Infecțiile micotice la nivelul piciorului sunt întâlnite relativ frecvent, apariția lor fiind legată de prezența din abundență a unor agenți patogeni.

Infecțiile micotice sunt cel mai des întâlnite probleme la nivelul pielii și unghiilor de la picioare și deseori se asociază o infecție la nivelul unghiei, crescând riscul de a a dezvolta și o infecție la nivelul pielii și invers. 

Doamna doctor Adina Șerban (foto), medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, atenționează că lăsată netratată, o astfel de problemă poate crea o poartă de intrare pentru infecții bacteriene ce se pot extinde mai sus de zona piciorului, astfel încât trebuie luate măsuri încă din stadiu incipient, pentru a preveni eventuale complicații.

Contagiozitatea infecțiilor micotice este mare, ele putându-se transmite atât de la unghie la picior sau la alte locuri ale corpului în cadrul aceluiași individ, dar și de la un individ la altul. Cea mai frecventă modalitate de transmitere are loc prin încălțăminte sau prin suprafețe infectate. 

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Boala zgarieturii de pisica – infectia cu Bartonella henselae 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat  

Dacă nu este depistată și tratată sursa infecției, riscul de recidivă este mare. “În plus, tratate de cele mai multe ori cu superficialitate, infecțiile se cronicizează și produc atât consecințe estetice cu modificarea formei unghiei, cât și complicații medicale, însoțite de rezistența la tratament. Diagnosticul va fi stabilit clinic și confirmat prin examene de laborator ce constau în prelevarea unui fragment unghial sau unei scuame de la nivelul pielii, urmată de  efectuarea unui examen micologic sau a unei culturi fungice”, explică specialistul dermatolog.

Factori care predispun la dezvoltarea unei infecții

Infecțiile micotice la nivelul piciorului sunt întâlnite relativ frecvent, apariția lor fiind legată de prezența din abundență a unor agenți patogeni, care pot coloniza chiar și pe pielea curată doar la simplul contact cu o suprafață contaminată. Piciorul, în special zona dintre degetele de la picioare, oferă mediul ideal pentru dezvoltarea unei infecții, permițând rădăcinilor ciupercii să pătrundă în țesuturile umede. 

Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat

Există, desigur, o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta o afecțiune la nivelul pielii și unghiilor de la picioare.

Transpirația excesivă a picioarelor este, cu siguranță, cea mai întâlnită cauză, urmată de existența la nivelul pielii a unor leziuni sau traumatisme unghiale. Nu în ultimul rând, vârsta poate avea un rol important, pacienții vârstnici fiind mai predispuși la dezvoltarea unor infecții micotice la picioare spre deosebire de cei mai tineri din cauza unei circulații periferice deficitare însoțită de un ritm de creștere unghială lent. Anumite boli – diabet, probleme de circulație, imunitate scăzută – sunt și ele asociate cu apariția unor astfel de infecții micotice”, explică doamna doctor Adina Șerban.

Citește mai departe pe pagina următoare >>> 

Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica? 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Măsuri de prim ajutor în caz de înec cu bol alimentar

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri