Deși ni se pare o afecțiune rară și nu prea auzim vorbindu-se despre acest diagnostic, endometrioza afectează aproximativ 180 de milioane de femei din întreaga lume.

Un dispozitiv de înaltă tehnologie evită posibilitatea deteriorării țesuturilor periferice, iar utilizarea roboților este o tehnologie extrem de utilă chirurgului, deoarece mărește țesutul operațional în imagistica 3D. Spitalul Acibadem Altunizade își păstrează poziția de pionier în tratamentul chirurgical al endometriozei prin utilizarea tehnologiilor de chirurgie robotică EBUS, 3 Tesla MR și „da Vinci”. Dar medicii nu se grăbesc să opereze cazurile de endometrioză, din contră.

“Prima noastră intenție este să aplicăm tratamentul medicamentos și apoi, în anumite cazuri, recomandăm intervenția chirurgicală. Depinde de la caz la caz. Dacă vrem să păstrăm rezerva ovariană, iar endometrioza afectează ovarele, nu ne grăbim să operăm pacienta pentru că intervenția chirurgicală poate afecta rezerva de ovule. Însă la anumite paciente, facem intervenția și aplicăm laparoscopia care ne oferă o bună vizualizare a zonei tratate. În anumite cazuri, problemele de fertilitate se pot rezolva după operație. Viitorul îl reprezintă aici chirurgia robotică, tehnicile din ce în ce mai sofisticate făcând intervențiile din ce în mai ușoare și mai precise”, descrie tabloul terapeutic al endometriozei Profesorul Usta.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog

Cauzele endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, iar medicii care studiază și tratează boala suspectează ca fiind vinovate anumite modificări genetice, probleme imunologice și dezechilibre hormonale. În plus, ereditatea are și ea un rol.

“Persoanele care au rude de gradul 1 cu endometrioză au risc de 7 ori mai mare de a face afecțiunea față de cele care nu au astfel de situații în familie. Însă nu putem menționa cu precizie care este cauza endometriozei. Putem spune că aceasta este o întrebare de un milion de dolari…”, crede Profesorul Taner Usta, expert în endometrioză, dureri pelviene și chirurgie robotică, cu stagii de pregătire în Franța, Germania și Turcia.

Foto fr si main: By MAD.vertise /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri