12 Mai 2021 publicat în Sanatate 2 share-uri

Acesta nu este singurul motiv pentru care trebuie să mergi la ginecolog în fiecare an. Descoperă în continuare mai multe informații care te vor ajuta să înțelegi de ce este necesar acest tip de consult.

Când te știi sănătoasă, parcă toate lucrurile merg mai bine. Vizitezi dentistul de două ori pe an, medicul de familie cel puțin o dată și dermatologul în fiecare an pentru a-ți verifica pielea. Totuși, multe femei au rețineri în a merge la ginecolog cu regularitate. Acest lucru poate avea consecințe negative asupra corpului tău, pentru că aparatul reproducător feminin este expus multor factori de risc. Medicul ginecolog este singurul care poate observa dacă ceva este în neregulă cu acesta și trata o eventuală afecțiune. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care trebuie să mergi la ginecolog în fiecare an. Descoperă în continuare mai multe informații care te vor ajuta să înțelegi de ce este necesar acest tip de consult.

Să verifici că nu ai o BTS

Bolile cu transmitere sexuală pot afecta orice persoană care și-a început viața sexuală. Acestea au drept cauză viruși sau bacterii care se transmit prin acte sexuale de orice tip sau prin contactul cu secrețiile unei persoane afectate. Controlul ginecologic este cu atât mai indicat dacă faci sex cu mai mulți parteneri sau ai făcut sex neprotejat. Uneori, anumite simptome, ca pruritul, durerea, scurgerile neobișnuite sau erupții pot indica infectarea cu o boală cu transmitere sexuală, dar există și afecțiuni care evoluează fără să-ți dai seama, ca unele forme de HPV, gonoreea și sifilisul. Medicul ginecolog poate identifica la consult sau cu ajutorul unor analize o astfel de infecție.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Luna Plină în Fecioară din 7 Martie 2023: vibrație vindecătoare, eliberatoare și echilibrantă 5 Piese vestimentare care să nu îți lipsească din garderobă în sezonul de tranziție Idei creative și super adorabile de cadouri de Paște pentru copii

Să verifici dacă ești însărcinată

Dacă ai făcut sex și menstruația întârzie, este posibil să fii însărcinată. Un control ginecologic anual este uneori un prilej de constatare a unei sarcini. Dacă ești însărcinată, medicul îți poate recomanda un obstetrician care să verifice evoluția sarcinii. În cazul în care sarcina este nedorită, depistarea acesteia la timp îți oferă posibilitatea de a face avort.

Să înveți despre contracepție

Înainte de a-ți începe viața sexuală, este important ca orice tânără să învețe despre cum poate preveni infectarea cu BTS și apariția unei sarcini. Medicul ginecolog oferă consiliere în acest sens pe întreaga durată a vieții sexuale și este singurul care îți poate recomanda metode de contracepție potrivite pentru tine.

Dr. Tarek Nazer îți spune tot ce trebuie să știi despre sporturile de iarnă și eventualele accidentări la schi Cea mai bună cafea boabe pentru espressorul automat Ce trebuie să știi despre infecțiile urinare?

Să faci control mamar

La cabinetul de ginecologie medicul te ajută să faci un control mamar amănunțit. Acest tip de consult este foarte important în special după vârsta de 40 de ani. În cazul în care există un istoric familial de cancer la sân, controlul mamar trebuie realizat mai devreme și mai des de un an.

Să faci un test Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau sau, pe scurt, Pap, constă în analizarea unor celule pe care medicul le recoltează de pe suprafața colului uterin, pentru a descoperi anomalii de dezvoltare ale acestora sau semne de infecție. Acest test simplu este cea mai bună metodă pentru a descoperi anomalii care pot duce la apariția cancerului de col uterin, care în România este o cauză majoră de mortalitate la femei.

Testul Babeș-Papanicolau se realizează rapid, colectarea celulelor necesitând doar câteva secunde. În câteva secunde medicul colectează cu o spatulă, un tampon sau o periuță câteva celule, pe care le depozitează într-un mediu special înainte de a le trimite la analize. Rezultatele vor indica eventuale probleme, iar medicul va hotărî care sunt pașii următorii.

Încălțările pentru copii: cum le alegi și de ce trebuie să ții cont Nu ne este permis niciodată ca părinți să invalidăm emoțiile copiilor noștri, să le ocolim, să ne lăsăm stânjeniți de exprimarea lor emoțională. Interviu cu Georgiana Spătaru, psiholog și terapeut, despre emoțiile copiilor noștri Îmbrăcăminte modernă pentru practicarea de yoga

Controlul ginecologic este necesar pentru orice femeie, așa că include-l în programul tău anual de verificare a sănătății. Vizita la medicul ginecolog te poate proteja atât pe tine, cât și pe actualul sau viitorul partener de boli cu transmitere sexuale, te ajută la prevenirea sau identificarea unei sarcini, la planificarea familială și la identificarea unor anomalii celulare care pot duce la cancer mamar sau de col uterin.

Referinte:

Publishing, Harvard Health. “Do You Need to See Your Gynecologist Every Year?” Harvard Health, Feb. 2013, www.health.harvard.edu/womens-health/do-you-need-to-see-your-gynecologist-every-year.

Sursa foto fr si main: De la Peakstock /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri