Deși ni se pare o afecțiune rară și nu prea auzim vorbindu-se despre acest diagnostic, endometrioza afectează aproximativ 180 de milioane de femei din întreaga lume.

Paciente cu renume precum Susan Sarandon, Whoopi Goldberg, Cyndi Lauper și, mai recent, Lena Duham au încercat să facă boala cunoscută și să își povestească experiențele traumatice, ca să poată ajuta și alte femei.

Afecțiunea debutează, de obicei, în intervalul de vârstă 30-40 de ani și apare când mucoasa uterină, adică endometrul, începe să crească spre alte zone din apropriere, cum este zona ovariană, a trompelor uterine, a peretelui abdominal, chiar și în intestine. Nu este ușor de diagnosticat și este cunoscută pentru durerile atroce pe care le provoacă. De asemenea, endometrioza este asociată des cu infertilitatea. Diagnosticul vine târziu în majoritatea cazurilor, timp în care țesutul endometrului produce aderențe, înfundă trompele uterine.

“Statistic, o femeie cu endometrioză este diagnosticată la 7 ani de la debutul bolii, perioada de diagnosticare situându-se între 5 ani și jumătate și 10 ani. Chiar dacă femeile se plâng medicului ginecolog de anumite simptome, acestea pot fi similare altor afecțiuni precum sindromul de colon iritabil. Există o mulțime de afecțiuni care debutează la nivel abdominal și care produc durere. Dar cea mai frecventă cauză pentru acest simptom este endometrioza. În ceea ce privește infertilitatea, endometrioza este responsabilă pentru 40 la sută din cazurile de infertilitate de cauză feminină”, este de părere Conf. Prof. Dr. Taner Usta (foto), specialist în obstetrică-ginecologie și expert în endometrioză la Spitalul ACIBADEM Altunizade.

Așadar, diagnosticul este greu de pus, iar lucrurile nu devin mai simple după ce în sfârșit este depistată boala. Operațiile făcute de medici nefamiliarizați cu această afecțiune pot afecta și ele capacitatea pacientelor de a mai avea copii și pot duce, deseori, la recidivă.

“Dacă boala nu este tratată de un specialist, rata de recidivă este foarte mare pentru că de multe ori, medicii se feresc să intervină în anumite zone, cum sunt cele pelvine profunde. De asemenea, un medic fără experiență poate îndepărta țesutul endometrial de pe ovare, dar poate afecta sever rezerva ovariană. Endometrioza poate afecta chiar ambele ovare, situație care periclitează serios rezerva ovariană. Majoritatea complicațiilor postoperatorii și recurente (de exemplu, sângerări, leziuni vasculare și fistule) sunt cauzate de o intervenție chirurgicală insuficientă. Tratamentul endometriozei prin intervenție chirurgicală minim invazivă crește și posibilitatea pacientei de a putea rămâne gravidă după operație”, explică Dr. Usta.

Foto: By Lightspring /Shutterstock

Intervenție chirurgicală minim invazivă pentru endometrioză înseamnă, în 2020, o operație făcută cu ajutorul roboților. Chirurgia robotică este o ramură a chirurgiei minim invazive, iar caracterul distinctiv al acestui tip de chirurgie stă în tehnica de operare cu incizii de mai puțin de 1 cm, prin instrumente speciale.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri