20 Octombrie 2020 publicat în Sanatate 2 share-uri

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori ginecologice cu o importanță medicală semnificativă. Acesta este o excrescență benignă situată pe peretele uterin.

Majoritatea femeilor nu știu că au fibroame, simptomele manifestându-se la doar 20% dintre ele și constând în menstruații anormale, durere în timpul contactului sexual sau urinari frecvente. S-a dovedit că mai mulți factori genetici, hormonali și biologici contribuie la dezvoltarea și creșterea tumorilor fibroase. Dintre acești factori, estrogenul are o influență majoră.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital ne spune tot ce ar trebui să știm despre estrogen, hormonul femin și cum acesta influențează dezvoltarea fibroamelor uterine.

Care sunt funcțiile estrogenului?

Estrogenul reprezintă hormonul decisiv pentru dezvoltarea sexuală și reproductivă, în special la femei. Termenul "estrogen" se referă la toți hormonii chimici similari din acest grup, care sunt estrona, estradiolul (primar la femeile de vârstă reproductivă) și estriolul.

Kudika Tarot

„La femei, estrogenul este produs, în principal, în ovare, dar și de celulele adipoase și de glanda suprarenală. La debutul pubertății, estrogenul joacă un rol în dezvoltarea așa-numitelor caracteristici sexuale secundare feminine, cum ar fi sânii, șoldurile mai largi, părul pubian și părul axilelor”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Estrogenul ajută, de asemenea, la reglarea ciclului menstrual, controlând creșterea mucoasei uterine în prima parte a ciclului. Dacă ovulul femeii nu este fertilizat, nivelul de estrogen scade brusc și începe menstruația. Dacă ovulul este fertilizat, estrogenul funcționează cu progesteron, un alt hormon, pentru a opri ovulația în timpul sarcinii.

Foto: By Lightspring /Shutterstock

Estrogenul controlează alăptarea și alte modificări ale sânilor, inclusiv la adolescență și în timpul sarcinii. Este esențial în formarea oaselor, acționând îmoreună cu vitamina D, calciu și alți hormoni pentru a descompune în mod eficient și a reconstrui oasele în conformitate cu procesele naturale ale corpului. Pe măsură ce nivelul de estrogen începe să scadă la vârsta mijlocie, procesul de reconstrucție a oaselor încetinește, femeile aflate în postmenopauză în cele din urmă descompunând mai mult os decât produc. Acesta este motivul pentru care femeile aflate în postmenopauză au de patru ori mai multe șanse de a suferi de osteoporoză decât bărbații.

Citeste si:
Obiceiurile de igienă intimă care te ajută să reduci iritațiile si...
Obiceiurile de igienă intimă...

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri