De-a lungul timpului, au fost identificate peste 100 de tulpini ale virusului papiloma uman. Dintre acestea, 15 sunt asociate cu apariția cancerului de col uterin. Din nefericire, nici restul tulpinilor nu sunt inofensive. Infecția cu acestea poate duce la leziuni maligne sau benigne la nivelul vaginului, vulvei, penisului, anusului, gurii și corzilor vocale (regiunea orofaringiană).

Expert Garbo: Dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrică ginecologie la Royal Hospital, cu o experiență de peste 20 de ani. Dr. Vasile are competențe în ecografie mamară cu Sonoelastografie, ecografie ginecologică, colposcopie, histeroscopie diagnostică și terapeutică și chirurgie laparoscopică diagnostică și terapeutică ginecologică.

Unul dintre subiectele la care ajung adesea în discuțiile cu pacientele mele este cel al vaccinării împotriva virusului papiloma uman (HPV). Acestea cer informații despre infecția cu HPV, vaccin și modul în care este administrat, bolile pe care le pot face dacă au acest virus în organism și cum pot face prevenție.

Ce trebuie să știm despre infecția HPV?

De-a lungul timpului, au fost identificate peste 100 de tulpini ale virusului papiloma uman. Dintre acestea, 15 sunt asociate cu apariția cancerului de col uterin. Din nefericire, nici restul tulpinilor nu sunt inofensive. Infecția cu acestea poate duce la leziuni maligne sau benigne la nivelul vaginului, vulvei, penisului, anusului, gurii și corzilor vocale (regiunea orofaringiană).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli

Intervalul de timp care trece de la infectarea cu o tulpină HPV și apariția unei leziuni la nivelul colului variază de la pacientă la pacientă. În general, infecția progresează într-un ritm lent, având nevoie de mai multe luni sau chiar ani. Un sistem imunitar slăbit sau contractarea unei alte boli cu transmitere sexuală accelerează ritmul infecției cu virusul papiloma uman.

Deși vaccinurile anti HPV reduc în mod considerabil riscurile de a dezvolta cancer cervical, dar și alte tipuri de cancer, screening-ul rămâne în continuare metoda recomandată pentru prevenția și detectarea timpurie a leziunilor periculoase. În cazul femeilor vaccinate, este recomandată realizarea controalelor cu aceeași frecvență ca în cazul femeilor cărora nu li s-a administrat vaccinul.

CUM SĂ ÎȚI PROTEJEZI BIJUTERIILE PE TIMP DE VARĂ? Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid 7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline

În mod ideal, este recomandat ca protecția oferită de vaccinare să fie dublată și de un stil de viață sănătos și echilibrat. Unul dintre viciile care crește riscurile infecției HPV este fumatul. Acest obicei nesănătos este un factor favorizant, proporțional cu numărul de țigări pe zi.

Ce este vaccinul împotriva HPV?

Primul vaccin împotriva virusului papiloma uman a fost creat la Universitatea Queensland, Australia, de către echipa formată din prof. Ian Fraze și dr. Jian Zhou. Aceștia au sintetizat particule asemănătoare cu HPV, proteine din stratul exterior al virusului, care nu conțin ADN viu sau atenuat și care au rolul de a stimula producerea de anticorpi.

Vaccinurile care au fost dezvoltate de-a lungul timpului protejează împotriva a două (CERVARIX), patru (GARDASIL) sau nouă (GARDASIL 9) tulpini de HPV. Toate formele de vaccin protejează cel puțin împotriva HPV 16 și 18, aceste variante fiind asociate cu cel mai ridicat risc de cancer cervical. Se estimează că aceste vaccinuri pot preveni 70% dintre cazurile de cancer cervical, 80% dintre cazurile de cancer anal și 40% dintre cancerele vulvare.

De la neliniște la somn liniștit: cum poate ajuta yoga la combaterea insomniei „Georgian Legend” – un spectacol uluitor de dans, muzică și coregrafie pe 21 aprilie la Sala Palatului Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

După administrarea vaccinului, sistemul imunitar recunoaște proteinele străine din organism și declanșează procesul de producere a anticorpilor, asigurând astfel protecția împotriva infecției. Persoanele cu imunitatea afectată prin boală (ex. HIV – SIDA) sau tratament pot prezenta probleme legate de răspunsul imunitar.

La ce vârstă este recomandată vaccinarea?

Vaccinarea împotriva HPV este recomandată fetelor, dar și băieților, începând cu 11-12 ani, dar administrarea vaccinului poate începe și cu vârsta de 9 ani. Ca regulă generală, medicii recomandă administrarea acestor vaccinuri tuturor persoanelor cu vârsta de până la 26 de ani care nu au apelat la această metodă de prevenție.

Dat fiind faptul că infecția HPV este asociată, în mentalul colectiv, cu cancerul de col uterin, există dubii legate de opțiunile disponibile băieților și bărbaților. Trebuie subliniat faptul că aceștia pot apela la vaccinarea anti HPV între 9 și 45 de ani, fiindu-le administrate aceleași vaccinuri ca în cazul femeilor.

Articol de Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România: Pasiunea pentru modă: colecționar vs. investitor în lux Numerologie: APRILIE 2023 – O lună extraordinară pentru a ne echilibra relațiile! Energia lui 2 este mai puternică ca niciodată 7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită

Situația femeilor adulte este, de asemenea, un subiect care apare în discuțiile din timpul consultațiilor. Vaccinarea este recomandată și acestei categorii, mecanismul de formare a anticorpilor fiind similar cu cel identificat în cazul fetițelor. Trebuie precizat că răspunsul protector ar putea fi mai puțin eficient, cel puțin în anumite cazuri, din cauza unei eventuale expuneri anterioare la aceleași tulpini cu cele conținute de vaccin.

Campania națională de vaccinare și provocările acesteia

În ciuda beneficiilor pentru sănătatea personală, campania de vaccinare se confruntă cu o serie de provocări și chiar obstacole în anumite zone. Din nefericire, există dificultăți legate de promovarea și implementarea programelor de vaccinare în zonele rurale, în categoriile sociale defavorizate și în rândul „antivacciniștilor”. În aceste cazuri, problemele pot fi puse pe seama lipsei de informații relevante, a dezinformării și lipsa infrastructurii necesare unui astfel de program național.

Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! Cuvintele au puteri magice! Cărți pe care fiecare femeie ar trebui să le citească

Pentru ca o campanie națională de vaccinare anti HPV să ofere rezultate mai bune decât situația în care ne aflăm în prezent, este indicată adoptarea unor măsuri precum: extinderea vaccinării gratuite până la vârsta de 18 ani, informare corectă pe toate canalele mas media disponibile și posibile. De asemenea, trebuie să primească o atenție specială persoanele aflate în următoarele categorii de risc: cei care au un număr ridicat de parteneri sexuali, bolnavii cu afecțiuni imunosupresive (HIV-SIDA în special).


Din echipa Garbo fac parte încă de la vârsta primelor mele angajări. Aici am „crescut”, am prins aripi de jurnalist și am căpătat o experiență bogată și mai ales frumoasă. Ca orice om ce scrie, amprenta credințelor...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri