Cancerul de col uterin și de sân: sfaturi importante pentru prevenție și prejudecăți demontate de o expertă în oncologie

19 Noiembrie 2018 publicat în Sanatate 30 share-uri

În cazul femeilor, cancerul de sân ocupă locul 1 ca număr de îmbolnăviri, iar cel de col uterin locul al patrulea. Ambele tipuri de cancer se pot trata cu succes dacă femeile merg anual la medic și nu ratează câteva teste importante.

Prejudecăți persistă și în legătură cu eficacitatea chimioterapiei, radioterapiei sau chirurgiei. Există în continuare pacienți care amână vizita la medic și recurg la terapii naturiste.

“Nici nu știți câți pacienți tineri ne mor sub ochi din cauză că aleg această cale de tratament, cea naturistă. Iar dacă e să fim sinceri tratamentele alternative nu sunt chiar atat de “naturale”. Și cu cât plantele sunt mai exotice, cu atât se crede mai mult în ele. E destul de greu să lupți cu aceste prejudecăți. Încerc să le spun pacienților că tratamentele oncologice care includ radioterapia, chimioterapia și chirurgia sunt singurele eficiente. Cancerul este o boală agresivă pe care trebuie să o tratăm agresiv. Poate că tratamentele naturiste ajută, poate că sunt eficiente, dar deocamdată nu există în literatura medicală date solide care să le dovedească eficacitatea. Nu sunt studiate și de multe ori, se asociază cu efecte adverse care pot să fie severe: insuficiență hepatică, insuficiență renală. O cercetare publicată pe Medscape a arătat că tratamentele naturiste scad supraviețuirea pacienților cu cancer”, avertizează medicul Andreea Pătrulescu.

Aceleași speranțe sunt legate și de dietele anticancer. Acestea nu sunt dovedite științific, tocmai de aceea, specialiștii recomandă prudență în adoptarea lor. Alimentația pacienților cu cancer trebuie să fie echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale, oleginoase, pește și lactate fermentate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri