Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de varsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerata, de modul termic de preparare a lor si de starea de sanatate anterioara a victimei.

Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolata, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa nu consume ciuperci cumparate la colt de strada ori culese din padure, chiar daca stiu sa le deosebeasca pe cele comestibile de cele otravitoare.

Intoxicatiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontana. Pot fi cauzate atat de nedeosebirea corecta a tipurilor de ciuperci cat si de fenomenul de incrucisare cu spori intre ciupercile comestibile si cele otravitoare.

De aceea, Ministerul Sanatatii recomanda consumul exclusiv de ciuperci din cultura si nu din flora spontana a padurilor.

Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de varsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerata, de modul termic de preparare a lor si de starea de sanatate anterioara a victimei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate Inginerul silvic Sorin Ștefan Decă, numit secretar general adjunct în Ministerul Educației, timp de 6 luni ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad

Care sunt simptomele care semnaleaza o intoxicatie cu ciuperci?

Simptomele intoxicatiei cu ciuperci variaza in functie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxina continuta de acestea si de durata perioadei de incubatie (timpul scurs de la ingestie pana la aparitia manifestarilor clinice).

Intoxicatiile cu perioada de incubatie scurta (cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, halucinatii, tulburari nervoase, salivatie abundenta, lacrimare, micsorarea pupilei, dureri abdominale, scaderea pulsului, transpiratii.

Intoxicatiile cu perioada de incubatie lunga (la care simptomele apar dupa cel putin 12 ore de la consumul ciupercilor) se manifesta prin: greturi, varsaturi. diaree, tulburari gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburari neurologice, encefalopatie, manifestari renale grave, afectiuni hepatice, hipoglicemie. In aceste cazuri, dupa 2 zile de la ingestie apare coma si apoi decesul.

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca in cazul aparitiei simptomelor de intoxicatie cu ciuperci sa se prezinte urgent la Unitatile de Primiri Urgente din spitale sau sa se adreseze Serviciului de Ambulanta.

Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

Comunicat de presa


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri