Știm cu toții că odată cu înaintarea în vârstă apar numeroase schimbări în organism, inclusiv la nivelul danturii. Pentru a ne menține o dantură sănătoasă este nevoie doar de 2 minute de periaj dentar de două ori pe zi și vizite ocazionale la medicul stomatolog. Cu toate acestea, în timp, aceste lucruri banale pot deveni o adevărată provocare, iar asta din cauza gingivitei, cancerului oral (bucal) și a altor probleme care pot apărea.

Cariile nu ocolesc pe nimeni. Astfel că, „nu doar copiii se confruntă cu carii dentare, ci și adulții, care la o vârstă înaintată ajung să aibă mai multe carii decât s-ar aștepta. Un raport CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) arată că rata de cancer oral crește după vârsta de 60 de ani și că aproape 40% dintre adulții în vârstă nu au mers în ultimul an la medicul dentist. O igientă orală corespunzătoare este o componentă critică a unei sănătăți dentare generale”, punctează dr. Lorelei Nassar.

Iată ce trebuie să știi despre dantura ta odată ce înaintezi în vârstă:

Problemele dentare sunt asociate bolilor de inimă

Medicii vorbesc de mult timp despre o legătură între problemele periodontale și bolile cardiovasculare. Ultimele cercetări sugerează că acestea pot accentua problemele de inimă. Ba mai mult, riscul de accident vascular cerebral, Alzheimer și anumite forme de artrită sunt rezultatul bolii parodontale.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cele mai încurajatoare citate despre succes Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE

Evită să ai gura uscată

Saliva este esențială în procesul de remineralizare. Aceasta ajută dinții să rămână sănătoși și puternici. Trebuie să știi că multe dintre medicamentele prescrise pot cauza uscarea cavității bucale, iar astfel apar cariile și alte probleme dentare. Odată cu înaintarea în vârstă, nici glandele salivare nu mai funcționează la cote maxime. În schimb, consumul suficient de apă poate ajuta. Ai grijă să bei suficientă apă și… la timp!

Folosește cea mai bună periuță de dinți

De ce e important să folosești o periuță potrivită? Osteoporoza, artrita și alte probleme de sănătate asociate mișcărilor musculare pot face ca spălatul pe dinți să devină o adevărată provocare pentru seniori. O periuță electrică poate fi de mare ajutor în acest sens.

Lasă-i să te judece! Lasă-i să zică ce vor! Mergi pe drumul tău cu sufletul curat! Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  Vei avea șansa să iubești din nou! Iar de această dată va fi diferit

Folosește mai mult fluor

Periajul dentar este mult mai important decât orice altă formă de curățare a cavității bucale. Nu poți înlocui periajul dentar doar cu produsele pentru clătire. În schimb, pentru a evita problemele serioase și pentru a-ți proteja dinții, mai ales că odată cu înaintarea în vârstă cariile dentare sunt tot mai frecvente, poți folosi produse care conțin mai mult fluor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri