Mii de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de cancere care afectează oasele și țesuturile moi. Sunt forme mai rare de afecțiuni maligne față de alte tipuri, însă tratarea lor implică provocări cu totul speciale pentru medici. Asta pentru că dincolo de afectarea oncologică, poate apărea și cea a funcției membrelor.

“Artrita articulară avansată (osteoartrita) și bolile reumatice se numără printre cauzele durerilor articulare și ale problemelor funcționale articulare. Pe termen lung, acestea afectează calitatea vieții și reduc mult capacitatea de mișcare. În momentul în care terapiile medicamentoase și programele de recuperare nu mai dau roade, atunci specialiștii iau în calcul protezarea articulară. Astfel, ea se recomandă pacienților cu dureri mari articulare care afectează calitatea vieții, persoanelor care se deplasează cu dificultate, celor care nu mai pot urca scările și celor la care terapiile medicamentoase și exercițiile de recuperare nu mai funcționează”, spune prof. dr Tolga Tüzüner, medic ortoped specializat în traumatologie, care activează în cadrul Spitalului Acibadem Bakirköy.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Tehnicile de protezare articulară se aplică de 50 de ani în lume, iar evoluția acestora a fost spectaculoasă. În principiu, mecanismul protezării este formarea unei articulații artificiale, prin acoperirea porțiunilor uzate ale articulației cu dispozitive de metal sau polietilenă, care să permită mișcările normale și eliminarea durerii. Astăzi, s-a redus foarte mult riscul de deteriorare a structurilor artificiale ca urmare a frecării. În plus, a crescut durabilitatea articulațiilor ca urmare a materialelor noi, performante. Cele mai frecvente protezări articulare se fac la nivelul genunchiului și șoldului, însă medicii pot repara și alte tipuri de articulație.

“În cazul femeilor, al persoanelor care au în familie istoric de boli articulare, al persoanelor cu obezitate, al celor sedentare, dar și al celor care au meserii care presupun efort fizic mare, intervențiile de reparare a articulațiilor implică riscuri mai mari. În plus, artrita reumatoidă și leziunile dermale active cresc riscul de infecție. Însă aceste riscuri asociate intervenției pot fi reduse prin anumite măsuri și printr-o pregătire preoperatorie minuțioasă. Dacă un chirurg ortoped își ia toate măsurile de precauție, aceste riscuri pot fi reduse mult. În plus, un medic cu experiență va putea gestiona cu succes orice complicație care apare. La ora actuală, datorită experienței medicilor și materialelor performante, 90 la sută dintre pacienții care recurg la protezarea articulară scapă de durere și se bucură de recuperarea mobilității. Astfel, treptat, pot reveni la activitățile obișnuite, pot merge, pot urca scările. La scurt timp după operație, pacienții se pot deplasa susținuți, iar reducerea durerii și căpătarea independenței de mișcare sunt posibile după 4-6 săptămâni de la intervenție, în funcție de fiecare pacient în parte”, spune prof. dr. Tolga Tüzüner.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Dieta echilibrată, eliminarea kilogramelor în plus, evitarea sedentarismului și adoptarea unui program de exerciții fizice adaptate capacității de efort a organismului sunt condiții esențiale pentru ca protezarea să fie un succes pe termen lung. Prof. Dr. Tolga Tüzüner spune că persoanele care au trecut prin intervenții de protezare articulară se pot bucura de rezultatele bune ale acestora 15-20 de ani.

Există și situații când medicii preferă să aplice alte tipuri de tratamente în locul protezării. Este și cazul rupturilor musculare de la nivelul umărului care se repară cu ajutorul țesutului propriu al pacientului.

“Această intervenție se practică de 10 ani în lume. Funcționalitatea articulației umărului este redată multor pacienți cu ajutorul transplantului unei porțiuni de mușchi de la nivelul membrelor inferioare. Astfel, este atenuată durerea, iar calitatea vieții se îmbunătățește foarte mult. De asemenea, chirurgii care realizează această operație reușesc să obțină și rezultate estetice pentru pacienți. În plus, adaptarea organismului la mușchiul transplantat este mai rapidă decât în cazul protezării. După intervenție, pacienții vor intra într-un program de recuperare și vor purta un dispozitiv de susținere a brațului. Recuperarea durează circa 4 luni, iar după acest interval, pacienții vor putea folosi articulația umărului și vor putea reveni la gesturile obișnuite, precum îmbrăcarea fără dificultate”, spune Arel Gereli (foto), Profesor Asociat, unul dintre medicii specializați în ortopedie și traumatologie, care activează în cadrul spitalului ACIBADEM Altunizade, din Istanbul.

Intervenția este cu atât mai reușită cu cât pacienții ajung mai repede la medic. 20 la sută dintre pacienți neglijează rupturile musculare de la nivelul umărului ceea ce îngreunează misiunea medicilor de a reda funcționalitatea membrului superior afectat.

Foto main: By crystal light /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri