Cu un continut de numai 21 de calorii, dovlecelul ramane un aliat de nadejde al dietelor, aducand totodata un aport important de nutrienti, vitamine si minerale. Va propunem sa descoperiti in acest articol care sunt beneficiile dovleceilor si cum ii putem consuma pentru a ne bucura cat mai mult de nutrientii continuti de acestia.

Sursa: Healthy Kudika

Ce contin dovleceii?

Gustosi si bogati in apa, dovleceii joaca un rol important in hidratarea organismului mai ales daca ii consumam in stare proaspata, cum ar fi in salatele de sezon.

Insa alaturi de apa dovleceii contin si o serie de nutrienti de care organismul notru are mare nevoie. Printre acestia enumeram:

  • Folati;
  • Vitamina C;
  • Zeaxantina si luteina;
  • Magneziu;
  • Mangan;
  • Zinc
  • Fibre;
  • Vitamine din complexul B, inmagazinate in special in semintele continute de dovlecei;
  • Vitamina A;
  • Vitamina K etc.

Care sunt beneficiile dovleceilor pentru sanatate si frumusete?

Dovlceii ne ajuta sa slabim si sa ne mentinem silueta

Specialistii sustin ca un dovlecel contine aproximativ 20 de calorii, asadar dovleceii devin aliatii dietelor de slabire. Consumati prin coacere, fara ulei (uleiul este foarte caloric si este indicat sa il consumam cu moderatie daca dorima sa ne mentinem silueta), dovleceii pot constitui chiar o masa. Puteti de exemplu sa asortati dovleceii cu ardei, vinere, rosii si pastai. Dovleceii pot fi folositi si in supe si ciorbe si pot reprezenta de asmenea un ingredient gustos in salatele de sezon. Da, dovleceii se pot consuma si cruzi, au un gust dulceag si fac orice salata mai gustoasa. Ii decojiti si ii taiati cuburi mici, apoi ii adaugati in bolul de salata.

Dovleceii fac pielea mai luminoasa

Dovleceii se numara printre legumele cu un puternic efect hidratant, astfel ca prin consumul acestora pielea devine mai luminoasa, ridurile sunt estompate si tenul capata un aspect mai tanar.

Dovleceii mentin sanatatea ochilor

Alaturi de morcovi si de toate alimentele portocalii, dovleceii - desi nu se remarca pein culoarea specifica continutului de betacaroten – contin o cantitate insemnata de vitamina A, o vitamina esentiala pentru sanatatea ochilor. Vitamina A face posibila vederea, dar totodata este implicata in multe procese celulare.

Beneficiile dovleceilor – mentin stomacul sanatos

Dovleceii sunt considerati ca facand parte dintre alimentele alcaline. Persoanele cu stomac sensibil, care sufera de gastrita sau ulcet pot consuma dovlecei atat in stare proaspata, cat si preparati termic, dovleceii calmand durerile si arsurile gastrice.

Citeste articolul integral pe Healthy Kudika

Foto homepage: MSPhotographic / Shutterstock.com


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Dovleceii - alimentul de top in diete.