Familia multietnica si deficitul de limbaj la copil

Familia multietnica si deficitul de limbaj la copil - in ce limba vorbim unui copil cu deficit de limbaj,
dar unui copil cu TSA ?

Copilul cu autism , ca oricare alt copil , are nevoie de iubire, de multa iubire neconditionata!
Ne-am obisnuit cu noi asa cum suntem, ne iubim si ne acceptam asa cum suntem sau credem ca suntem , dar copilul nostru e de dorit sa fie cel putin tot atat de bun , frumos si destept ca noi sau ceva mai mult. De cele mai multe ori viata pare cruda si nedreapta . Se intampla ceva cu copilul nostru si nu intelegem prea bine ce .
Constatam ca nu vorbeste , dar de multe ori recurgem la mecanisme de aparare cum ar fi: la fel s-a intamplat cu un var,care a vorbit abia la 5 ani .
Un fenomen destul de intalnit ,in practica , este deficitul de limbaj la copii ce provin din familii multietnice .
Discutand aspectul cu colegii filologi , profesori de limbi straine, acestia m-au sfatuit sa recomand parintilor folosirea limbii materne, urmand ca abia dupa varsta de 6-7 ani sa se introduca limba paterna .
Logopezii, multi dintre ei , recomanda la randul lor sa se vorbeasca intr-o singura limba atat cu copilul cat si acasa, in familie.
Cele mentionate mai sus sunt aplicabile in toate cazurile de deficienta de limbaj indiferent daca vorbim despre un copil cu TSA sau nu .
In primul an de viata copilul incepe sa rosteasca silabe, cuvinte simple, astfel incat in jurul varstei de 3 ani are un vocabular format, un vocabular uzual care-i permite sa comunice nevoi sau actiuni simple.
Sunt insa acele situatii cand copilul comunica prin tipete si gestica, nu pronunta cuvantul care denumeste obiectul dorit sau actiunea. In aceste situatii parintii, care inteleg nevoile copilului si le satisfac, ajung traducatori situatie foarte convenabila si rapid acceptata de copil.
A vorbi, a invata sa vorbesti inseamna sa cresti, a creste presupune asumarea de responsabilitati - si asta nu este chiar pe placul uni copil.
De obicei in jurul varstei de 3 ani parintii incep sa caute gradinita, sa inscrie copilul la gradinita , care printre altele pretinde ca prichindelul sa vorbeasca. Cu acest prilej se ajunge la logoped, la psiholog si in multe cazuri se da la o parte perdeaua de ceata . Noua lumina ne poate tulbura foarte tare, se spulbera sperantele , visele, asteptarile.
Sunt cazuri in care este suficient sa se aleaga a vorbi cu copilul in limba materna la care se adauga 1-2 sedinte de logopedie pe saptamana si includerea in programul unei gradinite. In aceste cazuri fericite , in cateva luni , copilul va ajunge sa recupereze deficitul verbal, sa comunice si sa achizitioneze un bagaj de cuvinte corect si progresiv ca dificultate .

Cat de usor sau de greu este pentru familiile multietnice sau apartinand grupurilor minoritare din Romania sa gaseasca specialisti vorbitori ai limbii lor materne ( sau limba vorbita de familia copilului) ?
Cel putin in acest moment avem excelenti specialisti vorbitori de limba germana, maghiara, rusa, acestea fiind si limbile materne ale multor conationali. Nu cunosc , in acest moment , pentru celelate grupuri minoritare ca avand alta alternativa decat limba romana .
Pentru cei care nu au alternativa de a gasi specialisti vorbitori ai unei limbi specifice etniei le recomand , fie ca le place fie ca nu, sa vorbeasca in casa , nu doar cu copilul, limba romana.
Sa renunti temporar la obiceiul de a vorbi in casa cu familia limba materna , poate fi greu, dar sprijinul oferit copilului va fi de mare importanta si rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Folosirea si insusirea limbii romane poate aduce mari avantaje familiilor multietnice sau apatinand grupurilor minoritare intru-cat:
- pot avea acces la programele in derulare pentru sprijinul copiilor si adolescentilor cu TSA,
- gasesc mult mai usor specialisti si persoane de sprijin,
- ofera copilului sansa de a se dezvolta si exprima intr-o limba majoritara fara a-l limita la grupul de apartenenta,
- ofera copilului sanse sa fie acceptat de egalii de varsta,
- ofera copilului sanse de integrare sociala.
Sper sa gaseaca ecou si sa aduca intelegere si implinire celor pentru care l-am scris


Psiholog Victoria C. Ion
vickiion
Postat pe 20 Iunie 2010 23:49

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Aspecte ale consilierii familiei copilului cu autism 3 De la: manuKa 30 Septembrie 2011 12:34
HIDRONEFROZA 8 De la: Ilie_Covaci_1 25 Mai 2015 16:29
de ce mor copiii in Romania? 17 De la: Ciresica 23 Noiembrie 2010 06:26
lamblia la bebe 1 De la: garbo087162 4 Mai 2011 15:53
Hepatect-imunoglobulina 1 De la: garbo_415662 22 Septembrie 2015 08:56
Setari Cookie-uri