8 Noiembrie 2018 publicat în Sanatate 8 share-uri

Poluarea este unul dintre cei mai mari dușmani ai fertilității și una dintre cauzele responsabile pentru situația gravă de la nivel global.

Substanțele chimice se găsesc peste tot în jurul nostru: în alimente, în cosmetice, în produsele de curățare și îngrijire, în vasele de gătit. Bisfenolul, ftalații, toluenul și formaldehida sunt printre cele mai periculoase. Prin expuneri succesive, organismul poate intra în dezechilibru hormonal, cu un rol cheie în instalarea infertilității.

“Expunerea la o serie de produse chimice, metale, gaze, microorganisme din mediu a fost asociată cu alterarea mecanismelor endocrine și imunologice și, în final, cu afectarea reproducerii. Compuși eliberați din materialele plastice, incluzând cele prezente în ambalaje pentru mâncare sau bauturi, precum și compuși din produse cosmetice sau hârtia termică pentru chitanțe, au fost asociați cu efecte estrogenice la bărbați, toxicitate asupra ovocitelor și uterului și apariția unor malformații. Unii compuși chimici au fost interziși în anumite țări dar, din păcate, înlocuiți cu alții netestați sau care s-au dovedit, la rândul lor, nocivi. Efectele expunerii la compușii toxici se transmit și la generațiile următoare contribuind, alături de alți factori, la creșterea constantă a prevalenței problemelor imunologice și reproductive”, avertizează coordonatoarea clinicii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Ce putem face?

Putem să consumăm mai puțină carne, să alegem alimente din surse cât mai curate, să folosim cosmetice naturale, să bem apă din surse sigure și să reciclăm plasticul. În plus, putem solicita sfatul unui specialist în medicină reproductivă care ne poate spune cum stăm la capitolul “fertilitate”. AMH-ul în cazul femeilor și spermograma în cazul bărbaților pot oferi câteva indicii despre ovocite și spermatozoizi. Soluții există, iar medicina reproductivă evoluează permanent. Anul acesta, se împlinesc 40 de ani de la nașterea primului copil născut prin fertilizare in vitro, iar în acest interval, peste 8 milioane de copii au venit pe lume cu ajutorul tehnicilor reproductive.

Foto homepage: Photographee.eu  /Shutterstock

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri