Tehnologia îi poate ajuta pe pacienții cu alte afecțiuni în afară de Covid-19! Cum se pot trata la distanță cei cu probleme cardiace?

9 Decembrie 2020 publicat în Sanatate 1 share-uri

Ce tipuri de pacienți se pot trata prin telemedicină? Medicul cardiolog ne explică care sunt cele mai frecvente afecțiuni pentru care e contactat în această perioadă.

Au trecut 10 luni de când trăim după noi reguli. Cât mai durează această pandemie? Ne întrebăm mereu și parcă nu găsim răspunsul. O certitudine avem însă – problemele medicale cronice nu pot fi amânate. Pentru sănătatea noastră, menținerea unei legături cu medicul este esențială. În plus, numai sfatul unui specialist ne poate ajuta să fim evaluați corect, dacă avem palpitații din motive psihologice sau cardiace, de exemplu.

Evaluarea medicală la distanță e încă cea mai potrivită și utilă soluție, mai ales pe timp de pandemie, când trăim după noi reguli, mult mai izolați, ieșind din case numai pentru urgențe sau lucruri absolut necesare.

Medicul cardiolog Alin Iliescu (foto), disponibil pentru evaluări medicale la distanță pe platforma Medicentrum.ro, explică care sunt cele mai frecvente afecțiuni pentru care e contactat în această perioadă. Ați fi surprinși să aflați răspunsul:

”Mulți dintre cei care apelează la telemedicină au afecțiuni ușoare, care nu le pun viața în pericol. Am constatat frecvent în această perioadă simptome induse de anxietate, ca palpitații sau senzație de lipsă de aer. Există desigur și categoria bolnavilor cu afecțiuni serioase, dintre care unora le recomand prezentarea la Urgență”.

Dacă, așa cum văzut, majoritatea ia legătura cu medicul cardiolog pentru afecțiuni minore, există însă și semnale pe care organismul ni le poate da, care implică prezentarea de urgență la spital:

”Principalele simptome pe care le întâlnesc în cadrul evaluării medicale la distanță sunt:

Palpitațiile. Acestea apar frecvent, adesea pe fond de anxietate, și în general nu reprezintă un pericol imediat. Totuși, atunci când sunt asociate cu pierderea conștienței sau stare de leșin, durere toracică sau lipsă de aer de intensitate mare, transpirații intense, se impune un consult medical imediat;

Foto: By plo /Shutterstock

Durerea toracică. În principiu, orice durere toracică de intensitate moderată/mare, nou apărută, impune prezentarea la urgență. Excepție fac durerile cu caracter de “junghi” cu durată foarte scurtă (secunde) sau durerile care apar doar la respirație profundă sau la schimbarea poziției corpului - acestea nu sunt aproape niciodată de cauză cardiacă;

Dispneea (lipsa de aer). Ca și în cazul durerii toracice, senzația de lipsă de aer nou apărută, în special dacă e prezentă și în repaus, impune un consult medical de urgență. Dispneea de cauză cardiacă are tendința să se accentueze la cel mai mic efort fizic și atunci când pacientul stă întins pe spate, în special noaptea. În multe situații totuși, senzația de lipsă de aer se datorează anxietății; acesta e cazul dispneei care durează câteva secunde și dispare după un inspir profund, sau al dispneei care apare când pacientul vorbește, dar e absentă atunci când acesta efectuează eforturi fizice importante”, explică dr. Alin Iliescu.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

Director STB: Angajații să vină azi la muncă. Dacă sunt trei zile consecutive în care angajatul nu e prezent la locul de munca, contractul poate fi desfăcut

22 Ianuarie 2022 - wall-street.ro

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri