Descoperirile recente ale oamenilor de știință referitoare la celulele stem pot ajuta la eficientizarea tratamentului cancerului și la scurtarea timpului necesar de recuperare al persoanelor bolnave după sesiunile de chimioterapie.

Celulele stem ajută la producerea de noi celule sănătoase după chimioterapie

O altă cercetare, publicată în revista Nature Communications, a dezvăluit un mecanism prin care vasele de sânge din măduva osoasă răspund la leziuni, cum ar fi chimioterapie sau radiații.

Când oamenii sunt supuși radiațiilor sau chimioterapiei ca parte a tratamentului împotriva cancerului, rezultatul hemogramei este descurajator. De obicei, este nevoie de câteva săptămâni pentru ca nivelurile să revină la normal.

Chute și colegii au descoperit că atunci când șoarecii sunt sub tratament cu radiații, celulele care căptușesc pereții interiori ai vaselor de sânge din măduva osoasă produc o proteină numită semaforină 3A. Această proteină îi transmite unei alte proteine, numită neuropilină 1, să distrugă vasele de sânge deteriorate din măduva osoasă.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

Când cercetătorii au blocat capacitatea acestor celule de a produce neuropilină 1 sau semaforină 3A sau au injectat un anticorp care blochează comunicarea semaforinei 3A cu neuropilina 1, vascularizația măduvei osoase s-a regenerat după iradiere. În plus, rezultatele hemogramei s-au îmbunătățit după numai o săptămână.

Astfel, cercetătorii au descoperit un mecanism care pare să controleze modul în care vasele de sânge se regenerează în urma unei răni. Inhibarea acestui mecanism determină recuperarea rapidă a vaselor de sânge și a celulelor sanguine din măduva osoasă după chimioterapie sau iradiere. În principiu, țintirea acestui mecanism ar putea permite pacienților să se recupereze după chimioterapie în una până la două săptămâni, în loc de trei sau patru săptămâni, așa cum se întâmplă în prezent.

* Informații oferite de Stem Cells Banks, bancă de celule stem din România care folosește tehnologia Biosafe Sepax 2. Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fără a fi nevoie de intervenții (și posibile erori) umane. ​Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife. În luna femeii, Stem Cells Bank te invită la un târg online de primăvară unde te așteaptă promoții și reduceri semnificative la pachetele de recoltare și stocare ale celulelor stem.

Foto fr si main: Giovanni Cancemi /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri