Cancerul pulmonar: cât de vinovat este tutunul pentru diagnostic, de ce îl depistăm târziu, ce tratamente revoluționare au uimit chiar și medicii

29 Septembrie 2021 publicat în Sanatate 18 share-uri

Cancerul bronhopulmonar este campion absolut în clasamentele oncologice. Ucide an de an, la nivel mondial, cel mai mare număr de bolnavi dintre toate tipurile de cancer.

Dr. Bogdan Cârlan, oncolog în echipa spitalului Onco Card Brașov, consultă zi de zi bolnavi de diferite tipuri de cancer, tratează toate categoriile de tumori solide. Dar 40% dintre bolnavii care ajung la consultațiile cu el au cancer de plămâni. 4 din 10 pacienți care îi intră în cabinet se luptă cu cancerul pulmonar, un tip de cancer depistat adesea în stadii avansate.

“70% din cazuri sunt stadiul 3 și 4, cel puțin în ultima perioadă am avut multe stadii 4 diagnosticate. Cazurile vin de cele mai multe ori în stadii avansate sau metastatice, în care nu mai putem face mare lucru, deși progresele în oncologie au fost revoluționare cel puțin în ultimii 10-15 ani. Din păcate, raportul de mortalitatea clasează această boală pe locul 1 în continuare. Locul 1 la bărbați și procentul este în creștere la femei. În România, în anul 2018, din 12 mii de cazuri noi de cancer bronhopulmonar au existat 10 mii de decese. Acestea sunt cifrele oficiale, neoficial situația este mult mai gravă.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare Campania “Donăm Sânge Împreună”, inițiată de Hotel Sheraton București a strâns peste 300 litri de sânge de la lansare și pregătește un nou maraton de donare pe 19 aprilie. O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea

Explicația stă în faptul că pacienții nu ajung să fie diagnosticați la timp. Nu avem - de cele mai multe ori - uneltele necesare pentru diagnostic peste tot în țară. Totul pleacă de la medicul de familie care atunci când apar primele simptome – tuse, tuse cu expectorație sangvinolentă, lipsa de aer, scăderea în greutate, oboseala cronică - ar trebui să direcționeze pacientul către un serviciu de pneumologie pentru confirmarea unei suspiciuni de cancer”, explică Dr. Cârlan.

Oncologul Bogdan Cârlan (foto) consideră că vorbim despre un tip de cancer pentru care fumatul poartă cea mai mare vină. Medicul pledează pentru renunțarea la tutun și vine cu cifre susținute de studii care să motiveze pacienții aflați în această situație.

“Fumatul este pe locul 1 ca și cauza a cancerului bronhopulmonar. Cel puțin 80-85% dintre cazurile de cancer bronhopulmonar sunt provocate de fumat. Se spune că o țigară scurtează viața unui om cu 11 minute. Înainte știam că este vorba despre 7 minute, recent cercetătorii au actualizat la 11, în urma studiilor.

Există toate șansele de regenerare atunci când renunți la tutun. Un studiu publicat recent spune că un pacient nou care tocmai a fost diagnosticat cu cancer bronhopulmonar și renunță la fumat în ziua aceea, cu prima doză de tratament în 2-3 zile, răspunde mai bine la tratament și tolerează mai bine efectele secundare ale tratamentului decât în cazul în care nu s-ar fi lăsat de fumat. Există efecte benefice încă din primele 20 de minute de când nu mai fumezi, apoi la 24 ore, în prima lună, primele 6 luni. După 1 an, deja se reduce la jumătate riscul bolilor cardiovasculare. În 5 ani riscul de afecțiuni cardiovasculare este aproape 0, ca la un pacient care nu a fumat. Iar la 15 ani, riscul de cancer bronhopulmonar este ca la un nefumător. Deci avem nevoie de 15 ani ca să ne întoarcem la zero, să avem un țesut complet sănătos”, declară specialistul Onco Card.

Cancerul de plâmâni conduce în topurile oncologice mondiale privind numărul de îmbolnăviri și decese, dar în același timp este fruntaș și în ceea ce privește tratamentele moderne care cresc șansele de supraviețuire și calitatea vieții pacienților. Dr. Bogdan Cârlan vorbește chiar despre o revoluție în acest domeniu și spune că situații care erau de neînchipuit în urmă cu 20 de ani au acum rezolvare prin medicina modernă.

“Când depistam - acum 20-30 de ani - un pacient cu cancer bronhopulmonar metastatic nici nu credeam că vom putea ajunge să îi prelungim viața sau să îi îmbunătățim calitatea vieții. Acum, după o lună, două, trei de tratament țintit starea lor se îmbunătățește de parcă nici nu ar avea cancer. Este în prim plan imunoterapia, dacă inițial s-a folosit mai mult în stadiile metastatice, și era utilizată ca monoterapie, deci neasociată, acum se asociază cu chimioterapia, conform ghidurilor, ca și tratament de primă intenție în anumite cancere în care nu există mutație activatoare și nu numai. Nu toate cancerele pulmonare sunt tratate cu imunoterapie, tratamentul diferă în functie de amprenta moleculară a cancerului fiecărui individ. Studiile sunt în desfășurare pentru combinația imunoterapie cu tratament țintit, așteptăm date mature despre aceste asocieri, în diferite stadii ale bolii”, afirmă oncologul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri