Spondiloza este o maladie a coloanei vertebrale care se manifesta la nivelul mai multor regiuni ale acesteia

Spondiloza este o maladie a coloanei vertebrale care se manifesta la nivelul mai multor regiuni ale acesteia. Ea reprezinta o boala frecvent intalnita, care afecteaza articulatiile si discurile intervertebrale de la nivelul intregii coloane, manifestandu-se prin deteriorarea cartilajului si vertebrelor. Spondiloza, numita si osteoartrita spinala, poate fi de mai multe tipuri in functie de zona afectata, si anume spondiloza cervicala (gatul), toracala (mijlocul spatelui) si lombara. Prin urmare, fiecarei afectiuni a coloanei vertebrale de acest tip i se atribuie o serie diferita de manifestari si modalitati de tratare.

Spondiloza cervicala

Este drept ca dintre cele 3 afectiuni enumerate mai sus, aceasta este cu precadere cea mai des intalnita, simptomele conditiei fiind raportate celor cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Terapia Bowen – tehnica neuromusculară care stimulează organismul să se vindece
Foto: Pexels.com

Manifestari:

  • Dureri puternice de cap si gat care se pot extinde la nivelul bratelor ( miscarea brusca a gatului poate agrava durerea deja existenta)
  • Vertij
  • Rigiditate in miscarea gatului
  • Lipsa de coordonare si pierderea echilibrului
  • Amorțeli si furnicaturi la nivelul bratelor din cauza iritatiilor la nivelul nervilor

Daca te confrunti cu simptomele acestea, probabil te-ai intrebat de multe ori cum ai putea scapa de durerile provocate de spondiloza. Mai jos iti oferim o serie de procedee care te pot ajuta sa treci cu usurinta peste calvarul chinurilor fizice.

Cum scapi de durerile provocate de spondiloza cervicala?

Un pas important in tratarea acestei afectiuni, care va accentua semnificativ procesul de calmare a crizei dureroase, consta in imobilizarea gatul prin purtarea de gulere cervicale moi sau rigide, astfel incat musculatura gatului sa nu fie agresata. Pentru cei care refuza abordarea acestei metode, exista alternativa unui somn linistitor folosind o perna ortopedica care preia forma capului.

Sedintele de acupunctura releva o metoda foarte eficient in tratarea spondilozei cervicalae, ameliorand atat manifestarile primare cat si efectele complexe ale patologiei. Pentru persoanele tinere, care observa manifestari premature ale bolii, simptomele pot disparea dupa primele 3-4 sedinte.

Reflexoterapia ofera posibilitatea stoparii procesul de deteriorare a articulatiilor intervertebrale si reda organismului echilibrul. Alte beneficii ale reflexoterapiei se inscriu in urmatoarea lista: alunga durerile, ametelile, furnicaturile si extenuarile musculare a mainilor si picioarelor, acest lucru fiind posibil după circa 7-10 sedinte de tratament.

Masajul cervical terapeutic reprezinta o alta optiune care ajuta la calmarea durerilor cervicale, durerilor de cap si relaxarea musculaturii zonei cervicale.

Spondiloza toracala

Aceasta afectiune este rar intalnita si se manifesta prin dureri intercostale care debuteaza la copii incepand cu varsta de 10 ani, ca mai apoi sa se instaleze cifoza, o deformatie a coloanei vertebrale, in intervalul 10-20 de ani.

Manifestari:

  • Flexibilitate scazuta a trunchiului
  • Dureri intercostale
  • Slabiciune a extremitatilor(maini si picioare)
  • Dureri de cap si gat
  • Tulburari de mers

Cum scapi de durerile provocate de spondiloza toracala?

In acest caz se recomanda terapia combinata ceea ce inseamna un mix de terapii precum fizioterapia, kinetoterapia si masajul terapeutic.

Fizioterapia se realizeaza prin intermediul unor curenti ce au ca scop calmarea durerilor resimtite la nivelul muschilor, oaselor, cat si la nivelul articulatiilor, relaxarea si decontracturarea muschilor, cat si reducerea inflamatiei.

Prin kinetoterapie se urmareste cresterea mobilitatii coloanei vertebrale, mentinerea ridicata a tonusului si a fortei musculare, in paralel cu stimularea circulatiei sangvine si diminuarea durerii.

Spondiloza lombara

In cazul regiunii lombare se observa o miscare accentuata a vertebrelor care se deplaseaza neconventional una fata de cealalta, fenomen specific imbatranirii.

Manifestari:

  • Rigiditatea spatelui (de exemplu dimineata)
  • Dureri intense ale picioarelor
  • Greutate in executarea eforturilor fizice
  • Dureri episodice ale spatelui, disconfort
  • Instabilitatea coloanei

Cum scapi de durerile provocate de spondiloza lombara?

Cu ajutorul stimularii nervoase electrice transcutanate se amelioreaza durerea si se imbunatateste tensiunea prin aplicarea de electrozi cutanati care elibereaza un stimul electric nervilor periferici.

Aplicare de caldura, evitarea efortului fizic indelungat. De asemenea, este indicat sa purtati un brau lat pentru odihnirea si blocarea intr-o pozitie fixa a spatelui.

Medicamentatie:

Se recomanda sfatul medicului sau a farmacistului astfel incat dozele administrate de analgezice (medicamente contra durerii) si medicamente antiinflamatoare (relaxeaza muschii) sa fie corecte si personalizate in functie de afectiunea si intensitatea durerilor fiecarui pacient.

S-a demonstrat ca suplimentele alimentare pe baza de glucozamina si sulfat de condoritina sunt facute din surse naturale care au proprietatea de calmare a simptomelor spondilozei.

Preventii:

- Incearca sa ai control asupra greutatii pentru a nu pune presiune pe coloana vertebrala.

- Purtati incaltaminte cat mai comoda pentru ca acestea sa nu exercite o presiune aditionala la nivelul coloanei lombare.

- Daca lucrati la birou, incercati sa va impuneti un interval de tip in care sa va ridicati de pe scaun si sa faceti cateva exercitii pentru dezmortirea articulatiilor.

-  Daca sunteti un adept al exercitiilor cu greutati, pentru a nu pune presiune pe coloana, asigurati-va ca puteti suporta greutatea aleasa .

- Evitati pozitiile incorecte ale spatelui, statul timp indelungat in aceeasi pozitie si mersul cocosat.

-  Pentru un somn corect si odihnitor nu se recomanda pernele inalte.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri