Pierderea unei sarcini este un moment cu adevărat dificil atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Multe femei trec prin astfel de experiențe, însă nu primesc suportul necesar pentru a trece peste această problemă.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți oferă câteva sfaturi pe care să le aplici după un avort spontan pentru o recuperare cât mai rapidă.

Ce este un avort spontan?

Un avort spontan este atunci când un embrion sau un făt este expulzat din uter înainte de 23 de săptămâni de gestație. Adesea, primul semn care apare este sângerarea abundentă însoțită de dureri abdominale sau de spate și crampe.

„În funcție de cât de avansată a fost sarcina, aceste simptome pot dura doar câteva zile - ca o perioadă normală de menstruație - sau până la trei sau patru săptămâni. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, consultă imediat medicul”, afimră dr. Silviu Iștoc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 12 sfaturi pentru îngrijirea părului vopsit 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie!

Ce se întâmplă după un avort spontan

Medicul va confirma avortul folosind o ecografie și, eventual, va efectua un examen pelvin pentru a verifica colul uterin. Acesta poate cere analize de sânge pentru a verifica nivelurile de hCG, hemoleucograma (pentru a determina cantitatea sângelui pierdut) și factorul Rh (pentru a verifica o eventuală incompatibilitate Rh) . Dacă factorul tău Rh este negativ, este posibil să ți administreze o injecție de imunoglobulină Rh pentru a preveni probleme grave în sarcinile ulterioare.

Golirea uterului

Odată ce avortul spontan a fost diagnosticat, uterul va trebui să fie gol, astfel încât ciclul menstrual să se poată relua și să poți încerca să rămâi din nou însărcinată, dacă îți dorești. Dacă primul semn al unui avort spontan a fost sângerare abundentă – mai ales dacă a fost la doar câteva săptămâni de sarcină – atunci este posibil ca avortul spontan să fi fost „complet”, adică tot țesutul fetal a fost deja îndepărtat din uter. Însă uneori, mai ales cu cât este mai avansată sarcina, un avort spontan nu este complet, iar părți ale sarcinii rămân în uter și vor trebui îndepărtate.

România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Ce să nu faci după un avort spontan

Indiferent dacă ai avut sau nu o procedură chirurgicală pentru a trata avortul spontan, medicul te anunța când este bine să îți reiei activitățile normale, cum ar fi exercițiile fizice și activitatea sexuală. Deși este posibil să te poți întoarce imediat la rutina obișnuită, medicul îți poate recomanda să nu introduci nimic în vagin - ceea ce înseamnă abstinența sexuală și nefolosirea tampoanelor interne - timp de două săptămâni pentru a evita infecția.

La ce să fii atentă după un avort spontan

Chiar dacă recuperarea în urma avortului progresează în mod natural și este relativ fără durere, medicul va dori probabil să te consulte după câteva săptămâni sau luni pentru a se asigura că nu apar complicații.

4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani  Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Bullying in randul copiilor – preventie si sfaturi

Dacă sângerezi mai mult de șapte zile, această sângerare excesivă poate semnala că mai există țesut placentar în uter sau că ai dezvoltat o infecție. Alte semne ale unei infecții pot include secreții urât mirositoare, febră, frisoane și dureri abdominale. Dacă medicul suspectează o infecție, probabil că îți va prescrie antibiotice.

În cazuri extrem de rare, orice embrion sau țesut fetal sau placentar rămas în uter poate să crească anormal și să formeze un tip de tumoră numit coriocarcinom.

Este ceva obișnuit să simți durere fizică. Unele femei se simt foarte obosite, chiar și la mai mult timp după pierderea sarcinii. Sunt posibile dureri de cap sau dureri de stomac, constipație, diaree sau insomnii. Aceste simptome vor disparea, probabil, în timp, dar dacă ești îngrijorată, ar fi o idee bună să discuți cu medicul de familie sau poate cu un specialist.

Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Parenting constient (mindful parenting) – recomandari si sfaturi Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos

* Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri