Sedentarismul merge mână-n mână cu oboseala psihică și emoțională, iar efectele asupra fizicului sunt și ele de necontestat: de la obezitate până la atrofierea mușchilor, boli cardiovasculare sau apnee în somn.

Românii sunt tot mai sedentari, în contextul pandemiei Covid-19. Paradoxal, sunt și tot mai obosiți. Doi specialiști Biosunline (www.biosunline.ro) – un farmacist și un biolog – explică această situație și fac recomandări pentru regăsirea energiei și poftei de viață.

Teoretic, încetinirea ritmului de viață și retragerea în sânul familiei, la care ne-a obligat pandemia în urmă cu un an, ar fi trebuit să ne dea un răgaz de la activitățile stresante de zi cu zi și să ne ajute să ne reîncărcăm bateriile. Practic, această perioadă s-a tradus într-o creștere a sedentarismului, dar și a nivelului de oboseală, mai ales psihică, pe care îl resimțim.

Biologul Paula Henteș, specialist Biosunline, explică acest fenomen paradoxal: „În urma restricțiilor impuse, în principal închiderea sălilor de sport și obligativitatea de a sta preponderent în casă, accesul la activitățile fizice a fost redus. Iar lipsa activității fizice și a activităților în aer liber (plimbări în natură, mersul cu bicicleta etc.) a dus la o scădere a nivelului de oxigenare a creierului, având ca rezultat fenomenul de oboseală. Chiar dacă în perioada izolării la domiciliu s-a îmbunătățit partea de cunoaștere (prin lectură, pe internet sau offline), statul în casă un timp îndelungat a dus la apariția fenomenului de „plafonare” (lipsa chefului de viață), lucru antrenat și de scăderea drastică a nivelului de activitate fizică.”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Așadar, sedentarismul merge mână-n mână cu oboseala psihică și emoțională, iar efectele asupra fizicului sunt și ele de necontestat: de la obezitate până la atrofierea mușchilor, boli cardiovasculare sau apnee în somn.

Foto: De la goodbishop /Shutterstock

Specialiștii recomandă: schimbări mici cu mari rezultate

Sedentarismul, totuși, nu este singurul obicei cu impact devastator asupra nivelului nostru energetic. Iată ce mai dăunează stării noastre de bine, zi de zi:

  • Alimentația și obiceiurile de masă nesănătoase: mesele în fața televizorului sau calculatorului, care fac tot mai dificil controlul a ce și cât mâncăm;
  • Lipsa de somn suficient sau de calitate;
  • Hidratarea necorespunzătoare, atât cu apă, cât și prin consumul de legume și fructe proaspete;
  • Consumul excesiv de cafeină;
  • Lâncezeala într-o poziționare mentală care favorizează stresul zilnic.

Simți că nevoia de schimbare este stringentă, dar miracolele nu pot apărea peste noapte; este nevoie de răbdare pentru a scăpa, pe rând, de aceste deprinderi și pentru a aștepta apariția rezultatelor. Însă este de necontestat că vor face diferența în calitatea vieții, acolo unde există voință. Schimbările mici pot avea efecte incredibile asupra refacerii organismului, spun specialiștii.

Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

„Se pot adopta soluții simple, cum ar fi: alimentația și hidratarea corespunzătoare, somnul suficient, activitățile fizice sau realizarea de activități recreative (hobby-uri) și, nu în ultimul rând, suplimentarea organismului cu un aport de vitamine, minerale și nutrienți care duc la creșterea vitalității și a poftei de viață. Un aport corect de nutrienți prin administrarea de suplimente alimentare este, cu siguranță, benefic, deoarece anumite suplimente alimentare cu conținut de: vitamine, minerale sau nutrienți (coenzima Q10, vitamina C, NADH etc.) pot crește energia și, totodată, randamentul de zi cu zi ”, recomandă Simona Crișan, farmacist și specialist Biosunline.

De exemplu, NADH este o substanță foarte importantă în funcționarea celulei umane și în susținerea moralului, jucând rol de combustibil pentru producerea energiei, de îmbunătățire a sistemului imunitar celular și de stimulator al producției de substanțe care reglează răspunsul organismului la presiunile externe. Practic, NADH îți dă energia aceea productivă care îți oferă o imagine mai clară asupra realității, neperturbată de stres.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri