28 Aprilie 2021 publicat în Sanatate 33 share-uri

Tiroida este o glandă endocrină care se regăsește în gât, chiar sub mărul lui Adam și este responsabilă pentru secreția hormonilor triiodotironina (T3) și tiroxina (T4).

Acești hormoni au menirea de a regla rata metabolică, viteza de funcționare a celulelor și alte funcții cruciale precum funcțiile inimii, digestiei, dezvoltării creierului și dispoziției. Din moment ce acești hormoni permit dezvoltarea celulară, ciclul natural al foliculilor de păr sunt dependenți de funcțiile tiroidei.

Hipotiroidismul și căderea părului: semne și simptome îngrijorătoare

Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu este activă, ceea ce înseamnă că nu produce suficienți hormoni T4 și T3. În consecință, afectează creșterea părului. Simptomele hipotiroidismului presupun oboseala, creșterea în greutate, durerile musculare și slăbiciunea, pielea uscată, depresia și ciclul menstrual neregulat. Pentru că acestea sunt și simptomele altor afecțiuni, pot fi ușor confundate cu alte probleme, motiv pentru care nu se rezolvă la timp.

Printre simptomele hipotiroidismului se numără și căderea părului. Hormonii produși de glanda tiroidă are un rol important în ciclul de creștere al părului și cele trei faze: creștere, stagnare și cădere. Nu toți foliculii de păr se află în aceleași faze ale ciclului. Mai exact, mulți dintre ei se află în faza de creștere și foarte puțini în faza de stagnare. Așadar, atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni T3 și T4, aceasta va pune mai mulți foliculi de păr în faza de stagnare și va duce la o cădere vizibilă a părului. În funcție de gradul de severitate, căderea părului produsă de glanda tiroidă poate afecta tot corpul, lucru care se va observa și la nivelul sprâncenelor.

Foto: De la Aimdeemeesuk /Shutterstock

Hipertiroidismul și căderea părului

Hipertiroidismul este o afecțiune care descrie o glandă tiroidă mult prea activă. Mai exact, aceasta produce mai mulți hormoni T3 și T4, ceea ce duce la apariția simptomelor precum starea de nervozitate, anxietate, iritabilitate, pierdere în greutate, palpitații, inflamații ale gâtului și căderea părului. Spre deosebire de hipotiroidism, atunci când suferi de o tiroidă mult prea activă, părul va pica pe porțiuni mai mari. Nu numai că vei observa căderea lui tot mai frecventă, dar firul de păr va deveni mai moale și mai fin.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri