9 Ianuarie 2015 publicat în Social 33 share-uri

Pornim Vanatoarea discriminarilor urbane de gen cum ar fi: limbajul vulgar, sexist, homofob, rasist; locurile sau strazile nesigure; inscriptiile obscene care apar pe ziduri sau in mijloacele de transport in comun; reclamele sexiste; trotuarele ocupate de masinile care fac imposibila deplasarea unor persoane care imping carucioare cu copii sau a persoanelor in scaune rulante, hartuirea stradala ca unul dinte cele mai semnalate fenome experimentate de femei de toate varstele.

Bucurestenii pot semnala discriminarile pe care le sufera in oras cu ajutorul unei harti interactive a discriminarilor urbane, pe care o pot accesa via site-ul www.discriminari-urbane.ro.

Dupa succesul inregistrat de Harta discriminarilor urbane care a fost prezentata la Festivalul Femei pe Matasari si la Festivalul egalitatii de gen de la Sibiu, locuitorii Municipiului Bucuresti au acum la dispozitie o harta online, unde pot marca discriminarile si, de ce nu alte tipuri de nedreptati (stereotipuri, prejudecati, comportament ofensator, hartuire, limitarea accesului, hipersexualizare etc.) pe care le sufera in oras - Harta interactiva a discriminarilor urbane de gen!

Ne dorim un oras mai prietenos cu locuitorii sai, in special cu femeile, de aceea speram ca harta interactiva a discriminarilor urbane sa devina un instrument de cetatenie activa prin care incurajam participarea locuitorilor Bucurestiului la schimbarea mentalitatii cu privire la ce inseamna de fapt sa traiesti intr-un oras al cetatenilor in care fiecare ar trebui sa se simta acasa, in siguranta, liber&a indiferent de gen, orientare sexuala, clasa, etnie, dizabilitate etc.

Pornim astfel, Vanatoarea discriminarilor urbane de gen cum ar fi: limbajul vulgar, sexist, homofob, rasist; locurile sau strazile nesigure; inscriptiile obscene care apar pe ziduri sau in mijloacele de transport in comun; reclamele sexiste; trotuarele ocupate de masinile care fac imposibila deplasarea unor persoane care imping carucioare cu copii sau a persoanelor in scaune rulante, hartuirea stradala ca unul dinte cele mai semnalate fenome experimentate de femei de toate varstele.

Iata cateva marturii semnalate de femeile care au trecut pe langa standul Discriminari Urbane de la Femei pe Matasari:

“Piata Matache: Am fost fluierata de vreo 3 dubiosi de vreo 35 ani + avansuri murdare.”
“A intrat cu mine in bloc si, urcand pe scari, m-a prins din spate, de sani. Arata absolut prezentabil si era 9 seara, intr-o vara.”
“Eram pe langa parcul IOR si tot treceau baieti pe langa noi care ma faceau pe mine si pe prietenele mele... Nasoale cuvinte.”

Acum, femeile agresate au la indemana HARTA INTERACTIVA A DISCRIMINARILOR URBANE DE GEN, unde pot semnala astfel de evenimentele neplacute. Iata cum suna o astfel de relatare postata pe Harta discriminarilor urbane de gen:

“In fata la Hanul lui Manuc: Un grup de tipi joaca fotbal in fata la Hanul lui Manuc si 2-3 imi sar de gat de-o data, incep sa traga de mine, sa ma pipaie, sa imi puna mana pe fund.”

Va invitam sa va creati un cont pe site-ul www.discriminari-urbane.ro si sa participati activ la identificarea multiplelor situatii de discriminare din Bucuresti! Postarile de pe Harta interactiva a discriminarilor urbane de gen vor intra intr-un concurs, in urma caruia, la sfarsitul lunii ianuarie, vom premia cetatenia activa, cu 3 premii surpriza!

***

„Discriminari urbane. Program de cetatenie activa sensibil la gen” este un proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org

Urmareste desfasurarea proiectului "Discriminari urbane. Proiect de cetatenie activa sensibil la gen" si pe paginile special dedicate proiectului, de pe site-urile www.anasaf.ro si www.feminism-romania.ro.

Foto homepage: Shutterstock.com; pericol, metrou


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri