Comunicat de presă
Tocmai s-a instalat sezonul rece. Tu cum stai cu imunitatea? Ești pregătit/ă să înfrunți toate problemele acestei perioade din an? Dacă sistemul tău imunitar este depășit, este slăbit și are nevoie de ajutor pentru a face față agenților patogeni, află că terapia cu nămol te poate ajuta în acest sens.
Tratamentul cu nămol, numit și peloidoterapie (din grecescul pelos = nămol), a fost utilizat în forma empirică, încă din cele mai vechi timpuri. Aplicarea sa în forma organizată, supravegheată medical, apare în țara noastră la începutul secolului XX.
Nămolul este constituit dintr-o fracțiune lichidă (apa) și una solidă (săruri minerale, substanțe organice). Nămolurile acționează asupra corpului prin temperatură, presiune (în baia de nămol) și substanțele conținute, dintre care unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substanțele estrogenice). Toate acestea dezvoltă efecte locale și generale, la distanță, cum ar fi : efectul analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuro-endocrin sau de reglare a imunității.
Terapia cu nămol rece
Numită și metoda egipteană, este o procedură cu efect contrastant. Adică răcire- încălzire alternative, cu efect intens asupra circulației și imunității. Se practică, de obicei, în aer liber, pe malul lacului.
„După expunere la soare timp de 10-15 minute, se aplică nămolul rece pe tot corpul sau pe zonele cu afecțiuni. Temperatura scade brusc. Se stă în continuare la soare, timp de 30-60 minute, temperatura crește din nou, până când nămolul se deshidratează, se usucă și devine cenușiu. Apoi se intră în lac pentru spălarea nămolului, se face mișcare în apă, înot (temperatura apei să fie 24º C, rece), când se produce al doilea șoc termic, urmat de o nouă expunere la soare. ”, aflăm de la dr. balneolog Suzana Pretorian, de la Danubius Health Spa Resort Sovata.
Indicații ale terapiei cu nămol rece:
Afecțiuni ale aparatului locomotor, stări post operatorii/post traumatice, boli neurologice (nevrite, nevralgii), boli vasculare – varice în primele stadii, tulburări de circulație periferică, re-energizare/creșterea imunității/călirea organismului.
Contraindicații specifice ale terapiei cu nămol rece:
stadii acute/subacute ale afecțiunilor tratate, sindrom Raynaud, persoane epuizate, în convalescență.
Foto: PedkoAnton /Shutterstock
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani