirosea de acum 2 ani. De la sfarsitul lui 2006-inceputul lui 2007 a inceput cresterea constanta a preturilor la imobiliare generata de dezechilibrele de pe piata locuintelor. Tinerii, in goana lor dupa o casa a lor, au preferat rata chiriei (lucru dealtfel firesc) si de aici a inceput declinul. Bancile si-au flexibilizat cerintele, s-au imprumutat tot mai multi bani. Creditele la locuinte au generat lipsa de mijloace financiare, multi luand apartamente noi, neterminate, fiind astfel nevoiti ca cel putin un an-doi sa plateasca si rata la credit si chirie. De aici dezechilibru si nevoia de credite de consum care au adancit si mai mult prapastia deficitului.
Dezvoltatorii, pe fondul cerintei tot mai ridicate, intretinuta artificial si de agentiile imobiliare care "mimau" o cerere crescuta de locuinte (in realitate o solicitare de locuinta aparea la mai multe agentii), au imprumutat bani de la banci in orice conditii numai sa termine ca sa vanda in profit. Realitatea este ca pretul unui apartament la bloc nou nu avea cum sa depaseasca 500 euro/mp construit in timp ce el se vindea cu 1200-1500 euro/mp deci cu aproape 200% profit in maxim 3 ani. S-au realizat astfel niste profituri neacoperite de nimic, salariile oferite nu justificau preturile solicitate si salariile de pe piata muncii nu justifica o asemenea crestere a preturilor din zona imobiliara.
Mai uitati de asemenea banii negrii pompati pe piata, aruncati cu nonsalanta pe case, masini, terenuri, fitze, excursii, bani care nu aveau acoperire in productie fiind generati de suprapret.
Daca cercetati in profunzime fenomenul veti constata ca acesata a fost generata numai si numai de criza imobiliara care a blocat creditele la banci, a blocat constructiile, a blocat furnizorii de materii prime si materiale, a generat somaj, etc.
Fara bani nu mai este consum, fara consum moare tot comertul si productia de bunuri de consum.
America dadea semne de multi ani ca pe piata circula fonduri fictive fara acoperire. S-a intamplat si la ei ce sa intamplat cu FNI-ul nostru, numai ca la noi asta a murit repede iar la ei a fost intretinut de marea finanta.
Fiind o societate de consumatori cum bine spunea prometeus wife, noi am fost loviti indirect prin reducerea consumului pe fondul concedierii salariatilor. Bruma de industrie pe care o aveam, si asa inglodata in datorii si intretinuta financiar de stat prin "iertarea" sau amanarea datoriilor la buget, si-a dat duhul repede mai ales ca "pompase" greu in campania electorala abia incheiata la finele anului.
Cum iesim din criza? Reducem consumul si mai mult (eu cand ma duc in Mall-urile din Bucuresti ma crucesc ce de lume cheltuie in nestire) si asteptam interventia statului, de fapt a statelor.
Nu vad o solutie prin recapitalizarea bancilor, eu le-as nationaliza partial daca as fi stat si as sti ca sunt corect si nu as favoriza pe unul sau pe altul. Teoretic bancile sunt de vina pentru situatia creata. Romania nu poate singura sa ia masuri si trebuie ajutata. FMI ar fi o solutie dar nu o rezolvare pentru ca un acord cu ei ar inseamna boala lunga.
Cam asta ar fi parerea mea de observator. Pe mine nu m-a atins criza ca domeniul in care lucrez e de mare cautare dar indirect ma lovesc de problemele generate de criza.
getat
Postat pe 21 Februarie 2009 16:16
daca se nationalizeaza bancile, chiar si partial...va iesi rezbel civil...
wife_de_zmeu
Postat pe 21 Februarie 2009 16:47
De la: anana, la data 2009-01-14 15:04:22ce putem face noi , simplii cetateni ,sa iesim cu bine din acesta criza? sa facem munca volumtara 1 ora pe saptamana acolo unde este nevoie?


ce sa facem? sa nu mai fim asa lasi si sa iesim in strada..sa-i zburam pe hotii de la guvernare...si sa nu maia steptam sa vina americanii sau alte natii sa ne ajute ...ca pana la urma ramnem si mai sarantoci...
micki23
Postat pe 21 Februarie 2009 18:04
buna solutie ai gasit micky...sa fim un fel de Iancu Jianu, adicatelea...sa luam de la bogati si sa dam la saraci...si...armata e cu noi...
wife_de_zmeu
Postat pe 21 Februarie 2009 18:13
Cineva mai sus spunea ca nu avem produse romanesti referindu-se in mod expres la parfumuri.Nu cred ca-n vreme de criza parfumurile ar fi problema principala.In ceea ce priveste restul produselor informez acea domnisoara sau doamna ca acestea se gasesc din belsug in pietele noastre si uneori si in anumite super sau hiper-market-uri.Spre exemplu in piete poti gasi zarzavaturi ,fructe si legume romanesti, mai poti gasi carne de pui ,porc ,vita ,peste , tot romanesti.nu mai vorbim de alte produse de baza cum ar fi oua ,branza ,lapte,faina ,orez ,malai, fasole,smantina,ulei, unt, apa minerala,medicamente romanesti,detergenti,sapun ,creme si masti cosmetice,sampoane si balsamuri si lista ar pute continua la nesfarsit.La capitolul imbracaminte si incaltaminte nu trebuie decit sa te informezi si ai de unde sa alegi sa te imbraci cu stil si calitativ tot cu produse romanesti.La materiale de constructii nu mai vorbim ca sint destule oferte si deasemene la lenjerii ,prosoape si altele de acest fel avem firme de productie f.bune.Totul e sa le cunosti si sa mai si intelegi cu adevarat mecanismul prin care cumparand aceste produse banii tai vor intra in buzunarul tot al unor romani,miscand lucrurile intr-o directie pozitiva.Deh....mai tre sa ai si putin patriotism si constiinta nationala.Eu am incercat sa dau doar citeva exemple care mi-au venit in minte acum.Poate voi ma veti ajuta cu altele....Cat priveste parfumurile putem face o concesie...
teodosia
Postat pe 21 Februarie 2009 18:22
asa cum bine spunea cineva ne confruntam cu o criza de lichiditati...intrebarea este de ce?...principalii vinovati sunt bancile comerciale care in goana dupa profituri colosale au acordate credite fara o analiza amanuntita a situatiei debitorilor....cred ca toata lumea isi aminteste de asa-numitele "credite cu buletinul" care cu timpul s-au dovedit a fi neperformante ...ca sa nu mai vorbim de inconstienta oamenilor care s-au supraindatorat pt o masina de spalat si un frigider...un vechi proverb romanesc spune: "unde nu e cap vai de picioare"...
noroc ca in Romania nu avem o piata futures dezvoltata, asa cum este in SUA, pt ca daca Romania s-ar fi confruntat cu situatia pietei futures din SUA si criza creditelor subprime probabil ca am fi dat faliment precum Letonia
din pacate noi nu putem face mare lucru pt a atenua efectele crizei, dar sper ca ne putem dezice de reputatia de "zgarciti" la punga si "saraci" la minte si ca nu vom tine banii la saltea sau asa cum se practica mai nou in casete de siguranta la banci ( la o cunoscuta banca din craiova nu mai este disponibila nicio caseta de siguranta...va vine sa credeti sau nu este cat se poate de real)
parearea mea este ca trebuie sa punem banii in circulatie si sa stimulam consumul si investitiile (romanesti pt ca straine datorita raiting-ului de tara...nu tragem sperante) si daca tot vrem sa facem economii e bine sa ducem banii la banca pt ca de acolo tot in piata vor ajunge...in fine, o alta chestie ar fi sa facem presiune pe cursul valutar vanzand euro si cumparand lei ca prea a sarit in aer si "slava Domnului" tot pe noi ne afecteaza pt ca noi avem marea majoritate venituri in lei dar chirii, abonamente telefonice, leasing-uri, etc in euro...sa speram ca nu ne va afecta prea tare criza si ca vom iesi repede din ea
relidenisa
Postat pe 21 Februarie 2009 23:23
De la: teodosia, la data 2009-02-21 18:22:57Cineva mai sus spunea ca nu avem produse romanesti referindu-se in mod expres la parfumuri.Nu cred ca-n vreme de criza parfumurile ar fi problema principala.In ceea ce priveste restul produselor informez acea domnisoara sau doamna ca acestea se gasesc din belsug in pietele noastre si uneori si in anumite super sau hiper-market-uri.Spre exemplu in piete poti gasi zarzavaturi ,fructe si legume romanesti, mai poti gasi carne de pui ,porc ,vita ,peste , tot romanesti.nu mai vorbim de alte produse de baza cum ar fi oua ,branza ,lapte,faina ,orez ,malai, fasole,smantina,ulei, unt, apa minerala,medicamente romanesti,detergenti,sapun ,creme si masti cosmetice,sampoane si balsamuri si lista ar pute continua la nesfarsit.La capitolul imbracaminte si incaltaminte nu trebuie decit sa te informezi si ai de unde sa alegi sa te imbraci cu stil si calitativ tot cu produse romanesti.La materiale de constructii nu mai vorbim ca sint destule oferte si deasemene la lenjerii ,prosoape si altele de acest fel avem firme de productie f.bune.Totul e sa le cunosti si sa mai si intelegi cu adevarat mecanismul prin care cumparand aceste produse banii tai vor intra in buzunarul tot al unor romani,miscand lucrurile intr-o directie pozitiva.Deh....mai tre sa ai si putin patriotism si constiinta nationala.Eu am incercat sa dau doar citeva exemple care mi-au venit in minte acum.Poate voi ma veti ajuta cu altele....Cat priveste parfumurile putem face o concesie...


Teodosia draga, sunt produse romanesti pe piata, insa in cele mai multe cazuri materia de baza este importata. Exemplu concret? Ciupercile, sunt produse in Romania, toata materia prima este importata din Ungaria. Exclusiv. Adica, toti producatorii de ciuperci din Romania importa materia prima. Ehe, legat de zarzavaturi si legume, stii tu de unde vin? Stii cate depozite de legume si fructe am vazut eu cu marfa importata, din Ungaria, Turcia, Polonia, chiar si cartofi din Germania am vazut. Si stii care e culmea? preturile alora sunt mai mici decat ale noastre (ma refer la producatori). De ce? Pentru ca la ei agricultura e intr-adevar subventionata (nu ca la noi, in presa sau pe hartie), pentru ca la ei nu vin N-spe mii de controale de la unitati de stat cu norma de amenzi sa bage banii in bugetul statului, pentru ca...

Alege tu orice articol produs in Romania iar eu iti voi spune unde sunt produse materiile prime care il alcatuiesc.
redrose
Postat pe 21 Februarie 2009 23:46
teodosia..stai bland, draga...daca nu pricepi o gluma, pacat de tine...

nu m-am referit in mod expres la parfumuri

tu ai o optica financiara tare ciudata...daca produsele astea romanesti sunt atat de bune, de ce nu le cumpara nimeni?

si stii tu sigur ca sunt produse in tara asta?

bravo tie ca esti plina de patriotism...da' politica financiara nu se mananca cu patriotism si constiinta nationala...
wife_de_zmeu
Postat pe 22 Februarie 2009 00:01
Prometeus wife,cred ca n-ai citit cu atentie ceea ce am scris,intrucat simt ca vrei sa ma contrazici,desi probabil fara sa vrei imi dai dreptate.Ce as mai putea adauga?Intotdeauna idiotii vor cauta scuze,iar cei capabili vor gasi solutii.
liviu_k
Postat pe 22 Februarie 2009 06:28
liviu,foarte bine punctat !!!!

Parerea mea este ca in urma acestei crize se vor "alege"adevaratii comercianti si producatori din romania.Care stiu cat de cat sa se restranga la nivelul posibilitatilor actuale si sa evolueze din aproape in aproape,vor supravietui.Acum fiecare trebuie sa isi evalueze resursele si sa le gestioneze la valoarea maxima.Parerea mea este ca unii vor iesi cu bine si destul de repede din aceasta criza.

Blocajul financiar poate fi depasit si e suficient ca doar cativa cuprinsi in acest lant al slabicunilor sa reuseasca sa depaseasca momentul...iar lantul isi va relua incetisor circuitul.
walkiria
Postat pe 22 Februarie 2009 09:29

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Voturi concurs Garbo Castiga o excursie pentru-intreaga familie la Disneyland-Paris Castiga o excursie pentru-intreaga familie la Disneyland-Paris 3 De la: albinuta_eu 10 Octombrie 2011 07:56
viata cu gust de intelepciune-pensionarea 18 De la: Jojolin 6 Martie 2011 10:36
ce te deternima sa alegi o anumita facultate ? 16 De la: floare_cu_colti 18 Februarie 2011 17:20
venituri suplimentare pe timp de criza 7 De la: Cosmin_Modri___1 29 Iunie 2015 17:55
Love money!!! 2 De la: Cosmin_Modri___1 29 Iunie 2015 17:59
Setari Cookie-uri