Nu poți fi sigură mereu că produsele pe care le pui în coș sunt în starea ideală pentru a fi consumate, dar poți evita eventualele riscuri.

Alimentația este extrem de importantă pentru a avea un organism sănătos, care să funcționeze așa cum trebuie, și o imunitate puternică, astfel încât tu să ai în fiecare zi energia necesară pentru a-ți îndeplini sarcinile. Chiar dacă este bine știut că este recomandat consumul de fructe și legume, dar și de alimente bogate în substanțe necesare organismului - minerale, proteine, vitamine, nu contează doar tipul produselor pe care le consumi, ci și condițiile în care se află.

Din păcate, nu mereu poți fi sigură că produsele pe care le pui în coș sunt în starea ideală pentru a fi consumate, dar poți evita eventuale riscuri dacă te informezi cu privire la câteva detalii înainte de a porni cu produsul spre casă.

Condițiile de păstrare a produselor

Pe ambalajele tuturor produselor alimentare există o mențiune care face referire la modul de păstrare a acestora și care cuprinde, de obicei, un interval de temperatură în care ele trebuie ținute, precum și perioada în care trebuie consumate după deschidere. Aceste informații sunt pentru tine, pentru a ști cum să consumi produsul după achiziționare și este important să ții cont de ele pentru a-ți proteja sănătatea.

Contează, însă, și condițiile în care au fost păstrate alimentele până să ajungă la tine în frigider. Când mergi la cumpărături, ar fi bine să acorzi atenție mediului în care sunt depozitate alimentele și sursei lor de proveniență, dar și să eviți să cumperi hrană din locuri care nu ți se par a fi de încredere.

Prin consumul de produse care nu au fost păstrate așa cum ar trebui, există riscul de a te alege cu diverse afecțiuni. De exemplu, dacă mănânci preparate sau alimente alterate - care pot fi contaminate cu bacterii - te poți îmbolnăvi de enterocolita acuta - o afecțiune gastrointestinală care duce la inflamarea tractului digestiv și care provoacă simptome precum stări de greață, diaree, dureri musculare, deshidratare acută sau febră, printre altele. Simptomele acestei afecțiuni dispar, în mod normal, după o săptămână, dar este important să vizitezi un medic pentru stabilirea unui diagnostic corect în acest sens.

Termenul de valabilitate

Verifică, înainte de a pune în coșul de cumpărături, termenul de valabilitate a fiecărui aliment în parte, pentru a nu ajunge acasă cu produse care nu mai sunt recomandate pentru consum. Termenul de valabilitate reprezintă data limită până la care producătorul garantează pentru siguranța consumării produsului, siguranță care dispare în prima zi de după perioada de expirare.

De asemenea, când alegi un produs, ia în calcul și momentul în care ai de gând să îl consumi, pentru că este în regulă să îl achiziționezi dacă are termen de valabilitate până în ziua următoare și tu vrei să îl consumi chiar în ziua în care îl cumperi. Uneori, un element expirat dezvoltă bacterii care sunt periculoase pentru organism, existând, și în acest caz, riscul de a se declanșa enterocolita sau alte afecțiuni.

Modul de servire

Este posibil ca, uneori, să preferi să cumperi o cantitate precisă dintr-un anumit aliment, cum ar fi carnea sau brânza, situație în care nu mai recurgi la metoda de autoservire de la raft, ci preferi vânzarea vrac, mai ales că cele mai multe dintre supermarketuri le oferă clienților și această variantă. Și aici trebuie să fii atentă la condițiile de păstrare a produselor și la termenul lor de valabilitate, dar, în plus, trebuie să iei în calcul și modul de servire.

Este obligatoriu ca persoana care te servește și care intră în contact cu produsul pe care îl cumperi să poarte mănuși și să nu atingă direct cu mâinile alimentul. Astfel, se reduce semnificativ riscul de a-i transmite bacterii, mai ales pentru că, în calitate de cumpărător, nu știi dacă regulile de igienă se respectă sau nu. Evită să cumperi produse vrac dacă ți se par precare sau dacă modul de servire nu este cel optim, deoarece, astfel, reduci riscul de a te îmbolnăvi.

Când mergi la cumpărături, nu încerca doar să cumperi produse despre care știi că sunt bune pentru organism, ci să fii atentă și la detaliile în ceea ce privește modul de obținere și păstrare a acestora. În acest mod, eviți să consumi produse care nu mai sunt sigure pentru organism și care te pot îmbolnăvi.

Sursa foto: By Sergey Ryzhov /Shutterstock.com


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Produsele alimentare și sănătatea - la ce să fii atentă când mergi la cumpărături.