4 Martie 2010 publicat în Sanatate 2 share-uri

Va sunt familiare proprietatile medicinale ale ghioceilor? Stiati ca acestia se bucura de anumite virtuti dermatologice si de combatere a bacteriilor? Stiati ca decoctul de ghiocei este indicat in tratarea candidozei vaginale? Stiati ca din ghiocei se extrage substanta galantamina, alcaloid tertiar folosit in fabricarea medicamentelor menite sa combata maladia Alzheimer sau alte forme de dementa?

Si pielea devine luminoasa si fara pete...

Frumusetea tenului tale nu are decat de castigat din urma compreselor cu infuzie de ghiocei (atat frunze, cat si flori). Aplicata seara, simpla sau in combinatie cu suc de lamaie/ infuzie patrunjel, pe tenul curatat si demachiat in prealabil, infuzia de ghiocei calmeaza pielea, reducand petele si estompand pistruii.

Ghiocelul in folclorul universal. Superstitii inedite, legende si simboluri.

In jurul ghiocelului, simbol al inocentei si al smereniei, plutesc numeroase superstitii, mituri si legende, fie crestine, fie de natura pagana. Pare de necrezut, insa in anumite culturi populare, aceasta planta mica si fragila, simbol al inocentei si al puritatii, este perceputa drept o planta nefasta, ce are puterea de a atrage nesansa si ghinionul. In anumite parti din Marea Britanie, exista anumite superstitii oarecum bizare legate de aceste flori micute si delicate supranumite si "aur alb". Oare pentru ca o gasim de cele mai multe ori in salbaticie, izolata, in paduri, in curtile bisericilor sau in cimitire? Oare pentru ca este altfel decat celelalte flori si este menita sa infloreasca iarna, indurand zapezi grele, indurand friguri crunte? Indiferent de motiv, se crede ca aducerea de ghiocei intr-o locuinta, alaturi de alte flori de culoare alba, atrage dupa sine nenorocirea. Acest gest este considerat echivalentul invitarii in propria casa a mortii sau semn de despartire de o persoana draga. De altfel, este interzis prin urmare sa culegi ghiocei salbatici, mai ales din locuri sacre precum cimitirele.

La polul opus, in anumite religii, ghioceii sunt, precum curcubeul, un semn al incheierii suferintei sau un semn de bunavointa din partea zeilor care promit astfel vremuri mai bune. Conform unor anumite legende crestine, dupa alungarea lui Adam si a Evei din rai, un inger a transformat fulgii de zapada in flori de ghiocei pe care le-a daruit acestora drept simbol al sperantei si al posibilitatii izbavirii de pacat. O legenda de pe meleagurile moldovene spune ca, in timpul luptei sale cu iarna care nu vroia cu niciun chip sa-i cedeze locul, frumoasa Primavara s-a taiat la deget, iar picaturile de sange au cazut pe pamant, in zapada care s-a topit. In scurt timp, in acel loc a rasarit primul ghiocel, simbolizand victoria primaverii asupra iernii. Noi, romanii, daruim ghiocei in luna lui martie celor dragi ca simbol al prieteniei si al aprecierii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri