Campania #AlăturiDeFiecareFemeie oferă suport medical și psihologic femeilor care au trecut prin această traumă

Comunicat de presă

Pierderea unei sarcini afectează 10-20% dintre femeile care știu că sunt însărcinate, arată statisticile internaționale, iar procentul crește la 45% la femeile cu vârsta peste 40 de ani.*

Potrivit unui sondaj efectuat recent de clinica Nativia, mai mult de jumătate dintre respondentele care au suferit un avort spontan spun că aveau o sarcină aparent fără probleme. Cele mai multe femei s-au simțit neajutorate, s-au refugiat în muncă și s-au simțit vinovate pentru pierderea suferită, mai arată datele citate.

Din femeile care au răspuns la sondaj că au pierdut o sarcină, 85% au pierdut-o în primul trimestru. Peste jumătate nu aveau cunoștință ca sarcina să fie una cu probleme, astfel încât pierderea a fost un șoc. Mai puțin de un sfert se aflau sub tratament, acasă sau în spital. 15% au suferit pierderea de sarcină în trimestrele II, respectiv III. Într-o treime din cazuri sarcina s-a eliminat natural, de la sine, însă în cele mai multe cazuri (35%) sarcina a fost eliminată prin avort chirurgical și avort medicamentos (32%).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Nou, ediție limitată - Wonders of Jasmine Profesoară înjunghiată de un elev în timpul orei, la Colegiul „Ion Creangă” din București Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

Potrivit datelor sondajului, aproape jumătate dintre femeile care au trecut prin această traumă au simțit că ar fi avut nevoie de mai multe informații și explicații din partea medicului curant.

Dezamăgire, neputință, frustrare, vină, frică, durere, urmate de perioade lungi de depresie – acestea sunt sentimentele pe care femeile care au pierdut o sarcină le-au simțit. Multe dintre ele nu reușesc să vorbească despre trauma pierderii unui copil nici după câteva luni bune. Este unul dintre motivele pentru care clinica Nativia derulează o campanie de susținere și totodată de conștientizare în lunile noiembrie și decembrie, dorindu-ne astfel să le arătăm tuturor celor care trec printr-o astfel de traumă că emoțiile lor sunt normale, că este important să fie adresată această pierdere (atât din punct de vedere medical, cât și psihologic), iar mama ajutată să gestioneze pierderea, a declarat George Peltecu, director general clinica Nativia.

O româncă a fost numită la conducerea unei renumite organizații internaționale de business pentru femei Riscurile comune ale consumului de anticoncepționale Cuvintele au puteri magice! Cărți pe care fiecare femeie ar trebui să le citească

Potrivit experților, în cazul pierderii unei sarcini sunt necesari parcurgerea unor pași, atât din punct de vedere medical, cât și psihologic. 39% dintre respondentele sondajului au declarat că au făcut un consult hematologic, 26% unul genetic, însă un procent mare (32%) a precizat că nu au făcut nicio investigație medicală și nici nu a urmat vreun tratament medicamentos (20%).

Orice femeie care trece printr-o pierdere de sarcină trebuie să conștientizeze că probabil este vorba despre un accident și că are toate șansele ca în viitor să obțină o sarcină pe care să o ducă la termen. Este important sprijinul medical, dar în aceeași măsură și suportul emoțional al celor din jur său, în unele cazuri ajutor specializat pentru a depăși momentul și, de asemenea este important ca oricine să beneficieze de consiliere medicală preconcepțională, a precizat Dr Radu Botezatu (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie clinica Nativia.
Școala de dans Arthur Murray Bucharest depășește pragul de 1000 de clienți Pantofi de primăvară pe care trebuie să îi ai în colecție Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog

30% dintre femeile care pierd o sarcină se refugiază în muncă

De altfel, 25% dintre respondente au precizat că s-au simițit neajutorate, că nu au un ajutor real din partea nimănui pentru a trece de această pierdere, în timp ce 29% au precizat că partenerul de viață le-a ajutat cel mai mult. 30% s-au refugiat în muncă pentru a uita. Doar 15% au discutat mai mult cu medicul sau cu un psihoterapeut, încercând să depășească această traumă. O femeie din 5 a precizat că nu și-a pierdut speranța și a încercat din nou la puțin timp de la pierderea suferită.

Este indicat ca orice pacientă care dorește o sarcină să facă o evaluare ginecologică și analize sangvine de rutină pentru a încerca să scadă orice risc. Un consult ginecologic, un examen Babes-Papanicolau, o ecografie transvaginală și analizele recomandate de medic sunt primele elemente care conduc la depistarea unei eventuale probleme care pot pune o sarcină în pericol. Recomandarea de suplimentare cu acid folic încă din perioada de preconcepție, scade riscul de anomalii congenitale, a continuat Dr Radu Botezatu.

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani 

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri