Un ciclu menstrual neregulat este normal in primii ani de la menarha, insa dupa aproximativ doi ani ciclul menstrual ar trebui sa fie unul normal, cu perioada relativ fixa, cu flux nu foarte mare si sangerari de cateva zile. Din pacate sunt femei care sufera de dereglari ale ciclului menstrual si aceste dereglari se transpun si in echilibrul hormonal, tragand dupa ele efecte mai importante decat anormalitatea sangerarilor menstruale.

Astfel femeile respective au dureri de sani sau modificari de comortament, sunt mai nervoase fara motiv, prezinta o scadere a dorintei sexuale, au dureri ovariene sau dureri mari la venirea menstruatiei ori chiar pot prezenta infertilitate etc.

Cauzele acestor deregalri ale ciclului menstrual sunt diferite de la femeie la femeie. Una din dereglarile menstruale mai rar abordata este polimenoreea.

Ce este polimenoreea?

Polimenoreea reprezinta de fapt un ciclu menstrual cu o durata mai scurta decat la normal, in sensul ca dureaza mai putin de 24 de zile (intre 17 si 21 de zile). Astfel sangerarile menstruale sunt mai frecvente, aparand adesea de doua ori in aceeasi luna.

Care sunt cauzele polimenoreei?

Ciclul menstrual are patru faze importante sa zicem asa: o prima faza, cea de maturare a foliculului ovarian, ovulatia, o faza luteala, care corespunde degenerescentei foliculului fara ovul sau corpului galben (ovulul a fost eliminat la ovulatie si ceea ce a mai ramas din folciul se transforma in corp galben) si faza de sangerari menstruale.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad

Astfel, scurtarea ciclului menstrual se realizeaza in special fie la nivelul fazei de maturare a folicului ovarian, fie in faza luteala. Cel mai frecvent se intalnesc cazuri de polimenoree datorate scurtarii fazei luteale.

Scurtarea fazei de maturare a foliculului ovarian corespunde de fapt unei hiperreactivitati ovariene, caz in care ovulatia poate fi chiar absenta.

Scurtarea duratei de viata a corpului galben se intalneste mai mult la femeile aflate la varsta pubertatii, dar apare si in premenopauza, in sindromul ovarelor polichistice, in hiperprolactinemie (secretie marita de prolactina, un hormon produs de hipofiza) sau in cazul administrarii unor anticonceptionale, cum ar fi micropilulele contraceptive.

Alte cauze de polimenoree mai pot fi:
- Infectie pelvina si infectii genitale
- Chisturi ovariene
- Congestia ovariana activa sau pasiva
- Endometrioza ovariana
- Tumori ovariene
- Tulburari ale functiei hipofizoovariene (printre care se numara si hiperprolactinemia).

Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine! MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Cum se pune diagnosticul de polimenoree?

Diagnosticul incepe ca intotdeauna cu anamneza sau discutia cu pacienta. Dupa ce doctorul a aflat informatiile care ridica suspiciunea de polimenoree si a intrebat despre posibile cauze pe care pacienta le-ar putea relata (daca se stie cu vreo boala endocrina, daca ia anticonceptionale etc) va continua prin consult medical si cererea unor analize. Se poate face un tuseu vaginal sau rectal (pentru virgine) pentru a se controla dimensiunea si reactia organelor genitale situate la nivelul pelvisului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri