VATA DOSHA reprezinta miscarea si este asociata cu respiratia, contractia sau relaxarea muschilor, functiile sistemului nervos. PITTA DISHA reprezinta energia care transforma, fiind legata in corpul uman de digestie de gandirea analitica, de temperatura corpului si culoarea pielii, dar si de intelegere intelectuala. KAPHA DOSHA aduce coeziunea elementelor, conferind structura fizica, rezistenta organismului, putere si stabilitate.

Cele 4 gusturi fundamentale au si ele legatura cu cele trei DOSHA si cunoscand aceste legaturi veti reusi sa intelegeti de ce va place mai mult dulcele sau mancati sarat, de ce unii nu suprota gustul acru iar altii il adora si veti intelege totodata proprietatile curative pe care le au mancarurile cu aceste gusturi predominante.

Sarat


Proprietate: apa si foc; incalzeste.
Surse: alge marine, sare de masa, sare de mare.
Efecte asupra DOSHA: scade vata, creste kapha si pitta.
Actiuni: favorizeaza mentinerea hidratarii corpului, fiind util celor care nu obisnuiesc sa consume multa apa. Actioneaza ca antispastic si laxativ, fiind util celor cu dureri spastice sau care sufera de constipatie. Favorizeaza salivarea, astfel persoanele care mananca sarat au mai putine carii.

Afectiuni pe care le poate da: in exces, sarea creste tensiunea favorizand hipertensiunea arteriala, dar fiind utila celor hipotensivi (cu tensiune mica). Poate agrava bolile cardio-vasculare si bolile de piele, inflamatiile si guta.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Dulce

Proprietati: pamant si apa, racoreste.
Surse: fructe, legume, lapte, cereale, ierburi si condimente. Evitati sursele care contin coloranti ca bomboane, prajituri etc.
Actiuni: dulcele este gustul placerii, al multumirii, al incantarii si fericirii. In Ayurveda reprezinta unul dintre cele mai bune “unelte” de vindecare a slabiciunii, intarind psihicul, crescand regenerarea tesuturilor, fiind benefic pentru copii, adulti dar si varstnici.
Afectiuni: predispune la scaderea imunitatii daca este consumat in exces, la obezitate, tuse si crestere anormala a muschilor.

Amar

Proprietate: aer si eter, racoreste.

Surse: Radacina de papadie, stevie creata (Rumex crispus), rubarba, salata, spanac, sfecla mangold, radacina de gentiana, radacina de sofran indian, schinduf (Trigonella foenum-graecum), radacina de gentiana.

Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Efecte DOSHA: Creste vata; scade pitta si kapha.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri