12:05, 22 Mai 2015 publicat în Social 1103 share-uri

Creierul uman este singurul organ care "isi pune problema functionarii sale". V-ati gandit vreodata la aceasta minune?

1. Problema Constiintei

Ceea ce ne face speciali, spre deosebire de celelalte organisme vii ale Planetei, este faptul ca noi ne putem auto-constientiza existenta! Noi stim ca traim. Creierul uman este singurul organ care isi pune problema functionarii sale. V-ati gandit vreodata la aceasta minune? Filosofii se intreaba de mii de ani in legatura cu acest complex subiect. In zona neurostiintelor si psihologiei transpersonale, subiectul a ajuns abia de curand pe agenda de cercetare, dar este considerat a fi cel mai provocator in lumea stiintelor. Capacitatea materiei de a se oglindi pe sine prin intermediul creierului uman reprezinta astazi un mare interes pentru stiinta.

„Din leagan
In pamantul uscat
Iata-i:
Atomi cu constiinta;
Materie ce are curiozitate.

Citeste si:
Psihologia culorilor: Proprietățile psihologice ale celor 11 culori...
Psihologia culorilor:...

In fata marii,
Mirandu-se despre mirare: Eu
Un univers de atomi
Un atom in Univers.”

- Fragemnet dintr-o poezie scrisa de fizicianului laureat cu Nobel, Richard Feynman

Citeste si:
Peste 1,1 milioane de clienți și reduceri de până la 80% la...
Peste 1,1 milioane de clienți...

2. Creierul uman este compus din 75% apa si din aproape 100 de miliarde de neuroni care ne ajuta sa ne desfasuram activitatile vietii de fiecare zi! Inchipuiti-va activitatea neuronala ca fiind foarte asemanatoare cu cea a unui oras vazut de la mare inaltime! In creier exista cai neuronale pe care impulsurile le strabat. Sunt unele cai neuronale pe care activitatea cerebrala le stie si altele pe care le putem invata. Putem sa invatam noi cai neuronale permanent. Inchipuiti-va reflexele noi pe care le dezvolta de exemplu, sportivii, prin repetitia unor miscari. Creierul uman si functionarea sa sunt cu adevarat fascinante si oamenii de stiinta mai au multe mistere de elucidat in legatura cu acesta.

Foto: Shutterstock.com; oras vazut de sus, creier, neuroni, retea neuronala

3. „Schimburile electrice de membrana neuronala se reduc la 4 ioni: Na+, K+, CA++, CI-. Cu doar acesti 4 ioni, putem sa gandim atat de diferit”, observa dl. Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan in cadrul Simpozionului <<Directii actuale in cercetarea si studierea fenomenului „CONSTIINTA”>> (14-15 mai 2015)

Foarte important: „Suntem creatori ai propriei Realitati, manifestam ceea ce e convenabil mintii noastre unice. Noi percepem lumea asa cum o stim, nu asa cum este si fiecare o percepe in raport cu propriile preocupari”. - Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan.

Stiind acest lucru, putem sa fim mai toleranti cu privire la perspectivele si modul cum functioneaza alti oameni? Raspunsul meu este "DA". Iar aceasta mica informatie despre modul cum functioneaza mintea umana, te ajuta sa creezi relatii mai armonioase cu cei din jur, acceptandu-le viziunile.

Citeste si: 7 idei esentiale de la Prof. Dumitru Constantin Dulcan: Putem sa ne eliberam de gandurile negative!

DOVEZI STIINTIFICE: Vindecarea sta in gandurile noastre subconstiente!

4. Exista oameni care au sinestezie

Aceasta inseamna ca ei decodifica lumea din jur in moduri ce par absolut surprinzatoare pentru marea majoritate. Sunt oameni pentru care culorile au gust, sau sunetele au culori si forme. Sinestezia este un fenomen neurologic.

Ce cauzeaza sinestezia ramane inca un mister, dar foarte multi artisti au aceasta abilitate de a vedea si de a simti lumea in moduri mult mai complexe. Se pare ca noi retele neuronale din creierul celor care au sinestezie ii ajuta sa sparga barierele care exista normal intre simturi, astfel incat sunetele ajung sa aiba culori sau gust. Pentru unii oameni cu sinestezie, chiar si literele au culori specifice. Muzicianul Jon Hopkins spune ca pentru el, sunetele sunt precum structuri 3D, precum niste incaperi pe care le vede foarte clar, de exemplu.

5. Fara sa aiba nevoie de vreun cuvant, oamenii sunt capabili sa determine starea prin care trece o persoana, doar citindu-i fata.

O mica regiune din creier denumita amigdala este responsabila de abilitatea de a citi sentimentele pe care le are cineva si pe care le exprima cu ajutorul grimaselor. Amigdala este constituita dintr-un set de neuroni stransi in forma de aluna si plasati in lobul median temporal. Oamenii de stiinta au aratat ca aceasta are un rol important in procesarea emotiilor. La oameni, dar si la alte mamifere, aceasta zona a creirului are legatura atat cu procesarea fricii cat si a placerii.

Citeste mai departe >>> Creier si CONSTIINTA: 7 curiozitati extraordinare ale mintii umane!


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri