VATA DOSHA reprezinta miscarea si este asociata cu respiratia, contractia sau relaxarea muschilor, functiile sistemului nervos. PITTA DISHA reprezinta energia care transforma, fiind legata in corpul uman de digestie de gandirea analitica, de temperatura corpului si culoarea pielii, dar si de intelegere intelectuala. KAPHA DOSHA aduce coeziunea elementelor, conferind structura fizica, rezistenta organismului, putere si stabilitate.

Ayurveda reprezinta o intreaga stiinta ce leaga omul cu natura, il integreaza si explica influentele reciproce dintre om si natura. Orice persoana beneficiaza atat din punct de vedere emotional cat si din punct de vedere fizic de o constitutie unica. Fiecare persoana are propriile nevoi interne si externe si fiecare organism prezinta o anumita predispozitie spre un anumit stil de viata.

Cele patru gusturi fundamentale – dulce, acru, sarat si amar – sunt strans legate de cele trei tipuri constitutionale ale sistemului Ayurveda Dosha: Vata dosha, Pitta dosha si Kapha Dosha.

Conceptul celor trei DOSHA este unic si reprezinta “ceea ce are tendinta de a iesi repede din echilibru”. Cele trei DOSHA reprezinta imbinarea celor cinci elemente fundamentale ayurvedice care exista in fiecare om:
- elementul aer si eter vor da nastere lui VATA DOSHA;
- elementul foc si elementul apavor da nastere lui PITTA DOSHA;
- elementul pamant si elementul apa vor da nastere lui KAPHA DOSHA.

Citeste si:
Care este cea mai bună placă de păr pentru tipul tău de păr?
Care este cea mai bună placă...

VATA DOSHA reprezinta miscarea si este asociata cu respiratia, contractia sau relaxarea muschilor, functiile sistemului nervos. In plan emotional VATA DOSHA aduce sentimentul de libertate, creativitate, frica si nervozitatea. Persoanele care au predominant VATA DOSHA se observa usor datorita ritmului accelerat de viata, multitudinea de proiecte in care se implica, se misca repede, comunica excelent, au mereu schimbari bruste in viata, chiar radicale daca este cazul si se adapteaza foarte usor schimbarilor, acceptand extrem de greu in viata lor rutina si fiind aproape incapabili de a urma un program strict. In natura VATA are coresponden vantul.

PITTA DISHA reprezinta energia care transforma, fiind legata in corpul uman de digestie dar si de gandirea analitica, de temperatura corpului si culoarea pielii, dar si de intelegere intelectuala. Cei care au predominant PITTA sunt perfectionisti, au tendinta de a conduce, au curaj si mandrie. In natura PITTA are echivalent Soarele.

Citeste si:
Alimentele de sezon – surse sănătoase de hidratare a organismului  
Alimentele de sezon – surse...

KAPHA DOSHA este cea care aduce coeziunea elementelor. Confera structura fizica, rezistenta organismului, confera putere si stabilitate. Ea este responsabila pentru emotiile iubirii, pentru capacitatea de memorare, pentru starea de calm profund pe care o resimtim uneori, pentru rabdare dar si pentru lacomie, pentru grasimea depozitata in corp. KAPHA este energia feminina, blandetea, fiind reprezentata in natura de Luna. Pentru o stare de sanatate este obligatoriu necesar echilibrul intre cele trei DOSHA.
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri