13 Decembrie 2023 publicat în Sanatate 4 share-uri

Testul Babeș-Papanicolau este un element de bază în sănătatea feminină și joacă un rol esențial pentru starea de bine pe termen lung. Screening-ul periodic oferă o plajă largă de beneficii în tratarea anumitor afecțiuni, inclusiv cancerul cervical. Află mai jos ce este testul Babeș-Papanicolau (testul PAP) și de ce ar trebui să îl faci.

Ce este testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau este o procedură medicală, realizată de medicul ginecolog, cu ajutorul unui instrument din metal sau plastic numit specul. Acesta permite medicului să deschidă canalul vaginal pentru a ajunge la colul uterin. Pasul următor constă în luarea unei probe folosind o mică perie sau racletă. Uneori, procedura poate provoca un ușor disconfort. Proba este trimisă pentru investigații la laborator pentru a determina dacă există celule canceroase sau precanceroase.

Pentru a crește eficiența testului PAP este indicat să eviți activitatea sexuală, folosirea de medicamente vaginale, spermicide sau alte creme vaginale cu minimum două zile înainte de recoltare. Astfel, vei evita influențarea probei din colul uterin. De asemenea, este indicat să eviți programarea testului în perioada menstruală.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

În general, anomaliile testului Babeș-Papanicolau pot însemna:

  • Celule scuamoase atipice cu semnificație nedeterminată (ASC-US) - apar cel mai des. Înseamnă că proba nu arată normal per total însă nu se știe cauza anomaliei. Poate înseamna atât o infecție cu HPV dar și iritații, unele infecții (de exemplu, candidoză), polipi uterini, schimbări hormonale;
  • Celule glandulare atipice (AGC) - pot indica o problemă gravă la nivelul uterului. Necesită investigații suplimentare;
  • Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad scăzut (LSIL) - apar mai ales pe fondul infecției cu HPV. Sunt necesare noi analize;
  • Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt (HSIL) - indică anomalii importante ale celulelor uterine, cu risc de cancer și necesită tratament;
  • Carcinom (de tip adenocarcinom in situ) - o leziune profundă care poate fi considerată precancerigenă și poate deveni cancerigenă în absența tratamentului adecvat.

Testul Babeș-Papanicolau aduce reale beneficii pentru persoanele care merg periodic la screening. Iată care sunt 5 motive pentru a face testul PAP:

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

1. Poate detecta prezența virusului HPV

În urma testului Babeș-Papanicolau proba de celule din colul uterin ajunge la laborator pentru analize. Studierea sa poate detecta numeroase anomalii inclusiv prezența virusului papiloma uman (HPV), un factor de risc pentru cancerul cervical (de col uterin).

Virusul HPV poate fi luat prin contact sexual (vaginal, oral sau anal) cu o persoană infectată. De multe ori, sistemul imunitar îl elimină în 1-2 ani. Totuși, există un risc de complicații precum cancer de col uterin, herpes, veruci și suprainfectarea lor.

2. Poate detecta celule canceroase înainte de apariția complicațiilor

De cele mai multe ori, cancerul de col uterin este asimptomatic. Acest lucru înseamnă că este foarte posibil să nu ai simptome chiar dacă ai această boală. De aceea, este important să îți faci regulat testul PAP chiar dacă te simți bine. Detectarea timpurie a anomaliilor la nivel celular este vitală pentru a descoperi celulele bolnave și pentru a crește șansele de recuperare.

Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea Ghid pentru alegerea mobilierului interior

3.Contribuie la starea generală de sănătate

Testul PAP poate detecta și alte infecții prezente la nivelul colului uterin, deja instalate sau aflate la început. Multe infecții pot fi prezente fără simptome inclusiv:

  • Chlamydia;
  • Gonoree;
  • Hiperplazie endometrială, care crește riscul de cancer endometrial;
  • Hiperplazie endocervicală glandulară.

4. Aduce beneficii femeilor indiferent de vârstă

Testul Babeș-Papanicolu este indicat femeilor indiferent de vârstă:

  • De la 21 la 30 de ani - un test PAP la 2-3 ani;
  • De la 30 la 65 de ani - un test la 3-5 ani, potrivit cu recomandările medicului;
  • După 65 de ani - ocazional, pentru a detecta anumite anomalii ale uterului.

Dacă există un risc mai mare de cancer de col uterin, este indicat să faci testul Babeș-Papanicolau mai des.

5.Te ajută să îți păstrezi calmul cu privire la starea de sănătate

Testul PAP te ajută să îți păstrezi calmul legat de sănătatea ta intimă. Deși procedura în sine poate aduce o ușoară anxietate, de cele mai multe ori produce doar un disconfort minor. Programându-te la testul Babeș-Papanicolau participi activ la detectarea timpurie și prevenirea cancerului de col uterin și crești șansele de a avea un viitor sănătos.

Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Geanta cu aspect împletit integral, din imitație de piele, este în tendințe! 10 modele de genți țesute irezistibile Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

În concluzie, testul PAP reprezintă un mod relativ simplu de a detecta din timp celulele canceroase la nivelul colului uterin. Totodată, acest lucru te ajută să beneficiezi de o gamă mai largă de tratamente și crește probabilitatea de a-ți menține starea de sănătate pe termen lung.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri