Ianuarie este luna internațională a depistării glaucomului: Sfaturi importante de la Medicul Oftalmolog!

12:01, 16 Ianuarie 2019 publicat în Sanatate

Glaucomul este o boală care cauzează deteriorarea nervului optic. Medicul oftalmolog ne explică care sunt efectele glaucomului și ce putem face pentru a le preveni.

Simptomele glaucomului

Glaucomul primitiv cu unghi deschis este asimptomatic în fazele inițiale, sau poate prezenta simptome nespecifice, ce pot fi trecute cu vederea ca fiind efecte ale oboselii, așa că mulți pacienți rămân nediagnosticați până când boala ajunge într-un stadiu avansat.

Glaucomul primitiv cu unghi închis se poate manifesta prin:

Citeste si:
Somatizarea la copii – de ce si cand apare, ce solutii exista
Somatizarea la copii – de ce...
 • durere la nivelul ochilor
 • durere puternică de cap
 • roșeața ochilor
 • diminuarea acuității vizuale sau vedere încețoșată
 • fotofobie (sensibilitate la lumina) sau halori colorate în jurul surselor luminoase
 • greață, vărsaturi.

Diagnosticarea precoce a glaucomului

Glaucomul este o afecțiune adesea asimptomatică, ce produce daune ireversibile asupra nervului optic și vederii. Singura modalitate de a descoperi glaucomul într-un stadiu incipient este să mergi la consultații oftalmologice periodice.

Un consult de depistare a glaucomului începe de obicei cu scurtă discuție ce poate cuprinde întrebări despre sănătatea generală a pacientului și a familiei acestuia, despre medicamentele pe care pacientul le utilizează și despre hipertensiune, fumat sau expunere la soare. Înainte de a efectua testele, medicul va dori să afle și istoricul oftalmologic al pacientului (data ultimului consult, existența unor traumatisme sau boli oculare, etc.)

Citeste si:
10 Semne care îți arată că ai nevoie de ajutorul unui psihoterapeut
10 Semne care îți arată că ai...

Iată care sunt cele mai comune teste pe care Medicul Oftalmolog le poate efectua în cadrul unui consult pentru depistarea glaucomului:

 • Tonometrie (măsurarea presiunii intraoculare);
 • Oftalmoscopie (examenul fundului de ochi, cu examinarea papilei nervului optic);
 • Perimetrie (examinarea câmpului vizual);
 • Gonioscopie (examinarea unghiului format între fața anterioară a irisului și fața posterioară a corneei, unde se află sistemul de drenaj al umorului apos);
 • Pahimetrie (măsurarea grosimii corneei).

În funcție de caz, oftalmologul poate alege să efectueze doar o parte dintre aceste teste, sau poate efectua și alte teste mai complexe.

Tratamente disponibile pentru glaucom

Glaucomul nu poate fi vindecat, așa că prevenirea și diagnosticarea precoce sunt cel mai eficient mod de a lupta cu această afecțiune. Totuși, odată ce au fost diagnosticați cu glaucom, pacienții necesită tratament pe tot parcursul vieții, pentru a încetini procesul de degradare a vederii.

“Tratamentele pentru glaucom nu pot remedia daunele deja suferite de nervul optic, dar pot ajuta la prezervarea vederii din momentul începerii tratamentului. Indicațiile de tratament diferă de la un caz la altul, iar anumite tipuri de medicamente se pot dovedi ineficiente pentru unii pacienți.” ne spune Cristina Ciucă, Medic Oftalmolog Videt.

Iată ce tipuri de tratamente poate recomanda oftalmologul:

 • Picături oftalmice
 • Pastile
 • Proceduri laser
 • Proceduri chirurgicale

Și tu poți ajuta la creșterea gradului de conștientizare în privința glaucomului prin acțiuni simple, dar de efect. Dacă suferi de glaucom, nu ține secret acest lucru, ci împărtășește informații despre această boală cu familia și prietenii tăi. Îndeamnă-ți cunoștințele să meargă în mod regulat la un control oftalmologic.

* Informații si foto oferite de Dr. Oftalmolog Cristina Ciucă și echipa Videt

Foto homepage: Olena Yakobchuk /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri