5 Noiembrie 2018 publicat în Sanatate 1 share-uri

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel puțin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă. Afecțiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalența crescând odată cu vârsta.

Vezi diferenta! Nu așteptați până când nu veți mai putea face anumite lucruri din cauza vederii! Cu cât identificați mai devreme cauza disconfortului, cu atât mai repede poate fi găsită soluția.

Informeaza-te! Cataracta - 1 din 2 persoane cu vârsta de peste 60 de ani suferă de cataractă

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire și presupune o opacifiere a cristalinului natural. Potrivit unui studiu realizat recent în 12 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, 2 din 3 români de peste 60 de ani nu știu nimic sau au foarte puține informații despre cataractă. Studiul scoate în evidență nevoia de informare, în toate țările participante la studiu, despre cataractă și soluțiile pentru tratamentul acesteia.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). Cataracta are impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale. Riscul de fractură de șold crește cu 24% pentru pacienții cu cataractă, de altfel studiul arătând că 31% dintre pacienții care erau programați pentru operația de cataractă au suferit căderi în perioada dinaintea operației. Aproximativ 50% dintre pacienți renunță la condus, pentru a evita accidentele. De asemenea, cataracta este frecvent asociată cu depresia.

Românii consideră că văzul este cel mai important dintre simțuri

Persoanele intervievate în studiu, care nu se operaseră de cataractă, au spus că vederea încețoșată este principalul simptom al afecțiunii (79%). Alte simptome sunt recunoscute într-o proporție mai mică (dificultatea de a vedea noaptea, culori șterse sau cu o nuanță gălbuie, dureri oculare și vedere dublă), între 10% și 20% dintre respondenți identificându-le.
În ceea ce privește vizitele medicale, aproape 70% dintre respondenții din România nu se duc la control o dată pe an, așa cum e recomandat. Mai mult de 30% se duc doar în cazul în care apar probleme.

Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele

66% dintre români nu știu că operația de cataractă poate corecta și alte defecte ale vederii
Singura modalitate prin care se înlătură cataracta și se revine la o vedere clară este prin operație, o procedură obișnuită și frecventă care, în general, durează mai puțin de 30 de minute.

Potrivit studiului, 80% dintre respondenți știu că operația este un tratament posibil. Procente foarte mici menționează și alte opțiuni (picături pentru ochi, vitamine, schimbarea ochelarilor).
66% dintre români nu sunt informați despre faptul că operația de cataractă poate corecta și alte defecte ale vederii. 64% dintre persoanele operate au mărturisit că nu au fost informate de către oftalmologul lor despre tratamentele avansate de corectare a astigmatismului și/sau prezbiopiei.

Ghid pentru alegerea mobilierului interior Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci

93% dintre respondenți confirmă că ar aloca mai mulți bani pentru operația de cataractă, corectând astfel și alte probleme ale vederii – astigmatismul și prezbiopia.

Toți pacienții apreciază că li s-a îmbunătățit calitatea vieții după operația de cataractă
La studiu au participat și persoane care s-au operat de cataractă. 68% dintre pacienți au spus că discuția cu medicul specialist i-a ajutat să ia decizia de a se opera. Pentru aproape 70% dintre persoanele operate intervievate, timpul de așteptare pentru a fi operate a fost de maximum 3 luni.

Doar 14% din totalul respondenților au fost îngrijorați înainte de operație, fiindu-le frică de operație sau nefiind îndeajuns de informați.

După operație, toți pacienții apreciază că li s-a îmbunătățit calitatea vieții. 88% dintre pacienți au apreciat că și-au revenit foarte repede după operație.  

Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Laptele se ieftinește. Marii retaileri au fost de acord cu scăderea prețului

Despre cataractă, prezbiopie și astigmatism

Există posibilitatea ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei (diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea). Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung.

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire și este complet reversibilă prin procedura chirurgicală de înlocuire a cristalinului natural, opacifiat, cu unul artificial.
Peste 25% din populația de peste 40 de ani din UE suferă de prezbiopie (scăderea acomodației cu diminuarea vederii de aproape). Peste 70% dintre pacienții cu cataractă suferă si de asigmatism (vedere neclară, la apropiere și la distanță).

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Principiile de bază ale mașinii CNC Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

****

Din totalul populației României, de aprox. 19 milioane, 22,47% au peste 60 de ani.
Studiul citat a fost realizat în 2017, pe 3,25% dintre aceștia. Din cele 427 de persoane intervievate, 50 făcuseră deja operația de cataractă.

Cele 12 țări în care s-a realizat studiul sunt: Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia, Suedia, Polonia, Rusia, Turcia, Egipt și România.

Dacă aveți mai mult de 60 ani și aveți diferite simptome ale cataractei, precum o vedere încețoșată sau dificultăți de a vedea noaptea, este important să consultați un medic oftalmolog. Nu așteptați până când nu veți mai putea face anumite lucruri din cauza vederii! Cu cât identificați mai devreme cauza disconfortului, cu atât mai repede poate fi găsită soluția.

Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Foto homepage: Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri