9 Septembrie 2020 publicat în Social 47 share-uri

Doar 22% dintre femei se simt confortabil cu modul în care arată!

Advertorial 

Societatea modernă pune în continuare o presiune imensă asupra femeii. Fie că vorbim despre asumarea anumitor roluri sau încadrarea în anumite standarde de frumusețe, femeia modernă este de multe ori în luptă cu propriile-i convingeri în căutarea respectului, validării sau acceptării din partea celor din jur. Femeile au fost dintotdeauna preocupate de frumusețe. Acutizată din ce în ce mai mult în ultima perioadă, problema aspectului fizic revine în atenție într-un mod evoluat – femeia modernă nu doar că trebuie să aibă o anumită greutate și înălțime pentru a fi considerată frumoasă, dar ea trebuie să își asume anumite idei, să joace anumite roluri, să poarte anumite branduri ori să frecventeze anumite locuri.

Ideea de perfecțiune a aspectului fizic nu este nouă și este confirmată de cel mai recent studiu* Libresse, ce relevă faptul că doar 22% dintre femeile din România sunt încrezătoare în modul în care arată și se simt suficient de confortabile să își arate corpul în spațiul public. Nivelul presiunii legate de imaginea propriului corp a crescut în ultimii 15 ani, odată cu avântul pe care l-a luat mass-media, în special, cu apariția rețelelor de socializare.  Standardele impuse prin Social Media, body shaming-ul, precum și presiunea venită indirect din partea celor din jur impactează considerabil încredere în sine a femeilor, relațiile personale, dar, și mai îngrijorător, sănătatea.

În demersul de a deschide calea conversațiilor sincere despre corpul femeilor, despre momentele în care acestea au fost judecate pentru felul în care arată, dar și despre trăirile pe care le experimentează în astfel de momente, Libresse lansează manifestul de empowerment „Să lăsăm #PoveștileDinNoi să fie auzite!”. Prin această campanie, Libresse își dorește să elimine toate stereotipurile legate de frumusețea femeii, dar mai ales să schimbe modul în care acestea își privesc și își acceptă propriul corp. Experiențele și trăirile femeilor nu sunt niciodată la fel. În spatele fiecărui corp, se află o poveste la fel de validă, la fel de normală și de reală ca oricare alta.

Dorința de a atinge perfecțiunea are, în mod evident, mult mai multe cauze și efecte negative care pot impact atât femeia la nivel individual, dar și societatea ca un întreg. Astfel, din cauza modelelor nerealiste prezentate în mass-media, precum și a clișeelor, prejudecăților celor din jur și a stigmatizării corpului, multe femei ajung până la a-și bloca curajul de a se exterioriza și de a vorbi deschis despre propriile trăiri. Ba mai mult, presiunea de a atinge idealul de frumusețe poate împinge multe femei în capcana fricii, a rușinii și, mai grav, a tulburărilor alimentare.

În plus, în ultimii ani, presiunea corpului perfect începe de la o vârstă fragedă. Încă din adolescență fetele cunosc și preiau această povară pe umerii lor, iar ultimele practici din social media – folosirea filtrelor și a aplicațiilor de retușare a corpului nu fac altceva decât să adâncească prăpastia între realitate și ficțiune și să altereze percepția despre frumusețe.

Libresse își dorește să scoată la lumină aceste povești ale fetelor și femeilor din România, să facă cunoscute toate frustrările și trăirile prin care acestea trec în lupta pentru corpul perfect, acceptat de societate. Sub îndemnul „Să lăsăm #PoveștileDinNoi să fie auzite!”, Libresse susține femeile, oferind un spațiu shame-free de dialog și susținere din dorința de a pune o cărămidă la construcția unei societăți lipsite de prejudecăți în ceea ce privește corpul femeilor. Nu în ultimul rând, campania își propune să normalizeze conversațiile despre zona intimă și toate problemele de sănătate asociate cu aceasta, în speranța de a identifica și trata în timp util afecțiunile ginecologice.

*Studiul Libresse, care prezintă o analiză în profunzime a preocupărilor și temerilor cu care se confruntă femeile, a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 505 de femei, din mediul urban, în luna mai 2020.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri