De ce o casa din lemn ?

Iata o intrebare pe care multi dintre noi o pun in momentul in care au luat decizia de a construi o casa.

De ce nu o casa de lemn ? - venim si spunem noi.

In ciuda mentalitatilor defavorabile create in Romania, in jurul caselor de lemn, constructia acestui tip de casa pe aceste meleaguri, are o traditie seculara si fiecare dintre noi putem constata acest lucru fara sa ne uitam prea departe. Este suficient sa facem o vizita pana la casa bunicilor nostri si sa constatam cu surprindere cum, casuta primitoare si calduroasa a copilariei noastre cu pridvorul pe care puneam la cale nazbatile din ziua urmatoare, este, construita pe structura de lemn, si in ciuda capricilor naturii cutremure, zapezi , viscole sta si azi foarte bine in picioare, in ciuda zecilor sau poate chiar sutelor de ani care au trecut peste ea. Nu in ultimul rand trebuie sa spunem ca principalele obiective turistice cu caracter istoric din Romania, obiective foarte apreciate la nivel mondial, sunt constructiile realizate pe structura de lemn, a caror vechime este de cateva sute de ani.

Cu o asemenea traditie in constructia caselor de lemn, societatea actuala nu poate decat sa preia si sa duca mai departe invataturile batranilor nostri pe care sa le imbine cu tehnologia actuala in vederea construirii unei case confortabile, durabile si moderne, ale caror avantaje sunt recunoscute.

In plus fata de cele spuse m-ai sus trebuie mentionat faptul ca, si atunci cand construim o casa pe structura clasica de zidarie, folosim, dar fara sa dam importanta cuvenita, lemnul este vorba de sarpanta casei si constatam cu surprindere ca, daca cu fisurile si crapaturile din casa de zidarie ne-am obisnuit sau le-am reparat, cu sarpanta casei nu prea am vazut sau auzit pe cineva plangandu-se, si totusi ea este construita din lemn. Vrand ne vrand multi dintre noi traim intr-un fel sau altul intr-o casa de lemn si nu ne dam seama de asta.

In acest context trebuie spus un lucru deosebit de important, si pe care multa lume de-si poate il stie, nu il realizeaza, si anume ca lemnul dupa ce ajunge la o uscare naturala completa, incepe sa se pietrifice, in timp ce caramida si betonul pe masura ce trec ani, are o tendinta de sfaramare. Daca nu credeti asta incercati si singuri acasa si o sa vedeti ca daca vreti sa bateti un cui in lemnul de la sarpanta casei, care are peste 10 ani vechime, nu o sa reusiti, cuiul se indoaie. Faceti acelasi lucru si in caramida sau betonul de la aceiasi casa.

In conditiile geoclimatice pe care le are tara noastra construirea unei case de lemn reprezinta solutia ideala, datorita avantajelor pe care aceasta le prezinta.Este recunoscut si testat faptul ca o casa cu structura de lemn rezista fara probleme la un seism cu magnitudinea de 8.5 grade pe scara Richter. La o asemenea magnitutine aproape ca nimic nu sta in picioare. Totusi cum se poate sa stea o casa de lemn ? Explicatia este simpla datorita modului de imbinare a elementelor structurale, cat si a elasticitatii materialului lemnul casa devine un fel de Hopa Mitica, preluand miscarile seismice indiferent de directia de propagare a acestora. Comparativ o constructie clasica de beton este o structura foarte rigida.

Din punct de vedere al confortului climatic interior, casele pe structura de lemn, asigura prin folosirea materialelor izolatoare polistiren la exterior si vata la interior maximum de confort cu minim de cheltuieli. In conditiile in care clima de la noi este in continua schimbare iarna nu m-ai este iarna, verile sunt din ce in ce m-ai toride se obtin in interiorul unei astfel de case fara folosirea unui sistem de incalzire iarna sau racire vara temperature constante, verificate chiar de noi, de 10 grade iarna ( la -5 grade afara ) si 23 grade vara ( la +43 grade afara ). Rezistenta termica a unui perete cu structura de lemn cu grosime de 25 cm este de 3,715 K/W. In Romania pentru cele mai reci zone este recomandata o rezistenta termica a peretelui de 3 K/W. Prin comparatie cu o constructie de zidarie pentru a putea atinge aceiasi rezistenta termica este nevoie de un perete cu o grosime de 2,5 m.

Din punct de vedere al consumului de gaze pentru obtinerea unei temperaturi interioare de 20 grade, la o temperature exterioara de -18 grade, la o casa de lemn de 100 mp, consumul este de 252 mc gaze / luna, in timp ce la o casa de zidarie cu aceiasi suprafata consumul este de 920 mc gaze / luna.

Din punct de vedre al izolarii fonice casa de lemn este considerata una mediu izolata, in conditiile in care polistirenul asigura o izolare fonica de 62 db, iar vata minerala de 100mm asigura 65 db.. Acest mic inconvenient poate fi usor remediat prin montarea , in special in planseul dintre nivele sau la peretii despartitori, a unei cantitati duble de vata, care sa asigure intimitatea fiecarei incaperi. Desigur ca izolarea fonica nu va fi perfecta dar toti cei care stam la bloc intre peretii de beton si caramida ne auzim fara sa vrem vecinul dand muzica mai tare.

Un alt mare avantaj al constructiilor pe structura de lemn il reprezinta fara doar si poate, timpul redus de executie care genereaza automat si costuri reduse, ceea ce poate reprezenta in conditiile economice din Romania, cea mai fiabila varianta de solutionare a crizei celor peste 1.000.000 de locuinte din tara noastra. In general o casa de lemn este cu 30-40% mai ieftina decat o constructie de zidarie. In plus, o casa de 100mp poate fi realizata vara, in conditiile in care nu avem in nici o zi ploaie, si in 2 luni, iar asta este o performanta realizata chiar de noi.

Am sa vorbesc in continuare despre ceea ce inamicii caselor de lemn, considera ca fiind marele lor dezavantaj rezistenta la foc si daunatori, si faptul ca o casa de lemn scartaie.

Despre rezistenta la foc a unei astfel de case trebuie spus din capul locului ca materiale folosite la constructia unei astfel de case, au toate proprietati ignifuge, solutia cu care lemnul este tratat intarzie aprinderea lemnului cu aproape 90 de minute, instalatia electrica este de asa natura conceputa si realizata incat sa nu permita declansarea unui incendiu, prin decuplarea alimentarii generale la cea mai mica scanteie. Iar daca stam si analizam corect pana la urma, in calea fortelor naturii focul, apa omul nu a putut sa se opuna niciodata, iar daca este sa arda, indiferent de tipul de structura ,casa va arde. Trebuie spus ca la o structura de beton si zidarie care a fost incendiata si care pare ca a ramas in picioare, in realitate pentru refacerea ei este nevoie sa darami totul, pentru ca, datorita temperaturilor foarte mari degajate de incendiu, proprietatile structurale ale caramizii si betonului dispar. In acest caz cel mai bine este sa ne protejam singuri investitia cu o asigurare de casa la valoarea ei de piata. Ca o paranteza am sa spun ca in S.U.A., un constructor traditional de case de lemn, lemnul nu se ignifugheaza.

Despre pericolul ca, casa sa ne fie mancata de daunataori, asta este mai degraba o poveste demna de filmele horror sau s.f. americane. Lemnul folosit la constructie este tratat, pe langa, ignifug si insectofungicid. Trebuie spus ca dezvoltarea insectelor in lemn este favorizata asa cum toti am invatat in orele de biologie, de prezenta umiditatii in lemn. Umiditatea este prezenta in lemn atata timp cat acesta este in contact cu solul. Din momentul in care busteanul a fost taiat din padure, contactul cu solul a fost intrerupt, umiditatea din lemn scade, astfel incat la momentul finalizarii casei umiditatea este sub 5% iar in astfel de conditii dezvoltarea bacteriologica este inexistenta. Important este insa ca lemnul sa fie sanatos in momentul in care este prelucrat, adica sa nu prezinte carii. In rest prezenta soarecilor si a sobolanilor este una comuna indiferent de tipul de structura al casei. Acest inconvenient poate fi usor evitat ,prin achizitia si montarea in curte a unor sonare speciale pentru rozatoare, la niste costuri modice comparativ cu daunele ce pot fi produse.

Am sa vorbesc acum despre mitul negativ creat, care inconjoara casele de lemn si anume, ca o casa de lemn scartaie. Este cel mai rautacios lucru care se poate spune despre o casa de lemn, si o spun in special cei care au fost intr-o astfel de casa dar nu stiu despre ce este vorba de fapt. In mare au dreptate, ceva scartaie, dar nu structura. Multe din casele de vacanta care s-au construit in Romania anilor 90 , si cele mai des vizitate de cei care sustin asta, au auzit lemnul scartaind. Corect dar ceea ce scartaie este de fapt dusumeaua ( parchetul ) care a fost facut din lemn insuficient uscat, datorita lipsei de tehnologie de la aceea vreme. Chiar si acum astfel de produse, dusumea sau parchet de lemn, sunt comercializate pe piata fara sa fie dintr-un material lemons complet uscat. Cei care stau la bloc si au parchetul clasic de lemn de 10- 15 ani stiu foarte bine cum scartaie si acum parchetul de iti vine sa il scoti pe tot.

Daca nu am reusit cu tot ceea ce v-am povestit despre casele de lemn sa va conving sa va construiti una, atunci am pastrat pentru sfarsit ceea ce consideram noi ca fiind cel mai mare avantaj al unei astfel de case. Casele pe structura de lemn sunt case ecologice construite in mare parte din materiale naturale lemnul iar a locui intr-o casa naturala insemna un lucru deosebit de benefic pentru psihicul si bioritmul natural al organismului nostru. Traind intr-o societate plina de stres si probleme , a-ti gasi mediul in care sa reusesti sa iti incarci bateriile pentru o noua zi, fara sa cheltuiesti vreun ban , reprezinta o mare calitate pe care avem ocazia sa o construim in jurul nostru, alegand sa ne facem o casa pe structura de lemn.
caselemncasaneo
Postat pe 27 Februarie 2012 21:46

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
tahitian noni 20 De la: betty37 1 Martie 2011 21:21
animale ...animalutze 71 De la: Yellowrose 31 Ianuarie 2010 19:09
revista Casa mea 2 De la: garbo179652 18 Octombrie 2013 14:32
TRANDAFIRUL DE JERICHO 15 De la: anca100819 15 Noiembrie 2009 22:33
Focar de seminee cu lemne 1 De la: garbo_440387 12 Mai 2016 16:24
Setari Cookie-uri