2 Decembrie 2011 publicat în Sanatate 30 share-uri

Problemele care pornesc de la igiena rprecare a romanilor pot avea efecte pe scara mult mai larga. 3 romani din 10 sunt expusi in orice moment la pericolul microbilor si virusurilor ce pot provoca boli grave - care, in unele cazuri, pot fi mortale.

Igiena trebuie sa fie o constanta a vietii noastre, indiferent de cati ani numaram sau de locul in care ne ducem traiul. Este esential sa ne invatam copiii sa respecte regulile elementare de igiena; in felul acesta ii putem feri de un numar mare de afectiuni serioase, cum sunt hepatita A sau afectiunile gastro-intestinale care din pacate apar destul de frecvent la varsta copilariei. In plus, le formam deprinderi corecte, pe care le vor aplica si ca oameni adulti. Si cum educatia eficienta se face in primul rand prin exemplul personal, este important sa constientizam cat de mult conteaza pastrarea igienei personale, dezinfectia casei sau a mediului in care ne desfasuram activitatea. In felul acesta contribuim la mentinerea sanatatii noastre dar si a celor din jur”,spune dr. Corina Zugravu, medic primar igiena si alimentatie, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.


In Romania, in „anul de gratie” 2011, doar 72% din populatie are acces la reteaua de salubritate. In anul 1990 procentul era aproape acelasi, adica de 71%. Deci, in 21 de ani nu s-a imbunatatit mai nimic! Practic, procentul de 72% inseamna ca 3 romani din 10 sunt expusi in orice moment la pericolul microbilor si virusurilor ce pot provoca boli grave - care, in unele cazuri, pot fi mortale.


Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa conditiilor de igiena este diareea infectioasa.La nivel mondial, aceasta boala ucide mai multi copii decat o fac HIV-SIDA, malaria si pojarul la un loc. Astfel, 1,4 milioane de copii mor anual din cauza diareei provocate de apa murdarasi de conditiile de viata insalubre. Aceasta cifra inseamna ca, in fiecare zi, 4.000 de copii mordin cauza diareei infectioase sau ca, la fiecare 20 de secunde, un copil moare din cauza acestei boli.
In Romania, mortalitatea cauzata de diareea infectioasa este de 4 ori mai mare decat in Bulgaria si de 2 ori mai mare decat in Ungaria .


Evenimentele recente ne confirma, de asemenea ca, problemele care pornesc de la igiena precara pot avea efecte pe scara mult mai larga. In fiecare an tara noastra este lovita de inundatii; in ultimii 5 ani au fost inundate 20.000 de locuinte, dintre care 15.600 au fost distruse in totalitate. Pe langa pagubele materiale pe care le produc, inundatiile transforma zonele afectate in adevarate focare de infectie, ducand la aparitia bolilor. Zeci de mii de oameni raman fara case, haine si bani - deci fara conditiile necesare pentru a-si mentine igiena personala si pentru a se proteja de boli.
Retail jobs

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri