15 Decembrie 2023 publicat în Sanatate 185 share-uri

De ce ar trebui să avem un aparat de tensiune arterială acasă? Răspunsul la această întrebare pare evident - pentru a putea să ne monitorizăm zilnic tensiunea arterială, ceea ce ne va ajuta la diagnosticarea și controlul precoce al hipertensiunii arteriale.  

Dar tensiunea arterială nu este tot ceea ce trebuie să monitorizăm pentru a preveni bolile cardiovasculare și complicațiile acestora. Aritmia prezintă un risc serios de accident vascular cerebral și de blocare a vaselor de sânge, iar tensiometrele joacă un rol important în depistarea precoce a acesteia.

Dar haideți să înțelegem mai întâi ce este de fapt aritmia:

O aritmie este o anomalie a inimii care provoacă o problemă de ritm cardiac. Inima dumneavoastră poate bate prea repede, prea încet sau cu un ritm neregulat.

Bătăile neregulate ale inimii se numesc tahicardie. Unele tahicardii pot fi relativ inofensive, dar altele pot duce la o pierdere bruscă a funcției cardiace.

Se numește bradicardie afecțiunea în care inima bate prea încet. Această afecțiune se poate datora unei anumite boli, dar nu este obligatoriu să fie așa. Sportivii și persoanele active pot avea o frecvență cardiacă în repaus mai mică fără ca aceasta să fie o afecțiune medicală.

Al treilea tip de aritmie este fibrilația atrială. Fibrilația atrială este cel mai frecvent tip de aritmie, provocând o bătaie neregulată și rapidă a inimii.

Această afecțiune poate fi permanentă sau poate apărea episodic. Deși fibrilația atrială în sine nu pune de obicei viața în pericol, ea este asociată cu riscul formării de cheaguri de sânge în atriile inimii. Aceste cheaguri de sânge pot circula către alte organe și pot duce la blocarea fluxului sanguin către acestea.

Prevalența acestui tip de aritmie crește odată cu vârsta, mai mult de 95% dintre pacienții cu fibrilație atrială având peste 60 de ani. Riscul de apariție a fibrilației atriale pentru pacienții în vârstă de 40 de ani este de aproximativ 25%.

Fibrilația atrială apare mai des la bărbați decât la femei. Hipertensiunea și fibrilația atrială au, de asemenea, o relație foarte directă - aritmiile sunt extrem de frecvente la persoanele cu tensiune arterială ridicată. Alți factori de risc pentru această aritmie sunt diabetul zaharat, bolile de inimă, apneea de somn și stresul. Medicii estimează că aproximativ unul din patru accidente vasculare cerebrale este cauzat de cheagurile formate în fibrilația atrială. De asemenea, este asociată cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă și demență.

Cum să aflați dacă suferiți de aritmie?

Diferitele tipuri de aritmie pot fi ori inofensive, ori pot pune viața în pericol, așa că este recomandat să le depistați încă de la început și să consultați un medic cu privire la starea dumneavoastră. Simptomele aritmiei sunt ușor de înregistrat - o senzație de bătăi rapide ale inimii, sărituri de bătăi, puls rapid, amețeli, dureri în piept, dificultăți de respirație, oboseală ușoară, transpirație și capacitate fizică redusă. Dar nu este imposibil să aveţi aritmie fără simptome atât de evidente. De asemenea, este posibil să vă simțiți atât de slăbit încât să nu vă puteți ridica din pat, dar să nu aveți idee că aveți aritmie.

Bineînțeles, medicul dumneavoastră poate efectua teste pentru a afla dacă aveți o aritmie și vă poate prescrie un tratament adecvat. Dar astfel de teste sunt rareori realizate fără suspiciuni specifice că suferiți de probleme cardiovasculare.

Este mult mai ușor și mai eficient să folosiți tensiometrul chiar la domiciliul dumneavoastră pentru a verifica dacă aveți această problemă. Vă recomandăm să alegeţi un tensiometru de calitate superioară şi validat clinic, pentru a vă asigura că măsurătorile au rezultate precise. Majoritatea tensiometrelor din ziua de astăzi au funcţie de detectare a aritmiilor, ceea ce este de real ajutor în a vă monitoriza tensiunea din confortul casei dumneavoastră.

Tensiometrul SENDO Advance 3 este o variantă recomandată, deoarece este validat clinic de Societatea Europeană de Hipertensiune şi are o funcţie specială HIRA datorită căreia aparatul detectează aritmiile, dar le şi analizează gradul de risc, avertizându-vă în cazul în care trebuie să consultaţi medicul pentru o mai multe investigaţii. Tensiometrul de braţ SENDO Advance 3 are o garanţie de 5 ani şi garantează precizie clinică la domiciliu.

Ce trebuie să faceți dacă descoperiți că suferiți de aritmie?

Dacă credeți că suferiţi de aritmie (pe baza rezultatelor măsurătorilor obţinute cu tensiometrul), primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să vă consultați medicul. Arătați-i citirile pe care le-ați notat pe o foaie sau pe care le-aţi salvat în memoria tensiometrului dumneavoastră SENDO Advance 3, iar medicul va ști ce trebuie să facă pe mai departe – cel mai probabil vă va recomanda teste suplimentare, vă va prescrie un tratament sau vă va solicita să faceţi controale regulate pentru a vă monitoriza starea de sănătate.

Este bine să ştiţi că uneori este posibil ca tensiometrul să detecteze o dublă problemă - că suferiți de hipertensiune și aritmie în același timp, deoarece aceste două boli merg adesea mână în mână. Vestea bună este că, dacă vă monitorizați zilnic valorile tensiunii arteriale, ritmul cardiac și urmați tratamentul și prescripțiile medicului dumneavoastră, aceste afecțiuni pot fi gestionate, iar posibilele complicații, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral, pot fi evitate cu totul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri