Studiu: Sub 80% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 prezintă anticorpi detectabili

12:11, 26 Noiembrie 2020 publicat în Social

În timp ce oamenii de știință lucrează din greu pe mai multe fronturi, imunitatea dezvoltată de pacienți rămâne momentan o cale importantă pentru a măsura recuperarea și rezistența la virus.

Cazurile grave de COVID-19 par să fie mai bine protejate de reinfectare decât cele ușoare

La prima vedere, putem fi sceptici în legătură cu acest aspect, dar știați că nivelul de severitate al formei de COVID-19 este direct proporțional cu creșterea numărului de pacienți care prezintă anticorpi? Datele REGINA MARIA ne arată faptul că, in grupul studiat, pacienții care au avut o formă asimptomatică sau ușoară, cu simptome minime, au prezentat anticorpi într-o proporție mai mică decât pacienții care au avut forme moderate sau severe.

Citeste si:
Horoscopul lunii MARTIE 2021: Previziuni astrale importante pentru...
Horoscopul lunii MARTIE 2021:...

De la începutul pandemiei, King's College London a urmărit răspunsul anticorpilor la pacienți și lucrători din domeniul sănătății în cadrul primului studiu longitudinal de acest gen. Din acest studiu a reieșit faptul că pacienții care au avut forme severe, suferind de febră sau probleme respiratorii timp de câteva săptămâni, au dezvoltat anticorpi în număr mai mare față de cei cu simptome ușoare. Studiul confirmă și acest aspect, analizat local: asimptomaticii au dezvoltat anticorpi în proporție de doar 68%, față de 89%, cât este procentajul de pacienți cu anticorpi dintre cazurile severe.

Vârsta este un factor de risc pentru cazurile grave de îmbolnăvire cu COVID-19

Datele de la REGINA MARIA indică un risc crescut de a dezvolta o formă moderată/ severă de COVID-19 pentru pacienții cu vârsta peste 59 de ani. Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă referitor la faptul că virusul provoacă o rată mai mare a mortalității la adulții în vârstă, cât și la cei care prezintă comorbidități precum hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul, bolile respiratorii cronice și bolile renale cronice.

Citeste si:
Marea Iubire ZU, festivalul cântecelor de dragoste. De Dragobete,...
Marea Iubire ZU, festivalul...

Grupele de vârstă sub 20 de ani și peste 50 de ani prezintă anticorpi într-o proporție mai mare

Studiul REGINA MARIA mai relevă un aspect important: dacă toti tinerii sub 20 de ani testați în studiu au prezentat anticorpi după infectare, curba de pozitivitate post-infectare decelerează în segmentul 20-50 de ani, revenind apoi la niveluri înalte de pozitivitate, pe măsură ce vârsta pacienților începe din nou să crească. De ce se întâmplă acest fenomen? Cercetătorii încă studiază mecanismele umane care generează comportamentul, însă informația este esențială și acum, în managementul pacienților de către sistemul de sănătate.

Imunizarea la virus: de grup sau individuală?

Guvernele fiecărei țări au adoptat măsurile pe care le-au considerat necesare, local. Cazul special al Suediei a ridicat multe semne de întrebare când, la debutul pandemiei, la recomandarea principalului epidemiolog Dr. Anders Tegnell, a mizat pe imunitatea ”de grup”. Recent însă, acesta a declarat că această metodă s-a dovedit ”inutilă și imorală”, iar țara a instituit primele măsuri regionale, după înregistrarea unor niveluri record de infectare.

Principalul expert epidemiolog al guvernului american, Dr. Anthony Fauci declară că în SUA, unde curba cazurilor de infectare a crescut exponențial odată cu pandemia, este improbabil să se atingă imunitatea „de grup” curând.

Imunitatea colectivă este un subiect intens dezbătut în contextul epidemiei de coronavirus, însă ne oferă soluții: „Nu cred că o vom putea eradica. Poate că nu vom elimina complet virusul, dar dacă este redus la un nivel scăzut și suficientă populație este protejată – fie printr-un vaccin, fie prin imunizare după vindecare – atunci nu se vor mai forma focare”.

Atâta vreme cât cercetările continuă, singura cale de protecție împotriva virusului rămâne prevenția în comportamentul social. Între timp, studiul imunizării pacienților după infecția SARS-CoV-2 continuă, contribuind la efortul general de găsire a unor soluții și răspunsuri științifice concrete.

Bibliografie:

https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/latest-evidence/immune-responses

https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMc2025179?articleTools=true

https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(20)30212-5/fulltext#%20

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7324116/

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/risk-comms-updates/update-34-immunity-2nd.pdf?sfvrsn=8a488cb6_2

https://www.genengnews.com/news/comparing-covid-19-immune-responses-uncovers-key-differences-between-adults-and-children/

https://stm.sciencemag.org/content/12/564/eabd5487

https://www.nature.com/articles/s41591-020-0962-9

https://medicalxpress.com/news/2020-10-autoimmune-like-antibody-response-linked-severe.html

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6915e3.htm?s_cid=mm6915e3_w

https://www.e-agmr.org/journal/view.php?number=924

https://www.researchgate.net/publication/340493238_Covid-19_and_Older_Adults_What_We_Know

https://www.healthline.com/health-news/older-adults-are-more-at-risk-for-covid-19-so-why-dont-vaccine-trials-include-them

https://www.nature.com/articles/s41564-020-00813-8

https://www.news-medical.net/news/20200818/Antibody-and-cellular-immunity-in-severe-vs-mild-COVID-19.aspx

https://www.the-scientist.com/news-opinion/immune-biomarkers-tied-to-severe-covid-19-study-67843

https://www.sciencemag.org/news/2020/09/uncoordinated-immune-response-may-explain-why-covid-19-strikes-some-hard-particularly

Foto fr si main: By Blue Planet Studio /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri