Conform celor mai recente statistici publicate de Organizația Mondială a Sănătății, cancerul este o afecțiune care îmbolnăvește la nivel global tot mai multe persoane: astfel, se estimează că, în 2018 numărul îmbolnăvirilor va ajunge la 18,1 milioane, iar numărul deceselor la 9,6 milioane. Cancerul rămâne a doua cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare, însă experții vin și cu vești pozitive: între 30 și 50 la sută dintre cancere ar putea fi prevenite printr-un stil de viață sănătos.
Eliminarea fumatului, dieta echilibrată, mișcarea moderată și respectarea evaluărilor medicale care și-au dovedit eficacitatea ar putea scădea riscul de cancer. În cazul femeilor, cancerul de sân ocupă locul 1 ca număr de îmbolnăviri, iar cel de col uterin locul al patrulea. Ambele tipuri de cancer se pot trata cu succes dacă femeile merg anual la medic și nu ratează câteva teste importante.
Onco Card Brașov.
“Femeile trebuie să facă anual mamografie, cu sau fără ecografie mamară, după vârsta de 50 de ani. Un screening mamar sub vârsta de 50 de ani se face pentru femeile care au antecedente hederocolaterale, adică rude gradul 1 sau gradul 2 cu cancer de sân sau cancer ovarian. Riscul unei femei care are o rudă de gradul 1 cu cancer de sân să facă un cancer mamar este de 40 de ori mai mare decât cel pentru populația generală. Pe lângă ecografie și mamografie, autopalparea sânilor este la fel de importanta. Eu cred că nu trebuie ignorată autoexaminarea pentru că foarte multe dintre pacientele care se prezintă vin după ce au descoperit “noduli” la autopalpare”, recomandă Andreea Pătrulescu (foto), șef secție oncologie medicală în cadrul SpitaluluiÎn cazul cancerului de col uterin, vaccinarea la vârstă tânără împotriva HPV ar putea preveni îmbolnăvirea. Controlul ginecologic anual și efectuarea testului Babeș Papanicolau după 21 de ani sunt importante pentru a pune în evidență leziunile cu risc malign. Medicii sunt categorici: nicio leziune de col uterin nu trebuie neglijată! În plus, ei pledează pentru efectuarea unor analize de ultimă generație, precum testul Papanicolau în mediu lichid.
“Testul în mediu lichid e mult mai precis, pentru că în mediul lichid se va selecta un procent mai mare de celule care vor fi analizate de anatomo-patolog. Astfel, dacă există material celular mai mult, și rezultatul este mai precis. Însă dacă sunt făcute cum trebuie și sunt făcute anual, și testele clasice sunt bune pentru că pot pune în evidență modificările de la nivelul colului. Problema este că nu se fac deloc, pentru că nu se prezintă în serviciul medical. Sunt foarte puține femeile care merg la ginecolog să își facă controlul periodic, în fiecare an”, remarcă specialistul oncolog.
Dr. Pătrulescu mărturisește că vede foarte multe cazuri de cancer de col în stadii avansate – cam 70 la sută dintre diagnosticele pe care le pune sunt așa. Multe tinere ajung în astfel de situații limită și, culmea, multe cadre medicale, după cum spune specialista în oncologie.
“Există și cancere cervicale care nu sunt date de HPV, dar majoritatea au ca precursor infecția cu HPV. Tulpinile de HPV 16 și 18 sunt cele mai agresive. În majoritatea cazurilor, dacă infecția persistă și nu e monitorizată, aceasta duce la dezvoltarea cancerului. La cancerul de col uterin, simptomele apar târziu în evoluția lui, iar când apar sunt puține - hemoragii, dureri pelvine - și boala este extinsă. De aceea, ar trebui să se facă periodic controalele ginecologice și să se descopere din timp leziunile. Cancerul de col este un cancer tratabil dacă este depistat la timp”, completează medicul Andreea Pătrulescu.
Situația nu e tocmai fericită nici în cazul cancerului de sân, multe paciente ajungând la medic cu tumori mari, chiar și de 12 cm. Medicii oncologi spun că multe dintre cancerele de sân evoluează lent, uneori și în 7 ani. În tot acest timp, ecografia și mamografia îl pot depista și pot orienta medicii către cele mai eficace terapii. Acestea se stabilesc după biopsie, esențială în tratarea cancerelor, dar privită cu suspiciune de multe persoane.
“În continuare, se crede că dacă se biopsiază o tumoră, aceasta “se împrăștie” ca să folosesc limbajul pacienților. O tumoră nebiopsiată nu poate fi tratată, o tumoră care nu este tratată, mai devreme sau mai târziu, va metastaza. Din păcate, am auzit și cadre medicale care cred lucrul acesta și multe alte persoane educate. Dacă în cabinetul meu ajunge un pacient fără biopsie, ca oncolog, îi spun că nu pot trata o tumoră dacă nu știu ce tip de tumoră este. Termenul “cancer” nu este suficient. Există foarte multe subtipuri care se tratează diferit, trebuie să cunoști toate detaliile despre boală înainte de a decide tratamentul. Și când spun că am nevoie de biopsie, primesc deseori întrebarea: și nu o să se împrăștie? Răspunsul este: nu, nu o să se împrăștie”, explică oncologul importanța biopsiei.
Citește continuarea pe pagina următoare >>>
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani