30 Decembrie 2020 publicat în Sanatate 7 share-uri

Albirea dinților este o procedură în care diferite pete sunt îndepărtate de pe suprafața dinților și astfel culoarea dintelui devine mai albă.

Dorința de a avea dinți albi și strălucitori nu este un fenomen care aparține doar secolului nostru. De fapt, încă din cele mai vechi timpuri se practica albirea dinților, evident cu metodele acelor vremuri. Oamenii s-au străduit de mii de ani să-și păstreze dinții albi și sidefii. Chiar și astăzi, albirea dinților este o procedură foarte solicitată de pacienții din întreaga lume, pentru că, nu-i așa, dinții albi sunt vizual mai frumoși și mai sănătoși. Astăzi, metodele profesionale propuse de cabinetele stomatologice sunt foarte eficiente și sigure, și mai ales, adaptate nevoilor fiecărui pacient în parte.

Concret, în ce constă albirea dinților?

„Albirea dinților este o procedură, în care diferite pete sunt îndepărtate de pe suprafața dinților și, astfel, culoarea dintelui devine mai albă. Albirea în sine este una dintre cele mai solicitate proceduri în stomatologie și poate îmbunătăți semnificativ aspectul.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, medic implantolog cu o experiență de peste 25 de ani.

Dar cum știi ce tip de albire ți se potrivește cel mai bine? Pentru că da, nu există o rețetă clasică general valabilă. Iată o scurtă clasificare vizând tipurile mari de albire care există:

1) albire externă (a feței vizibile a dinților);

2) albire internă (a interiorului dintelui, atunci când acesta își schimbă culoarea, după ce a fost tratat endodontic).

De asemenea, albirea externă este la rândul ei de 4 tipuri:

  • albire cu laser – biolase;
  • albire cu lampa UV;
  • albire cu gutiere individuale;
  • albire cu gutiere prefabricate (din comerț).

Atenție însă: Albirea cu laser și albirea cu lampa UV se pot realiza doar în cabinetul stomatologic, sub supravegherea medicului dentist. În ceea ce privește al treilea tip de albire, cel cu gutiere individuale, acesta are o fază ce se realizează doar în cabinet, urmată de albirea propriu zisă, ce se poate face și acasă, și în cabinet.

Foto: By JJ-stockstudio /Shutterstock

„Trebuie să mai știi că albirea externă a dinților se face cu peroxid de hidrogen (ca și substanță activă), ce se găsește în produsele comerciale în concentrații diferite, asociată sau nu cu alte substanțe ajutătoare. Mai important decât concentrația substanței este timpul de expunere, care, cu cât crește ca durată, cu atât este mai puțin benefic pentru sănătatea smalțului. De aceea, se recomandă albirea cu laser, perioada de expunere în acest caz fiind de aproximativ 8 minute.”, adaugă dr. Nassar.

În cazul în care îți este recomandată albirea cu lampă UV, trebuie să știi că timpul necesar este de 20 de minute, iar pentru cea cu gutiere (individuale) este de 30-40 minute. Totodată, nu este exclusă nici albirea la domiciliu, iar în acest sens, produsele comerciale au specificații diferite în ceea ce privește uzul lor: de la 30-40 minute până la 12 ore.

Foarte important: atât acasă, cât și la cabinet, albirea se face doar cu un consult prealabil la medic. Cu atât mai mult cu cât există și unele contraindicații locale sau generale ale albirii profesionale, pe care obligatoriu trebuie să le iei în calcul.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri