Asocierea dintre boala cronica de rinichi (BCR), diabet si bolile cardiovasculare reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica, reducand semnificativ speranta de viata a populatiei. Din cauza relatiei complexe de cauzalitate dintre boala cronica de rinichi si boala cardiovasculara, fiecare dintre ele poate reprezenta factor de risc, cauza sau complicatie a celeilalte.

Principalii factori de risc comuni ai aparitiei si asocierii dintre boala cronica de rinichi, diabet si bolile cardiovasculare sunt: excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viata si conditiile socio-economice, varsta, fondul genetic. Totodata, acesti factori de risc nu influenteaza doar debutul, ci si progresia acestor afectiuni, crescand semnificativ riscul de complicatii grave.

Despre Boala Cronica de Rinichi (BCR)

Boala Cronica de Rinichi este definita ca leziune renala persistenta (durata mai mare de 3 luni) si/sau reducerea persistenta a functiei renale (RFG<60ml/min/1,73 m2 – durata mai mare de 3 luni), indiferent de etiologie. BCR se clasifica in 5 stadii, stadializarea realizandu-se in functie de prezenta leziunilor si/sau severitatea reducerii functiei renale.

Boala cronica de rinichi reprezinta o problema de sanatate publica in intreaga lume. Peste 50 de milioane de persoane au aceasta afectiune, iar dintre acestea peste 1 milion primesc tratament de substitutie a functiei renale .

Albuminurie - majoritatea leziunilor renale cresc eliminarea urinara de albumina. Din acest motiv, prezenta unei albuminurii crescute poate fi considerata marker (indicator) de leziune, iar daca durata este mai mare de 3 luni, marker de leziune cronica.

Concluzii:

  • Specialistii estimeaza ca diabetul determina o crestere de aproximativ 12 ori a riscului de boala cronica de rinichi stadiu terminal, in conditiile in care prevalenta bolii cronice de rinichi in populatia generala atinge valori intre 11-15% si este in crestere.
  • Cea mai frecventa cauza de mortalitate in randul pacientilor cu nefropatie, indiferent de stadiul de afectare, ramane cea cardiovasculara.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri