23 August 2019 publicat în Sanatate 18 share-uri

O regulă importantă pentru a trata cu succes tumorile maligne este ca acestea să fie evaluate și abordate în cadrul unei echipe complexe de medici.

La ora actuală, intervențiile performante de extirpare a tumorilor cerebrale sunt de neconceput fără tehnologie. Digitalizarea, dar și folosirea unor instrumente precum microscopul, neuroendoscopul, scanările tomografice intraoperatorii, rezonanța magnetică intraoperatorie și neuromonitorizarea contribuie substanțial la extirparea completă a țesuturilor maligne.

“Folosim ultrasonografia intraoperatorie care ne ajută să fim sută la sută siguri, iar acest lucru este posibil și datorită experienței. Pentru cineva care folosește de puțină vreme aceste metode, este imposibil să le controleze perfect, dar echipa noastră are experiență, iar pe baza evaluărilor imagistice făcute de neuro-radiolog, putem ști cu precizie cum decurge intervenția pas cu pas. Sunt situații când folosim tomografia computerizată intraoperatorie, în funcție de localizare. Tehnologiile ne asistă în toate intervențiile de extirpare a tumorilor cerebrale, pentru a evita complicațiile”, adaugă prof. dr. Ilhan Elmaci.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Fie că este benignă, fie că este malignă, o tumoare cerebrală dă simptome în momentul în care exercită o presiune asupra țesuturilor din jur. Acestea pot fi dureri de cap, stări de rău, pierderea cunoștinței, momente de absență sau amorțeli în diverse zone din corp. Vizita la medic este obligatorie, așa cum la fel de imperioasă este și monitorizarea regulată post-terapie pentru cancere. Se știe că anumite formațiuni maligne precum cele de plămâni, sân, colon sau de piele pot da metastaze cerebrale.

“De exemplu, dacă există 3 sau 4 metastaze la nivel cerebral, iar pacientul are de suferit din cauza celei mai mari pentru că aceasta face o compresie cerebrală puternică, atunci o extirpăm. Pe celelalte, le putem trata prin radioterapie. Adaptăm tratamentul în funcție de fiecare caz în parte, îl personalizăm. Avem deja o experiență îndelungată și cu Gamma Knife, suntem practic primul grup de medici din Orientul Mijlociu care a început să lucreze cu această tehnologie. Așa că expertiza noastră ne permite să o folosim în multe situații, fie de sine stătător, fie după intervenția chirurgicală, dacă mai există resturi de tumoră. Acestea pot fi abordate prin Gamma Knife, Cyber Knife sau alte tehnologii din sistemul LINAC (acceleratorul linear care folosește raze X sau electroni pentru a distruge țesuturile tumorale)”, descrie progresele radioterapiei aplicate în sfera cerebrală medicul din cadrul Acibadem Maslak.

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Prof. Dr. Ilhan Elmaci adaugă faptul că extrem de importantă este calitatea vieții pacienților de după intervenție. Astfel, la ora actuală, buna comunicare cu pacientul joacă un rol extrem de important în actul terapeutic, alături de munca în echipă.

“Principala mea misiune ca neurochirurg este să fiu un ghid pentru pacient, să ofer toate informațiile familiei și să mă asigur că toate aspectele intervenției sunt înțelese. Neurochirurgia nu mai este “one man show”, este muncă de echipă. Noi evaluăm pacientul pas cu pas, în cadrul unei echipe mari. Sunt situații în alte țări sau spitale când neurochirurgul trimite pacientul mai departe către oncolog sau radioterapeut, dar aceștia nu au văzut pacientul de la început și nu au urmărit cazul în detaliu. Dar noi lucrăm în echipă și urmărim evoluția fiecărui caz în parte. Eu sunt extrem de mulțumit că pot lucra într-o echipă valoroasă, alături de colegii mei, că putem să împărtășim experiențele profesionale, expertiza cea mai bună pentru rezolvarea cazurilor și că avem la dispoziție tehnici avansate. Iar toate acestea contribuie la șanse maxime de reușită și la o rată extrem de scăzută a morbidității, având în vedere că tratăm cazuri foarte grave”, spune prof. dr. Ilhan Elmaci.

Până la această oră, cauzele apariției tumorilor cerebrale nu sunt pe deplin înțelese, însă specialiștii menționează printre factorii de risc stresul, anumite obiceiuri alimentare, radiațiile electromagnetice, fumatul și alcoolul.

Foto fr si main: By PopTika /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri