Tot mai multe persoane se plang de dureri difuze in tot corpul, stare permanenta de oboseala, sensibilitate excesiva, cefalee si tulburari de somn.
Tot mai multe persoane se plang de dureri difuze in tot corpul, stare permanenta de oboseala, sensibilitate excesiva, cefalee si tulburari de somn. Daca aveti simptomele de mai sus trebuie sa stiti ca acestea sunt manifestari ale unei afectiuni inca neelucidate pe deplin, mult timp nediagnosticate, numita fibromialgie.
Este considerata o afectiune complexa, cronica, frecventa (a doua boala intalnita de medicul reumatolog dupa boala artrozica), motiv pentru care se bucura de un interes crescand. Afecteaza preponderent femeile, varful de aparitie fiind la 30 - 50 de ani, cu implicatii sociale si familiale importante.
Mult timp, aceste simptome au fost puse pe seama unui grad mai mare de sensibilite a femeilor, medicii considerand ca sunt mai mult inchipuite, adesea persoanele cu fibromialgie fiind indrumare catre psiholog. Odata cu progresele medicinei si a modalitatilor de investigare a corpului uman, cercetarile au demonstrat ca durerile sunt reale si se asociaza cu modificri evidentiate prin rezonanta magnetica nucleara.
Cauza bolii este incomplet elucidata. Fibromialgia poate aparea dupa traume fizice (accidente, boli grave) care pot actiona ca factori declansatori la indivizii predispusi. Alteori apare in urma unei infectii virale sau dupa o perioada de stres intens, pe un organism slabit. Se crede ca in etiologia fibromialgiei exista si o componenta psihica reprezentata de o perceptie distorsionata a durerii, de aceea se mai numeste si sindrom de sensibilitate centrala.
Ceea ce se poate spune cu siguranta este ca pacientii cu fibromialgie sunt mai sensibili la durere decat altii. Prin intermediul studiilor s-a mai constatat ca fibromialgia este frecventa in randul membrilor unei familii, avand o componenta ereditara, si afecteaza cu precadere persoanele anxioase sau depresive.
Siptomele asociate cu fibromialgia:
- Durerea matinala difuza, mai accentuata la trezire si dupa perioade de repaus prelungit intr-o anumita pozitie;
- Cefalee, uneori cu caracter migrenos, datorata de obicei durerilor muschilor gatului sau umerilor;
- Tulburari de somn, cu dificultati la adormire si mentinerea somnului;
- Tulburari de concentrare, tulburari de memorie, senzatia de a fi depasit cand persoana este angajata in multiple activitati;
- Tulburari gastrointestinale - dureri abdominale, greata, balonare, constipatie sau diaree (sindromul de intestin iritabil prezent in peste 50% din cazuri);
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Caria dentară – ce este și cum se tratează

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri