26 Octombrie 2020 publicat în Sanatate 26 share-uri

Cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă și cea mai gravă formă de cancer la femei, motiv pentru care este foarte importantă depistarea precoce prin consulturi periodice și screening mamografic.

Indiferent de tipul de cancer, îndrumarea medicului curant este foarte importantă pentru a identifica tratamentul potrivit, ținând cont departicularitățile fiecărui pacient în parte (vârstă, sex, prezența altor boli). Este, de asemenea, important ca pacientele să fie implicate în stabilirea tratamentului și să primească toate informațiile referitoare la diagnosticul pus de medic.

Medicul Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie, ne-a explicat care sunt tipurile de cancer mamar:

Tipuri de cancer mamar

Din punct de vedere microscopic, există cancere mamare cu debut în ductele galactofore (canalele de lactație) și cancere cu debut din șesutul înconjurător al ductelor – lobulii mamari (cancer lobular). De cele mai multe ori, cancerul mamar are punctul de plecare în ducte.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Stiluri parentale – tipuri, caracteristici si recomandari Cum să alegi componente pentru baia ta

Analiza imunohistochimică este o analiză specială, careoferă informații despre agresivitatea cancerului de sân diagnosticat și despre planul terapeutic care trebuie urmat. Cel mai frecvent este cancerul hormonal, pe care îl regasim în general la pacientele de peste 50 de ani, aflate în menopauză. Este un cancer mai puțin agresiv, care se tratează chirurgical și care răspunde mai bine la tratament hormonal decât la chimioterapie.

Foto: By David A Litman /Shutterstock

Cel de-al doilea tip de cancer mamar este tipul bazal sau triplu negativ,în care receptorii hormonali lipsesc și un alt marker numit HER2 este negativ. Acest tip de cancer se întâlnește mai frecvent la pacientele tinere, are o rată de creștere mai rapidă și poate fi un cancer determinat genetic. Cancerul mamar triplu negativ necesită de cele mai multe ori chimioterapie, iar dacă aceasta este efectuată anterior intervenției chirurgicale, în multe cazuri se observă dispariția completă a tumorii la examenul microscopic.

Testosteron – rol, valori normale Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023

Al treilea tip de cancer este cancerul mamar HER2 amplificat, care prezintă markerul Her2 pozitiv la analiza imunohistochimică. Există o terapie țintită anti-HER, iar pacientele diagnosticate cu această formă de cancer trebuie să facă chimioterapie care are are rezultate foarte bune, până la dispariția tumorii. Acest tip de cancer este mai frecvent la femeile sub 50 de ani, însă el apare și la femeile la menopauză.

În luna octombrie, lună dedicată la nivel internațional prevenției cancerului la sân, la fiecare ecografie de san sau mamografie efectuată în cadrul clinicii, clinica Nativia oferă o mamografie sau ecografie de sân gratuită pentru o femeie din Asociația SAMAS! Detalii despre campanie aici.

Foto fr si main: By Jo Panuwat D /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri