Deodata simti un discomfort abdominal, greata. Inima incepe sa-ti bata cu putere, pulsul este accelerat. Corpul incepe sa-ti tremure, ai senzatia de ameteala. Crezi ca ti-a venit sfarsitul! Esti la 5 km de cel mai apropiat spital. Din nefericire nu stii daca vei putea ajunge pana acolo. Ce sa faci?

Sa spunem ca e 7 seara si vii singura cu masina spre casa de la slujba…dupa o zi grea…Esti foarte obosita.…Chiar esti stresata, suparaat...te simti frustrata. Azi te-ai certat cu toata lumea, cu seful, cu sotul, etc

Deodata simti un discomfort abdominal, greata. Inima incepe sa-ti bata cu putere, pulsul este accelerat. Corpul incepe sa-ti tremure, ai senzatia de ameteala. Crezi ca ti-a venit sfarsitul! Esti la 5 km de cel mai apropiat spital. Din nefericire nu stii daca vei putea ajunge pana acolo. Ce sa faci???

Citeste si:
Studiu: Peste 90% dintre copiii care au avut nevoie de terapie...
Studiu: Peste 90% dintre...

Cum supravietuiesti unui atac de panica cand esti singura?

Ce e de facut??

NU INTRA IN PANICA, incepe sa TUSESTI repetat si cu putere.

Citeste si:
Semnalele discrete care pot trăda anxietatea
Semnalele discrete care pot...

INSPIRA adanc inaintea fiecarei reprize de tuse-iar tusea trebuie sa fie adanca si prelungita,ca si cum ati vrea sa eliminati secretiile din adancul plamanilor.

Un inspir adanc si o repriza de tuse trebuie repetate la fiecare 2 secunde-fara pauza-pana soseste ajutorul sau simti ca inima incepe sa bata normal din nou.

Inspirul adanc aduce OXIGEN IN PLAMANI, iar miscarile de TUSE comprima cordul si fac SANGELE sa CIRCULE. PRESIUNEA exercitata astfel asupra inimii o ajuta sa-si revina la ritmul normal.

"Atac de panica" inseamna aparitia brusca a sentimentului de frica, acompaniat de semne si simptome fizice si psihologice si de teama de o urmare grava, cum ar fi un atac de cord. Frecventa atacurilor de panica variaza de la cateva pe luna, la cateva pe zi.

In DSM-IV-TR se considera ca, pentru diagnosticarea acestei tulburari trebuie sa existe o perioada distincta de frica sau discomfort intens, in care patru sau mai multe din simptomele urmatoare apar brusc si ating intensitatea maxima in decurs de pana la 10 minute:
(1) palpitatii, batai puternice ale inimii sau puls accelerat;
(2) transpiratii;
(3) tremuraturi sau tremur al intregului corp;
(4) senzatie de lipsa de aer sau de sufocare;
(5) senzatia de a se innabusi;
(6) durere sau discomfort toracic;
(7) greata sau discomfort abdominal;
(8) senzatia de ameteala, de instabilitate sau de lesin;
(9) derealizare sau depersonalizare;
(10) teama de a nu-si pierde controlul sau de a nu innebuni;
(11) teama ca va muri;
(12) parestezii (senzatii de amorteala sau intepaturi);
(13) valuri de frig sau caldura.

Autor: Psiholog Iulia Florea

Sursa: psiholife.ro
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri