Strungareata (diastema mediana) reprezinta un spatiu mai mare de 0,5 mm intre cei doi dinti frontali.

In cazul adultilor, pe langa situatiile din copilarie lasate netratate, mai exista doua cauze importante care pot favoriza aparitia strungaretei:

Parodontoza

Cand gingia si osul se retrag, implantarea dintilor in os scade, iar dintii incep sa migreze, isi fac aparitia cu usurinta spatierile dentare. Tratamentul parodontal trebuie combinat cu tratamentul ortodontic pentru readucerea dintilor in pozitie normala.

Extractii dentare

Daca dintii extrasi nu sunt inlocuiti vreme indelungata cu implanturi sau lucrari dentare, dintii vecini migreaza spre locul ramas liber si astfel poate aparea strungareata. Aparatul dentar are rolul de a inchide diastema, dar si de a corecta pozitia dintilor, deoarece dintii inclinati nu primesc fortele in axul lor normal si pot favoriza retractia gingivala si parodontoza.

Asadar, exista mai multe posibile cauze ale aparitiei strungaretei si chiar daca aceasta problema nu este deranjanta din perspectiva estetica, ea ar putea insemna, de asemenea, ca muscatura nu functioneaza corect, ceea ce poate cauza noi probleme dentare: dinti ciobiti, carii etc. Primul lucru care trebuie facut in cazul in care apare spatierea dintre dinti este vizita la medicul dentist, care va evalua cazul oferind o solutie ce corespunde nevoilor atat estetice, cat si financiare ale pacientului.

Foto homepage: Misha Beliy /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri