21 Martie 2022 publicat în Sanatate 11 share-uri

Odată cu venirea primăverii, sunt sesizabile nu doar schimbările ce țin de temperatură, ci și modificările care apar în organism. De la răceli la anemii, astenie și stare de oboseală accentuată, la alergii și erupții cutanate: toate acestea sunt mult mai frecvente în cel mai capricios sezon.

Totodată, odată cu revenirea copiilor în colectivitate după școala online, cât și a adulților la job după telemuncă, incidența bolilor este mult mai ridicată decât în restul anului. În acest context, apare o întrebare firească: toate aceste aspecte sunt cât se poate de reale, validate și revalidate de studii și statistici, dar oare cum putea avea mai multă grijă de noi? În acest articol, nu îți vom da soluții de tip panaceu, însă vom ilustra câteva dintre cele mai dese greșeli pe care le fac oamenii în general, nu doar primăvara.

Autodiagnosticarea

Cu siguranță, a devenit o practică încurajată tot mai mult în mediul online. În grupurile de părinți de pe rețelele de socializare, este de ajuns o singură întrebare pentru a primi chiar sute de răspunsuri… neavizate. Totodată, și în cele care reunesc oameni cu valori și/sau pasiuni comune, lucrurile nu stau diferit. Mai mult decât atât, internetul oferă practic răspunsuri la orice nelămurire, însă o căutare pe Google nu echivalează cu un consult de specialitate la medic, cu monitorizarea unei afecțiuni, mai ales că simptomatologia multor boli se suprapune până la un punct. De exemplu, zona zoster poate fi confundată cu reacțiile la o intoleranță alimentară sau o alergie, deși reprezintă ceva diferit, cu o patologie mult mai complexă, iar riscul de a dezvolta complicații crește considerabil atunci când e tratată necorespunzător. Este important să fii diagnosticată corect, să ți se propună scheme de tratament adecvate și soluții pentru a ține în frâu această boală. Totodată, e de preferat să accepți și sprijinul psihologic, căci în condiţiile scăderii imunităţii - stres, efort fizic mare, infecţii respiratorii, traumatisme - infecţia se poate acutiza.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Caria dentară – ce este și cum se tratează

Sedentarismul

Primăvara ai tendința de a fi mai activă, însă de multe ori această stare este una de scurtă durată, iar la prima „zăpadă a mieilor” apare dorința de a te retrage sub o plapumă pufoasă, departe de intemperiile de afară. Dacă nici tu nu faci excepție și te refugiezi într-un adevărat maraton de seriale, fără a te mai preocupa de abonamente la săli de fitness, ar fi bine să încerci o schimbare. Până la urmă nu e necesar să-ți reînnoiești abonamentul pe care-l aveai anul trecut la sala de fitness, ci să începi cu câteva minute de mișcare acasă. Poți să cobori mai devreme cu o stație de autobuz, poți valorifica un tutorial video gratuit de antrenamente pe care-l găsești gratuit pe internet sau efectiv să fii mai activă, astfel încât să crești consumul de calorii. Cine zice că un maraton al curățeniei în propria casă nu e la fel de eficient precum o alergare de jumătate de oră? Important este să contracarezi sedentarismul.

Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine! Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

Indiferent ce ți-ai propus să faci în această primăvară, încearcă să ieși cât mai mult din casă, să cauți sprijin de specialitate atunci când simți nevoia și să îți faci din mișcare o rutină.

Sursă foto: unsplash.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri