1 Mai 2014 publicat în Social 57 share-uri

1 Mai este Ziua Internationala a Muncitorilor si comemoram astazi lupta istorica a muncitorilor din intreaga lume. Este o zi recunoscuta in intreaga lume, mai putin in Statele Unite, Canada si Africa de Sud. Totul a inceput in anul 1880, odata cu lupta pentru ziua de munca de 8 ore!

Ne intoarcem in timp, mai exact in SUA sfarsitului de secol XIX. In anul 1884, Federatia Producatorilor si Uniunile Muncitoresti din Statele Unite au trecut o rezolutie spunand ca ziua de 8 ore de munca trebuie sa fie un drept legal al muncitorilor, dupa data de 1 Mai, 1886. Iata de ce pana la urma, sarbatorim Ziua Muncii nemuncind! :) Pentru ca 1 Mai semnifica obtinerea unui drept semnificativ pentru toti oamenii din lume, acela de a nu munci pana la extenuare, drept care este inclus in legislatiile statelor lumii.

  • 1 mai a devenit in aproape toata lumea, Ziua Internationala a Muncii. Exista si exceptii, de exemplu Australia, Elvetia si Statele Unite, unde 1 mai nu este o sarbatoare oficiala. In majoritatea tarilor vest europene, ca si in Romania, ziua de 1 mai este insa, zi libera.


Munictori din toata lumea, treziti-va!
Ridicati-va in toata splendoarea
Luati toata bogatia pe care o faceti
Vi se cuvine de drept.
Nimeni nu va mai plange pentru paine
Vom avea libertate, iubire si sanatate,
Atunci cand marele steag rosu va flutura
In bunastarea muncitorilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Pantofi de primăvară pe care trebuie să îi ai în colecție Cazul Ana Morodan mi-a amintit că ar trebui să fim mai atenți la nevoile emoționale ale copiilor, ale elevilor și ale studenților noștri

Versuri care ii apartin revolutionarului Joe Hill

Rezolutia din anul 1884 chema la revolta impotriva conditiilor de munca si impotriva faptului ca muncitorii erau nevoiti sa lucreze 10, 12, 14 ore pe zi. Pana in aprilie 1886, peste 250 de mii de muncitori erau implicati in aceasta miscare ce pornise din orasul Chicago. Miscarea fusese initial organizata de catre anarhistii din Asociatia Internationala a Muncitorilor. Afaceristii si statul erua terifiati de caracterul revolutionar al miscarii si s-au pregatit in concordanta. Militia si politia si-au largit randurile si au primit arme noi in dotare ce puteau fi folosite impotriva grevistilor.

Foto homepage: Wikimedia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri